Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Επτά ταινίες για τον Νίκο Περάκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη και τις δημοφιλείς ταινίες του

"Λούφα και Παραλλαγή" του Νίκου Περάκη

Με 7 ταινίες, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τιμά το Νίκο Περάκη, ένα σπουδαίο δημιουργό με ιδιαίτερο χιούμορ και ξεχωριστή κινηματογραφική γραφή. Μια σπάνια ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του, παρέα με τον ίδιο, φίλους και συνεργάτες του.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Οι 7 αγαπημένες μου», θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Σεπτεμβρίου, στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Επτά ταινίες που αγάπησε (και αγαπήσαμε) πολύ έρχονται στην Αθήνα, μετά τον Χρυσό Αλέξανδρο που του απονεμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Bomber & Paganini, Ιδού η Μήλος, Άρπα Colla, Λούφα + Παραλλαγή, Bίοs + Πολιτεία , Προστάτης οικογενείας και Ψυχραιμία.

Παρών στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα είναι φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Περάκης αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές.

Ο Νίκος Περάκης

Ο Νίκος Περάκης αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Το αφιέρωμα αναδεικνύει τη χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως production designer σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον.

Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του ’60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα Ταμπούρλο, μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Η έναρξη του αφιερώματος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με την ταινία Bomber & Paganini την οποία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.

Πρόγραμμα προβολών

*ΠΕΜΠΤΗ 19/9

20.30 Bomber & Paganini (1976, 104’)

Προλογίζει ο Νίκος Περάκης

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

20.30 Ιδού η Μήλος/ Milo Milo (1979, 96’)

Προλογίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγραφέας

*22.30 Άρπα Colla (1982, 98’)

Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

*ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9

20.30 Λούφα + Παραλλαγή (1984, 96’)

Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου

*22.30 Bίοs + Πολιτεία (1987, 101’)

Προλογίζει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

*ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9

20.30 Προστάτης οικογενείας (1997, 96’)

Προλογίζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

22.30 Ψυχραιμία (2007, 99’)

Προλογίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Οι ταινίες

BOMBER & PAGANINI (1976, 104’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Mario Adorf, Tilo Prückner, Hannelore Schroth, Barbara Valentin, Margot Werner, Heinrich Schweiger, Rainer Artenfels, Otto Tausig, Michael Janisch

Κατά τη διάρκεια μιας απίστευτα αποτυχημένης διάρρηξης o Μπόμπας χάνει το φως του και Παγκανίνι μένει παράλυτος. Καταδικασμένοι να κάνουν τα πάντα μαζί, o τυφλός Μπόμπας σπρώχνει στους κακόφημους δρόμους την αναπηρική καρέκλα του Παγκανίνι, ενώ ο παράλυτος Paganini κάνει τον πλοηγό. Περιμένοντας να συμβεί ένα θαύμα, αιφνιδιάζονται από μια χρυσή ευκαιρία: Φαίνεται ότι η συμμορία σχεδιάζει την ληστεία μιας χρηματαποστολής και ο Παγκανίνι έχει εκπονήσει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο για να εκμεταλλευτεί την απόδραση τους.
Παρουσιαστής: Νίκος Περάκης

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/bomber-paganini

ΙΔΟΥ Η ΜΗΛΟΣ/ MILO MILO (1979, 96’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης, Βασίλης Αλεξάκης, Veitvon Fürstenberg, Christopher Doherty, Mathias Seelig

Παίζουν: Mario Adorf, Andreas Katsoulas, Andréa Ferréol, Verushka von Lehndorff, Julien Guiomar, Joe Higgins, Antonio Fargas, Θύμιος Καρακατσάνης, Αντώνης Αντωνίου, Κώστας Παπαναστασίου, Σταύρος Ξενίδης, Νίκος Τσαχιρίδης

Η Barbara, κόρη καθηγητή αρχαιολογίας, καταφθάνει στη Μήλο για να αποδείξει ότι το πρωτότυπο του αγάλματος της Αφροδίτης που εκτίθεται στο Λούβρο βρίσκεται ακόμη στο νησί. Σαν γεωλόγος που ισχυρίζεται ότι είναι, προκαλεί την καχυποψία της αμερικανικής πολυεθνικής ΑLUMINE, η οποία ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση για την εξόρυξη βωξίτη, αν και, όπως φαίνεται, το κοίτασμα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε Ουράνιο 235.

Παρουσιαστής: Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/milo-milo

ΑΡΠΑ COLLA (1982, 98’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Δημήτρης Χρυσομάλλης, Νίκος Καλογερόπουλος, Δέσποινα Παγιάνου, Rocky Taylor, Μαλαίνα Ανουσάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Ρίζος, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιώργος Κυρίτσης , Βαγγέλης Κοτρώνης, Νίκος Τσαχιρίδης

Αφού έχασαν χρόνο και χρήμα σε λιγότερο δημοφιλείς ταινίες, δύο νεαροί σκηνοθέτες είναι υποχρεωμένοι να βιοπορίζονται με διαφημίσεις, αλλά ελπίζουν να επιστρέψουν στον κινηματογράφο. Eπισκέπτονται επίδοξους παραγωγούς ή παραμυθιάζουν πλούσιους φίλους να επενδύσουν στο ταλέντο τους. «Άρπα Colla» είναι η οπτικοποίηση των κοινών απραγματοποίητων οραμάτων τους. Μία σατιρική ματιά σε όλα τα ρεύματα του Ν.Ε.Κ.

