ΕΜΣΤ: Προβολή στην ταράτσα με το βραβευμένο «Dial H-I-S-T-O-R-Y»

Το ΕΜΣΤ προβάλλει στην ταράτσα του το ντοκιμαντέρ «Dial H-I-S-T-O-R-Y» για τις αεροπειρατείες στις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80

ΕΜΣΤ: Προβολή στην ταράτσα με το βραβευμένο «Dial H-I-S-T-O-R-Y»

Σκηνή από την ταινία "Dial H-I-S-T-O-R-Y"

2'

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου (στις 20.00 και στις 21.30) στην ταράτσα του με θέα την Ακρόπολη, την ταινία ορόσημο «Dial H-I-S-T-O-R-Y», του καταξιωμένου Βέλγου σκηνοθέτη Johan Grimonprez, ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα. Η ταινία ξεδιπλώνει ένα χρονικό των αεροπειρατειών στον κόσμο κατά τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί μελέτη της τρομοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Μακροχρόνια έρευνα

Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε διάφορα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αρχεία και αποτελείται από ένα κολάζ αυτού του ευρεθέντος αρχειακού υλικού - διανθισμένο με πλάνα ρεπορτάζ, αναπαραστάσεις καθώς και αποσπάσματα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ερασιτεχνικά βίντεο, και από τα μυθιστορήματα του Don DeLillo Mao II και White Noise. Αυτές οι λογοτεχνικές αναφορές αποτελούν και το φιλοσοφικό - ιδεολογικό υπόβαθρο του έργου. Σύμφωνα με τον Grimonprez, «η αφήγηση του Dial H-I-S-T-O-R-Y βασίζεται σε έναν φανταστικό διάλογο μεταξύ ενός τρομοκράτη και ενός συγγραφέα, όπου ο δεύτερος υποστηρίζει ότι ο πρώτος έχει καταλάβει τον ρόλο του και τη θέση του μέσα στην κοινωνία».

Οι ταινίες του σκηνοθέτη έχουν προβληθεί σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία. «Το Dial H-I-S-T-O-R-Y» τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Έργα του Grimonprez έχουν εκτεθεί, επιπλέον, σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο MoMA της Νέας Υόρκης, στο Centre Pompidou του Παρισιού και στην Tate του Λονδίνου, ενώ το «Dial H-I-S-T-O-R-Y» αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Documenta 9 στο Κάσελ (1997). Η εφημερίδα Guardian το επέλεξε ως ένα από τα 30 κομβικά έργα της ιστορίας της βιντεοτέχνης.

Συνολική διάρκεια: 68 λεπτά

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος: 2 ευρώ

ΕΜΣΤ

Λ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ)

Πληροφορίες: 211 101 9000

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή