Μουσείο Μπενάκη: Παράταση της έκθεσης «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…»

Παρατείνεται η έκθεση «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη - Εστιάζει σε 11 μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα στη χώρα μας

Ο Βασίλης Τσιτσάνης

Η συνεχής αυξανόμενη προσέλευση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…», δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη και του Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2024.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη (Κριεζώτου 3), αναδεικνύει 11 μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα που καθόρισαν τη σύγχρονη πολιτισμική ιστορία της Ελλάδας. Ο επισκέπτης απολαμβάνει οπτικο-ακουστικό υλικό από τη λόγια, την ελαφρά, τη λαϊκή, τη ρεμπέτικη και την «έντεχνη λαϊκή» μουσική μέσα από έργα των Βαμβακάρη, Θεοδωράκη, Κωνσταντινίδη (Γιαννίδη), Μητρόπουλου, Ξενάκη, Ξένου, Παπαϊωάννου, Σισιλιάνου, Σκαλκώτα, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, καθώς και μέσω της ειδικής μουσειακής εγκατάστασης αφιερωμένης στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Πόσες πολλές μελωδίες συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης των νεότερων καλλιτεχνών: εκτός από τη δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της παρέμβασης αυτής, χάρη στη playlist που είναι διαθέσιμη στο Spotify, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τις εμβληματικές μουσικές δημιουργίες των συνθετών και τα σημεία που συναντιούνται με τη σύγχρονη δημιουργία. Προσθέστε την στη Βιβλιοθήκη σας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Qualco Group και του Qualco Foundation.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα κάθε Πέμπτη στις 10πμ – 10μμ και από Παρασκευή έως Κυριακή στις 10πμ -6μμ.

Οι συντελεστές

Την έκθεση επιμελείται η μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη. Επιστημονική υπεύθυνη της δράσης ως επιστημονική διευθύντρια του ΙΕΜΚ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής και Οπτικο-ακουστικού Πολιτισμού, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ρενάτα Δαλιανούδη. Επιστημονικοί συνεργάτες ανέλαβαν οι μουσικολόγοι Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Δ/ντης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Στεφανία Μεράκου, Δ/ντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» και Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής του ίδιου φορέα. Την παραγωγή της δράσης ανέλαβε για λογαριασμό του ΙΕΜΚ η Delta-Pi Productions.

Πληροφορίες: 210 361 5702