ΚΠΙΣΝ: Ερχεται το μουσικό φεστιβάλ In Orbit με εδραιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες

Για πέμπτη χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει το φεστιβάλ In Orbit με καλλιτέχνες της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής 

ΚΠΙΣΝ: Ερχεται το μουσικό φεστιβάλ In Orbit με εδραιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες

Ο Bhukhurah

7'

Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν μια μικρή ομάδα ατόμων ανοίγει τα μικρόφωνα, χτυπάει τις χορδές και ανάβει τους λουπαδόρους σε μικρές σκηνές και υπόγεια της Αθήνας. Το In Orbit v.5 κάνει βουτιά στην εγχώρια εναλλακτική σκηνή και παρουσιάζει το μουσικό δυναμικό της πόλης μέσα σε τρεις μέρες.

Την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 20.00, o Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί εδραιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες σε ένα φεστιβάλ που, για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα -από hip hop έως rock με ενδιάμεση στάση το electro- ενδεικτικό του μουσικού σύμπαντος της πόλης που παίρνει διαρκώς νέες μορφές και διαστάσεις.

Την Παρασκευή, το φεστιβάλ ανοίγει με hip hop και τους Buzz Capitano, LADELE, MiRA και Dolly Vara, το Σάββατο η ηλεκτρονική μουσική παίρνει τον πρώτο ρόλο με τους TURBOFLOW3000, ΟΛΙΝΑ, Καλλιόπη Μητροπούλου και Νίκο Βελιώτη και Bhukhurah, ενώ την Κυριακή το line up κινείται στα μονοπάτια της πάντα εξελισσόμενης εγχώριας rock σκηνής με τους Moa Bones, Lemonostifel, Commuter και Come.

Το φεστιβάλ In Orbit v.5 πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου | Hip Hop

Buzz Capitano

Ο Buzz είναι Έλληνας ράπερ από το Περιστέρι, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο από το 2013 ως μέλος του περίφημου rap duo Zoro & Buzz. Διακρίνεται για τον ρεαλιστικό και εκφραστικό του στίχο, αλλά και για την έντονη διάδραση με το κοινό στις ζωντανές του εμφανίσεις. Μετράει συνεργασίες με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του χώρου όπως ο Anser, ο Eversor και ο ΔΠΘ, ενώ σταθμός στην πορεία του υπήρξε το άλμπουμ Η Δύναμη που δεν Υπολογίζανε (2019). Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ: το ντεμπούτο Λεωφόρος Καβάλας (2021) που τον καθιέρωσε ως solo καλλιτέχνη και το Street Business (2023) το οποίο καυτηριάζει τη νέα εποχή με το στοιχείο του battle να διακρίνεται έντονα.

LADELE

Η ελληνονηγιριανή ράπερ LADELE γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2022 έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική ραπ σκηνή, συνδυάζοντας new wave ήχους, αιχμηρούς στίχους και μια δυναμική παρουσία επί σκηνής. Έχει κυκλοφορήσει 2 EPs και συνεργάζεται ήδη με σημαντικούς καλλιτέχνες της hip hop σκηνής όπως οι Tsaki, Χαρά, Grizzle, Split, κ.α.

MiRA

Το ταξίδι στο hip hop για τη Mira ξεκινάει στα 15 της χρόνια. Στα 17 της ξεχώρισε με τις εμφανίσεις της στα Dozen Minds Sessions στο YouTube και το 2023 κυκλοφόρησε το old school rap ντεμπούτο άλμπουμ Aradia. Οι επόμενες κυκλοφορίες της 23χρονης, σήμερα, ράπερ εμπλουτίζονται με soul στοιχεία διατηρώντας πάντοτε τον αιχμηρό στίχο. Σταθμός στην πορεία της, στάθηκε η φετινή της συνεργασία με το El Sistema Greece στο «Lullaby Project», ενώ στο τελευταίο της single «Chula Cypher» συνεργάστηκε με την Ισπανίδα ράπερ Santa Salut και τις Ελληνίδες Vikkie, Ms.Morris και Lunar.

Dolly Vara

Η μουσική της Dolly Vara συνδυάζει το hip hop με την pop και τον ηλεκτρονικό ήχο προσεγγίζοντας μέσα από τους στίχους της το queer βίωμα. Χρησιμοποιεί ως όχημα ηλεκτροφόρα trap beats με πειραματικά στοιχεία και με τις ρίμες της καυτηριάζει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Έχει κυκλοφορήσει τρία mixtapes (MOOD, Το Μαντείο των Αδελφών, Τι Κοιτάς Ρε Μ***α), ενώ το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο Η Χρονιά της Σκύλας κυκλοφόρησε το 2023.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου | Electro

TURBOFLOW3000

Ένα project που ξεκίνησε λίγο πριν την πανδημία και τις δύσκολες μέρες του lockdown. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο ΟΥΦΟ κυκλοφόρησε το 2023 από τη Veego Records συνδυάζοντας κιθάρες, λούπες και γρήγορες ρίμες σε ένα electro-punk ιδίωμα με synth-pop αισθητική και ελληνικό στίχο. Ένα -εκτός πλαισίου- ηχητικό μείγμα ηχογραφημένο με λάπτοπ και κινητά που κάνει τα πόδια να πετάνε.

