Νέες ταινίες: Η επιστροφή του Σκαθαροζούμη και το ντεμπούτο του Νίκου Κούνδουρου στη μεγάλη οθόνη

Ο «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» του Τιμ Μπάρτον και το δικαστικό δράμα «Υπόθεση Γκολντμάν» κάνουν πρεμιέρα απόψε στους κινηματογράφους

"Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης" του Τιμ Μπάρτον

Λίγες μόλις μέρες μετά την πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, η νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας δίνοντάς μας την ευκαιρία να επισκεφθούμε εκ νέου τη χώρα των νεκροζώντανων με ξεναγούς τον σπουδαίο Μάικλ Κίτον, τη Γουινόνα Ράιντερ και την ανερχόμενη Τζένα Ορτέγκα. Παράλληλα, το δικαστικό δράμα «Υπόθεση Γκολντμάν», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, θα ικανοποιήσει κι εκείνους που ακούνε «δικαστικό δράμα» και… αλλάζουν πεζοδρόμιο, ενώ ο «Κόμης Μόντε Κρίστο» δοκιμάζει τις αντοχές μας σε μια σχεδόν τρίωρη διάρκεια. Τέλος, οι επανεκδόσεις της εβδομάδας είναι τέσσερις, ανάμεσά τους και το ντεμπούτο του Νίκου Κούνδουρου από το 1954, «Μαγική πόλη» με τον Γιώργο Φούντα.

ΣΚΑΘΑΡΟZΟΥΜΗΣ ΣΚΑΘΑΡΟZΟΥΜΗΣ ***

(BEETLEJUICE BEETLEJUICE)

ΗΠΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΜΑΪΚΛ ΚΙΤΟΝ, ΓΟΥΙΝΟΝΑ ΡΑΪΝΤΕΡ

Η οικογένεια Ντιτζ επιστρέφει στο στοιχειωμένο σπίτι στο Γουίντερ Ρίβερ με τον Σκαθαροζούμη να παραμονεύει να επανασυνδεθεί με την αγαπημένη του, Λίντια. Η κόρη της, Αστριντ είναι εκείνη που θα σταθεί η αφορμή για μια ακόμα κατάδυση στον κόσμο των νεκροζώντανων.

Μετά από 35 χρόνια ο Τιμ Μπάρτον επανέρχεται στην αγαπημένη ιστορία του Σκαθαροζούμη και τοποθετώντας και νέα πρόσωπα με μικρότερη ή μεγαλύτερη επίδραση στην αφήγησή του, υπογράφει μια καλοφτιαγμένη κομεντί που έχει τις απολαυστικές της στιγμές αλλά δεν καταφέρνει να απογειωθεί και να μοιράσει απλόχερα ξεκαρδιστικό μαύρο χιούμορ. Ο Μάικλ Κίτον παραμένει χαρισματικός. Η ταινία μόλις άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ***1/2

(LE PROCES GOLDMAN)

ΓΑΛΛΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΣΕΝΤΡΙΚ ΚΑΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΑΡΙΕ ΒΟΡΤΑΛΤΕΡ, ΑΡΤΟΥΡ ΑΡΑΡΙ

Ο ακροαριστερός Πιερ Γκολντμάν προσπαθεί να αποδείξει στο δικαστήριο ότι δεν ήταν εκείνος που δολοφόνησε δύο φαρμακοποιούς κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1969.

Η ταινία βασίεται σε πραγματικά γεγονότα και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, διαδραματίζεται εντός της δικαστικής αίθουσας. Αυτή η στατικότητα και η μη εναλλαγή εικόνων ίσως να απωθεί κάποιους αλλά το σενάριο είναι τόσο καλοδουλεμένο και οι ερμηνείες τόσο ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερα του Ατιέ Βολταρτέρ που υποδύεται τον κατηγορούμενο Πιέρ Γκολντμάν, που δύσκολα θα καταφέρετε να πάρετε τα μάτια σας από την οθόνη. Για αυτή την ερμηνεία ο Αριέ Βολταρτέρ τιμήθηκε με μια σειρά από βραβεία.

Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕ ΚΡΙΣΤΟ

(LA COMTE DE MONTE-CRISTO)

ΓΑΛΛΙΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΕ ΛΑ ΠΑΤΕΛΙΕΡ, ΜΑΤΙΕ ΝΤΕΛΑΠΟΡΤ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΠΙΕΡ ΝΙΝΕ, ΠΙΕΡΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΦΑΒΙΝΟ

Μασσαλία, 1815. Ολα τα όνειρα του νεαρού Εδμόνδου Νταντές πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Έχοντας πάρει προαγωγή για να γίνει καπετάνιος του πλοίου μπορεί επιτέλους να παντρευτεί την αγάπη της ζωής του, τη Μερσέντες. Ομως η επιτυχία του εμπνέει ζήλια από διάφορες πλευρές. Προδομένος από αντιπάλους αλλά και αυτούς που θεωρούσε φίλους, και καταγγελθείς ως μέλος μιας συνωμοσίας υπέρ του Βοναπάρτη, φυλακίζεται χωρίς δίκη και χωρίς ελπίδα επιστροφής. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, ο Νταντές καταφέρνει να δραπετεύσει και να καταλάβει τον θρυλικό θησαυρό που κρύβεται στο νησί Μόντε Κρίστο.

Μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία για τη νέα ανάγνωση του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Strange darling. Του Τζέι Τι Μόλνερ με τους Γουίλα Φιτζέραλντ, Κάιλ Γκόλνερ

Η ιστορία ενός one night stand μεταξύ δύο αγνώστων, το οποίο παίρνει απροσδόκητη τροπή, όταν αποκαλύπτεται ότι ο ένας εξ αυτών είναι κατά συρροή δολοφόνος.

Μικρή ιστορία για έναν έρωτα (1988) ***1/2. Του Κριστόφ Κισλόφσκι με τους Γκραζίνα Ζαπολόφσκα, Ολαφ Λουμπαζένκο


Ο 19χρονος Τόμεκ παρακολουθεί εμμονικά μέσα από ένα τηλεσκόπιο τη Μάγκντα, μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που ζει στο απέναντι διαμέρισμα, ενώ εκμεταλλευόμενος τη θέση εργασίας του στο ταχυδρομείο, σχεδιάζει συναντήσεις μαζί της στέλνοντας ψεύτικες ειδοποιήσεις. Oταν δηλώνει την αγάπη του, η Μάγκντα αντιμετωπίζει κυνικά τον έρωτά του, οδηγώντας τον Τόμεκ σε μια δραστική απόφαση.

Σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες προβάλλεται η ιστορία του Κισλόφσκι περί έρωτα με όλες τις ρομαντικές και τις κυνικές εκφάνσεις του.

Το αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης (1975) ***1/2. Των Τέρι Γκίλιαμ και Τέρι Τζόουνς με τους Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ

Οι Μόντι Πάιθον σατιρίζουν το μύθο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης στη μακρινή αποστολή τους για να βρουν το Άγιο Δισκοπότηρο.

Μαγική πόλη (1954) ***1/2. Του Νίκου Κούνδουρου με τους Γιώργο Φούντα, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου

Στο Δουργούτι, μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας, ο Κοσμάς είναι ένας σκληρά εργαζόμενος νεαρός οδηγός φορτηγού, που θέλει να ξεφύγει από τη συνοικία και να αλλάξει τη ζωή του. Μία ομάδα του υποκόσμου τού προσφέρει την ευκαιρία, όμως βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία μ’ έναν απατεώνα.

Το νεορεαλιστικό ντεμπούτο του Νίκου Κούνδουρου σε ηλικία 28 ετών επιστρέφει σε νέες ψηφιακές κόπιες.

Cure (1997). Του Κιγιόσι Κουροσάουα με τους Κότζι Γιακούσο, Μασάτο Χαγκιουάρα

Ενα κύμα φρικιαστικών δολοφονιών σαρώνει το Τόκιο. Η μόνη σύνδεση είναι ένα αιματηρό Χ χαραγμένο στο λαιμό καθενός από τα θύματα. Σε κάθε περίπτωση, ο δολοφόνος βρίσκεται κοντά στο θύμα και δεν θυμάται τίποτα από το έγκλημα. Ο ντετέκτιβ Τακάμπε και ο ψυχολόγος Σακούμα καλούνται να ανακαλύψουν τη σύνδεση, αλλά η έρευνά τους δεν οδηγεί πουθενά.

Ψυχολογικό θρίλερ που έχουν υμνήσει γνωστοί και βραβευμένοι σκηνοθέτες.