Παρουσιάστρια: Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/arpa-colla

ΛΟΥΦΑ + ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ (1984, 96’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Τάκης Σπυριδάκης, Γιάννης Χατζηγιάννης, Πάρις Τσέλιος, Σταύρος Ξενίδης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Τάνια Καψάλη, Ήρα Παπαμιχαήλ

Το χειμώνα του 1967 ο φαντάρος Παπαδόπουλος παίρνει μετάθεση από ένα φυλάκιο στα χιονισμένα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε μια μονάδα στην Αθήνα όπου βρίσκεται η γυναίκα του και ο δίδυμες κόρες του, οι οποίες γεννήθηκαν λίγο πριν καταταγεί. Το υπόλοιπο είναι η ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τους, πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, έχουν αποσπαστεί στην νεοϊδρυθείσα «Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων». Τα γεγονότα είναι μόνο κατά το 95% αληθινά, αλλά μόνο επειδή η πραγματικότητα ήταν ακόμη πιο παράλογη.

Παρουσιαστής: Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/loufa-parallagi

BIOS + ΠΟΛΙΤΕΙΑ (1987, 101’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Κοτανίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης,Τάκης Μόσχος, Άλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Βάνα Μπάρμπα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Rocky Taylor, Τίμος Περλέγκας, Γιώργος Κυρίτσης

To πρωί του τελικού για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ο Καραμάνος, ένας υπάλληλος του ΤΟΕ –Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού Ελλάδος- συνδέει τον προσωπικό υπολογιστή του διοικητή του με μια σατανικά περίπλοκη και εκρηκτική συσκευή. Απειλεί να ανατινάξει τον όροφο και τις δορυφορικές κεραίες από πάνω, εάν δεν του επιτραπεί να εμφανιστεί στο εθνικό δίκτυο 10 λεπτά πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα για να καταγγείλει όλα τα στραβά που ταλανίζουν την ζωή του Έλληνα πολίτη και τον κάνουν θύμα ενός κομματοκρατικού και διεφθαρμένου κράτους.

Παρουσιαστής: Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/bios-politeia

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (1997, 96’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Κατερίνα Γιατζόγλου, Άλκης Παναγιωτίδης, Κασσάνδρα Βογιατζή, Ναταλία Παπαϊωάννου,Τάκης Σπυριδάκης, Εύρης Παπανικόλας, Αλέκος Συσσοβίτης, Βασίλης Βασιλικός, Μάγκυ Χαραλαμπίδου

Ο αδιόριστος δημοδιδάσκαλος και επίδοξος συγγραφέας Αλέξανδρος Κοντός, αναλαμβάνει την επιμέλεια αυτοβιογραφίας της κάποτε δημοφιλούς ελαφρολαϊκής καλλιτέχνιδας Καλυψώς, σύζυγο σε δεύτερο γάμο του μεγαλοεπιχειρηματία-εργολάβου και ιδιοκτήτη του HELLAS TV Σωτήρη Μάνδρακα. Το υλικό που εμπιστεύεται η Καλυψώ στον Αλέξανδρο προς μελέτη και το οποίο περιλαμβάνει κασέτες, φωτογραφίες, αποκόμματα, ποιήματα και άλλα για τον κοινωνικό ιστό διαβρωτικά ντοκουμέντα, πέφτει σε άγνωστα χέρια και ο Αλέξανδρος θύμα μιας εφιαλτικής σκευωρίας.

Παρουσιαστής: Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/prostatis-oikogeneias

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ (2007, 99’)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Παίζουν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Βάσω Καβαλιεράτου, , Ευτυχία Γιακουμή, Γιώργος Χρανιώτης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τζένη Θεωνά, Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Δήμητρα Χατούπη, Μαρία Τζομπανάκη, Τώνια Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Δανίκας, Τζούλια Αλεξανδράτου

Οι παράλληλες, συχνά συμπλεκόμενες ιστορίες και οι κοινές τύχες μερικών πολύ διαφορετικών νέων κατά την διάρκεια ενός καλοκαιρινού εικοσιτετράωρου, από της φυλακής τα σίδερα στους κυλιόμενους διαδρόμους του Ελ. Βενιζέλος κι από τις παραλίες του Σαρωνικού ως τα βοσκοτόπια του Ψηλορείτη. Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι τα ποικίλα προβλήματα που τους έχουν κληροδοτήσει οι φαύλοι γονείς τους. Οι ίδιοι -μέχρι πρότινος αμέτοχοι- πέφτουν στα βαθιά καθώς η απώλεια της ευδαιμονίας επιφέρει την ξαφνική κι αναγκαστική τους «ενηλικίωση».

Παρουσιαστής: Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Πλήρης ταυτότητα της ταινίας στη διεύθυνση:

http://www.nikosperakis.gr/films.php#/psyxraimia

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 6 ευρώ (γενική είσοδος). Κάρτα 3 προβολών: 12 ευρώ.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει την δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr θα βρείτε σύντομα τα πάντα για το αφιέρωμα.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046