ΟΛΙΝΑ

Αθηναϊκή pop με soul στοιχεία και στίχους οικείους, ενίοτε μελαγχολικούς, αλλά πάντα με αισιόδοξη επίγευση. Η ΟΛΙΝΑ διηγείται μικρές ιστορίες ενηλικίωσης γραμμένες από ένα παιδί που άργησε να μεγαλώσει. Στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ σκοπεύει να μεταμορφωθεί σε «λεοπάρ γάτα», κάτω από τον «μπλε μελαγχολί» ουρανό και να παρουσιάσει, μαζί με την mellow μπάντα της, τραγούδια από το πρώτο της EP Cats on CBD που κυκλοφορεί από τη Mellowsophy Music.

Καλλιόπη Μητροπούλου & Νίκος Βελιώτης

Η Καλλιόπη Μητροπούλου παρουσιάζει το ντεμπούτο άλμπουμ της Between σε παραγωγή του Νίκου Βελιώτη αλλά και μέρος από παλαιότερη δισκογραφία του Βελιώτη από τον δίσκο Ανάσες των Λύκων (σε συνεργασία με τον Γιάννη Αγγελάκα) και τους In Trance 95. Οι δύο μουσικοί εμφανίζονται επί σκηνής με τα βασικά τους όργανα -βιολί και βιολοντσέλο- ενώ παράλληλα χτίζουν με το συνθεσάιζερ, σε πραγματικό χρόνο, λούπες και, με συνδετικό κρίκο τη φωνή της Μητροπούλου, ακροβατούν ανάμεσα στο υπόκωφο και το φωτεινό.

Bhukhurah

Ο Bhukhurah (Μπούκουρας), είναι µουσικός παραγωγός, ηχολήπτης και πολυοργανίστας µε έδρα την Αθήνα. Υπήρξε βασικό μέλος των CHICKN και The Callas με τους οποίους έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ντεμπούτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2024 από τη Black Caramel Records συνδυάζοντας τη νέο-ψυχεδέλεια και το indie rock με την ονειρική pop.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου | Rock

Moa Bones

Πρόκειται για το προσωπικό project του τραγουδοποιού, πολυοργανίστα και μουσικού παραγωγού Δημήτρη Αρώνη. Το 2001 κάνει τα πρώτα του βήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας των Modrec, ενώ ως σόλο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά άλμπουμ. Στην τελευταία του δουλειά Gimme A Hand, το χαρακτηριστικό alt-folk ύφος του τραγουδοποιού εμπλουτίζεται με «πειραγμένα» συνθεσάιζερ και στοιχεία νεοψυχεδέλειας ηλεκτρίζοντας ακόμα περισσότερο τις ακουστικές συνθέσεις του. Με μεγάλη εμπειρία στις ζωντανές εμφανίσεις έχει βρεθεί στην ίδια σκηνή με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας όπως οι Wovenhand, Calexicο και City Of The Sun.

Lemonostifel

Τα Λεμόνια (όπως είναι γνωστοί) ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Θεσσαλονίκη το 2007 και με τέσσερα άλμπουμ στις αποσκευές τους αφηγούνται μουσικές ιστορίες με μεσογειακο-βαλκανικά στοιχεία που μπλέκονται με rock, punk και τζαζ ατμόσφαιρες. Στον τελευταίο τους δίσκο 4 (2022) παρεμβαίνουν, για πρώτη φορά, στίχοι στη μουσική, ενώ ιπτάμενες κιθάρες, χρωματιστά synths, παρορμητική dance διάθεση και νοσταλγικές μελωδίες παρασύρουν τον ακροατή.

Commuter

Με βασική επιρροή τον post-punk ήχο της σκηνής του Καναδά αλλά και το νέο ρεύμα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Commuter, μετά το πρώτο τους EP, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους μέσα στο 2024. Καταιγιστικές κιθάρες και νοσταλγικό punk συνθέτουν τον ήχο της νεοσύστατης τετράδας, η οποία έχει κάνει ήδη live εμφανίσεις στο εξωτερικό και έχει μοιραστεί τη σκηνή με διεθνείς καλλιτέχνες του είδους όπως οι Unschooling, SONS, Dry Cleaning, Protomartyr.

Come

Ένα ροκ τρίο που δημιουργήθηκε το 2024 από τον ρομαντισμό ενός παγανιστικού γάμου και την τρέλα μιας καλοκαιρινής περιπέτειας στη Μύκονο. Το νεοσύστατο σχήμα έχει κυκλοφορήσει μόλις δύο singles και το ντεμπούτο άλμπουμ του αναμένεται μέσα στη χρονιά. Εκρηκτικές punk κιθάρες, ψυχεδέλεια και καθαρόαιμη rock ‘n’ roll φιλοσοφία χαρακτηρίζουν τον ήχο και τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

INFO

Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου│20.00
Θόλος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή