Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2024

Η προπώληση για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής αρχίζει αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
megaron.gr

Ιστορικές ορχήστρες, λαμπρούς σολίστ της νέας γενιάς και κορυφαίους μαέστρους παγκόσμιας ακτινοβολίας, διεθνούς φήμης σύνολα και διάσημες χορευτικές ομάδες, καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για το τελευταίο τετράμηνο του 2024. Η προπώληση για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου αρχίζει αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλες Ορχήστρες και καταξιωμένοι σολίστ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την ιστορική Royal Philharmonic Orchestra (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα), υπό τον περιζήτητο αρχιμουσικό Βασίλι Πετρένκο (13.10.2024), και συστήνει στο ελληνικό κοινό τον σούπερ σταρ του πιάνου Ύντσαν Λιμ. Ο Κορεάτης βιρτουόζος κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, όταν ανακηρύχθηκε ο νεαρότερος πιανίστας που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Van Cliburn το 2022, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Ο χαρισματικός Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia (2 και 3.11.2024) αποδίδουν με τον δικό τους τρόπο τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ και ερμηνεύουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρωτότυπη σύνθεση με τίτλο Passacaglia του Τζέυ Σβαρτς που είναι αφιερωμένη στον διεθνή Έλληνα μαέστρο.

Ένα μήνα μετά (3.12.2024), δίνει ρεσιτάλ στο Μέγαρο ο Αρκάντι Βόλοντος, ένας βιρτουόζος πιανίστας διεθνούς ακτινοβολίας που γοητεύει το κοινό με τη δεξιοτεχνική του δεινότητα και τη εντυπωσιακή του εκφραστικότητα, σε κάθε του εμφάνιση.

Χορός στο Μέγαρο

To Netherlands Dans Theater (NDT 1), η πολυαγαπημένη ομάδα χορού από την Ολλανδία, επιστρέφει τον Νοέμβριο (6-9.11.2024) στο Μέγαρο με τρεις χορογραφίες: το νέο έργο του ανερχόμενου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και δύο παλαιότερες παραγωγές που φέρουν την υπογραφή δύο κορυφαίων δημιουργών του σύγχρονου χορού, της Κρύσταλ Πάιτ και του Γίρζι Κύλιαν.

Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον διεθνή αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου που διηύθυνε πρόσφατα τον «Κουρέα της Σεβίλλης» στην περίφημη Αρένα της Βερόνας, παρουσιάζει σε όργανα εποχής αριστουργηματικές συνθέσεις του Μπαρόκ (30.11, 27.12). Η συναυλία του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη και στο όραμα του Χρήστου Λαμπράκη για την πολυσχιδή πολιτιστική δράση του Μεγάρου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της Καμεράτας.

Liederabend

Σημαντικό μέρος του προγράμματος της σεζόν 2024-2025 είναι αφιερωμένο στη φωνή. Η νέα σειρά εκδηλώσεων «Liederabend» προσφέρει στο κοινό ξεχωριστές βραδιές φωνητικής μουσικής δωματίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η αυλαία ανοίγει με το ρεσιτάλ «Όνειρο για φωνή και πιάνο» (29.10.2024) του διεθνώς αναγνωρισμένου βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού, ο οποίος συμπράττει με τη χαρισματική πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα. Στις 26.11.2024 το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να απολαύσει ένα ρεσιτάλ με τη φημισμένη Ελληνίδα υψίφωνο 'Αννα Στυλιανάκη και τον σπουδαίο Αυστριακό πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς, ο οποίος ειδικεύεται στη συνοδεία λιντ. Επίσης, στις 24, 25 και 27.11.2024 έχει προγραμματιστεί τριήμερο masterclass για τραγούδι και πιάνο στο οποίο θα διδάξει ο διάσημος σολίστ και μουσικοπαιδαγωγός.

Jazz@Megaron 2024

Για τρίτη χρονιά, στη μεγάλη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναρπαστικές συναυλίες με την αφρόκρεμα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής (10-20.11.2024). Στο φετινό φεστιβάλ Jazz@Megaron λαμβάνουν μέρος: Μarcin Wasilewski Trio (10.11), ATHENS 3000 (12.11), Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο (13.11), Nikos Chatzitsakos Quintet (14.11), YFG-Yiorgos Fakanas Group (16.11), Monty Alexander D-Day (20.11).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Oρχήστρα in Residence του Μεγάρου, παρουσιάζει μια ξεχωριστή συναυλία (15.11.2024) με την καταξιωμένη υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, υπό τη μουσική διεύθυνση του γνωστού μαέστρου Στάθη Σούλη, σε μαγευτικά έργα του ρωσικού και σκανδιναβικού ρεπερτορίου.

Θέατρο στο Μέγαρο

Η «Φαύστα» του Μποστ, ένα από τα πλέον εμβληματικά σατιρικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου, ανεβαίνει από τις 21 έως τις 30.11 στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Χριστούγεννα με προτάσεις ψυχαγωγίας για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες: θρησκευτική και κοσμική μουσική, μπαλέτο και θέατρο σκιών.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έρχεται στο Μέγαρο, αυτές τις γιορτές, με δύο υπέροχες παραγωγές. Η πρώτη είναι η «Βασίλισσα του χιονιού» (14-15.12 & 20-30.12), μια ολοκαίνουργια, διεθνής υπερπαραγωγή που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα. Το δεύτερο μπαλέτο είναι ο «Δον Κιχώτης» (16-19.12), η χορογραφία του οποίου βασίζεται στη μαγευτική μουσική του Λούντβιχ Μίνκους.

Ο Ηλίας Καρελλάς και οι συνεργάτες του ετοίμασαν για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του θεάτρου σκιών τη νέα παραγωγή «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Αίγυπτο», με ζωντανή μουσική επί σκηνής (20-30.12.2024 & 4-5.1.2025).

Όσο για τους φίλους της εκκλησιαστικής μουσικής, η οργανίστα Ουρανία Γκάσιου (23.12), στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ της στο Μέγαρο, θα παρουσιάσει ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με κλασικά κομμάτια, κινηματογραφική μουσική και γνωστές γιορτινές μελωδίες από όλο τον κόσμο.

Το φετινό πρωτοχρονιάτικο γκαλά του Μεγάρου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (30.12) είναι αφιερωμένο στον Τζάκομο Πουτσίνι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του (1858-1924). Tραγουδούν: Βαλέρια Σέπε (υψίφωνος) και 'Αντζελο Βιλλάρι (τενόρος). Στο πόντιουμ, ο Βαλέριο Γκάλλι.

Το Μέγαρο των Παιδιών- Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή «Σκιές στο πεντάγραμμο» ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Μέγαρο (12.10.2024-12.04.2025). Ο Ηλίας Καρελλάς δημιουργεί έναν κόσμο μαγευτικό και παραμυθένιο, γεμάτο χρώματα της Δύσης και αρώματα της Ανατολής. Συμμετέχουν: Αρετή Κετιμέ (φωνή, σαντούρι), Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη (φωνή, σαξόφωνο), Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή), Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή). Μαζί τους, ο σκιοπαίκτης Νικόλας Τζιβελέκης.

Για έβδομη χρονιά φιλοξενείται στο Μέγαρο το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (18-24.11). Μια μεγάλη γιορτή για παιδιά και γονείς, με όχημα την κινηματογραφική κάμερα ταλαντούχων δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου, διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα που εισάγουν μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο ξεχωριστό, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία.

Στις 18 και 19.10 προβάλλεται το φιλμ της Μαρίας Ηλιού «Αγαπημένη Θεία Λένα. Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά» (με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση της Θείας Λένας). Η ταινία αναφέρεται στη θρυλική Θεία Λένα με την οποία μεγάλωσαν τόσα και τόσα παιδιά ακούγοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές «Καλημέρα παιδάκια» και «Η ώρα του παιδιού» στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια- Οι Γέφυρες της Μουσικής

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Μέγαρο έρχεται κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα. Αυτό το φθινόπωρο, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες σε απομακρυσμένα χωριά, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία που φέρνουν σε επαφή τους μαθητές, με διαδραστικό τρόπο, με πολλά είδη μουσικής. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «Εύβοια Μετά» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

Πληροφορίες: megaron.gr

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων