Γαλλικό Ινστιτούτο: Προβολή ταινίας για τον κορυφαίο φωτογράφο Henri Cartier-Bresson

Το Γαλλικό Ινστιτούτο προβάλλει την ταινία «Ο αιώνας του Henri Cartier-Bresson» του Pierre Assouline με αφορμή την έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
© HENRI CARTIER BRESSON/MAGNUM PHOTOS

Στο πλαίσιο του φωτογραφικού αφιερώματος στον Henri Cartier-Bresson που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα έως τις 27 Οκτωβρίου 2024, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο αιώνας του Henri Cartier-Bresson» του Pierre Assouline, βραβευμένου συγγραφέα, από τους κορυφαίους κριτικούς λογοτεχνίας στη Γαλλία, και κατεξοχήν βιογράφου του διάσημου φωτογράφου.

Μέσα από ένα πλούσιο ντοκιμαντέρ γεμάτο ευαισθησία, που αποτελείται από ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό, ο Pierre Assouline μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε τις αφηγήσεις και τις εκμυστηρεύσεις του Henri Cartier-Bresson για τη ζωή και την καριέρα του, τις σκέψεις του για το νόημα της ζωής, τα ταξίδια και τις γνωριμίες που τον σημάδεψαν.

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος Henri Cartier-Bresson (1908-2004) θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου φωτορεπορτάζ. Από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την απελευθέρωση του Παρισιού μέχρι την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον Μάη του ‘68, ο διάσημος φωτογράφος υπήρξε προνομιακός μάρτυρας των μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή του.

Μετά την προβολή ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Πίττας και η Υπεύθυνη Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, θα συζητήσουν για την ζωή και το έργο του Henri Cartier-Bresson.

Συντονίζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, δημοσιογράφος

*Συζήτηση στα ελληνικά

Μετά την προβολή θα προσφερθεί ποτό στο bistro «Maya le bistro» του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Δύο επιπλέον προβολές των ταινιών «Henri Cartier-Bresson: Point d’interrogation» (Sarah Moon, 1994) και «Henri Cartier-Bresson, L’amour tout court» (Raphaël Byrne, 2001), με ελληνικούς υπότιτλους, θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) στις 3 και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων που θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.