Νέες ταινίες: Οκτώ νέες παραγωγές και τέσσερις επανεκδόσεις στο μενού

Δώδεκα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε στα θερινά σινεμά και τις αίθουσες

Νέες ταινίες: Οκτώ νέες παραγωγές και τέσσερις επανεκδόσεις στο μενού

Ο Τσάνινγκ Τέιτουμ στον "Κώδικα κινδύνου"

8'

Δώδεκα (!) ταινίες, οκτώ νέες παραγωγές και τέσσερις επανεκδόσεις, κάνουν πρεμιέρα απόψε στα θερινά σινεμά και τους κινηματογράφους καθώς στο χορό της διανομής έχουν μπει πλέον και μεμονωμένες αίθουσες. Άλλες τόσες ταινίες μας περιμένουν, πάνω-κάτω και την ερχόμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να ξεχνιούνται σύντομα. Όλα αυτά μέχρι να καταφτάσει το επόμενο μπλοκμπάστερ ή το επόμενο animation με περγαμηνές που θα ανακόψει, για λίγο, τη φόρα των διανομέων. Μέχρι τότε οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ***

(BLINK TWICE)

ΗΠΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ZΟΪ ΚΡΑΒΙΤZ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΝΑΟΜΙ ΑΚΙ, ΤΣΑΝΙΝΓΚ ΤΕΪΤΟΥΜ

Ένας δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hi-tech εταιρείας προσκαλεί μια σερβιτόρα και τη φίλη της στο ιδιωτικό του νησί για το σαββατοκύριακο. Η διαμονή θα αποδειχθεί ονειρεμένη και ο οικοδεσπότης ευγενέστατος αλλά σταδιακά το μυαλό θα αρχίσει να θυμάται τις «σβησμένες» μνήμες που κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι.

Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Zόι Κράβιτζ υπογράφει ένα ψυχολογικό θρίλερ που τα βάζει με την πατριαρχία, τη σεξουαλική κακοποίηση και το σκοτεινό κόσμο των πριβέ πάρτι των δισεκατομμυριούχων όταν κλείνουν οι πόρτες για τους «παρείσακτους». Ο Τσάνινγκ Τέιτουμ αποδεικνύεται πολύ συγκεντρωμένος και αποτελεσματικός στον «εφιαλτικό» του ρόλο, ενώ η Κράβιτζ επιστρατεύει όσα μέσα διαθέτει, απόκοσμοι ήχοι, ωραία κίνηση της κάμερας και αστραπιαίες εναλλαγές στο παρελθόν και το παρόν, δείχνοντας να κατευθύνει με σταθερό χέρι όλη την απόπειρα.

ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ **1/2

(GREEDY PEOPLE)

ΗΠΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΠΟΤΣΙ ΠΟΝΤΣΙΡΟΛΙ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΧΑΪΜΕΣ ΠΑΤΕΛ, ΤZΟZΕΦ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΛΕΒΙΤ

Ένας νεαρός αστυνομικός μετατίθεται σε μια ήσυχη κωμόπολη με την έγκυο σύζυγό του και γνωρίζεται με τον εξωστρεφή και «φαφλατά» συνάδελφό του που τον ξεναγεί. Μια από τις πρώτες μέρες όμως στην περιπολία, σκοτώνει μια γυναίκα στο σπίτι της κατά λάθος και τώρα πρέπει το ατύχημα να «καλυφθεί». Επιπλέον, στο σπίτι της νεκρής, οι δύο αστυνομικοί βρίσκουν 1 εκατομμύριο δολάρια κρυμένα σε μια τσάντα.

Ως κωμωδία ξεκινάει αυτή η ταινία αλλά σύντομα αλλάζει ρότα και εξελίσσεται σε θρίλερ επιβίωσης μεταξύ συναδέλφων όπου οι παρεξηγήσεις και οι λανθασμένες ερμηνείες οδηγούν την πλοκή. Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ ως πιο έμπειρος παίρνει την απόπειρα στους ώμους του χαρίζοντάς μερικές ικανοποιητικές στιγμές αλλά και ο Χαϊμές Πατέλ δεν πάει πίσω με τη μετρημένη και συγκροτημένη ερμηνεία του.

ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ **1/2

(ΕΛΛΑΔΑ, 2024)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΧΑΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΘΑΝΟΣ ΤΟΚΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Φάνης βρίσκεται σε αδιέξοδο, οικογενειακό, προσωπικό, οικονομικό και προσπαθεί, μάταια, να επανέλθει. Ο Παύλος έχει χτίσει εδώ και χρόνια την πολυτελή ζωή του ως μεγαλοστέλεχος επιχειρήσεων αλλά τώρα είναι άνεργος χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ. Οι δύο άνδρες έρχονται σε επαφή όταν ο σκύλος του δεύτερου πεθαίνει σε ατύχημα και επιθυμεί να αγοράσει τον σχεδόν ίδιο σκύλο του πρώτου για να μην διαταραχθεί η οικογενειακή γαλήνη.

Ανδρες σε κρίση και ο άτσαλος τρόπος που τη διαχειρίζονται, μπαίνουν στο στόχαστρο του Χάρη Βαφειάδη στο ντεμπούτο του στη μεγάλου μήκους ταινία που απέσπασε πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης δείχνει ότι είναι σε θέση να διευθύνει το σύνολο της απόπειρας και να δώσει εύστοχες κατευθύνσεις στους πρωταγωνιστές του. Με ένα πιο «ιντριγκαδόρικο» σενάριο θα πετύχαινε περισσότερα.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Μαζί ξανά **. Του Στεφάν Μπριζέ με τους Γκιγιόμ Κανέ, Αλμπα Ρορβάκερ

Ο Ματιέ, διάσημος ηθοποιός, καταφεύγει σε ένα πολυτελές σπα μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης της δυτικής Γαλλίας για να ξεφύγει από μία επαγγελματική αποτυχία. Εκεί μένει η Αλίς, με την οποία έζησαν μια δυνατή ερωτική ιστορία πριν από δεκαπέντε χρόνια, προτού ο καθένας πάρει τον δρόμο του και διακόψουν κάθε επαφή.

Χαμηλότονο ερωτικό δράμα που θα μπορούσε να βασιστεί στη χημεία του πρωταγωνιστικού ζεύγους αλλά αναλώνεται σε ατελείωτους διαλόγους περί χαμένης ευκαιρίας.

Το κοράκι. Του Ρούπερτ Σάντερς με τους Μπιλ Σκάρσγκαρντ, FKA twigs, Ντάνι Χιούστον

Οι αδελφές ψυχές Ερικ και Σέλι δολοφονούνται βάναυσα από τους δαίμονες του παρελθόντος της Σέλι. Οταν του δοθεί η ευκαιρία να σώσει τη μοναδική του αγάπη θυσιάζοντας τον εαυτό του, ο Ερικ αναζητά εκδίκηση χωρίς έλεος, διασχίζοντας τους κόσμους ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το ριμέικ της μοιραίας ταινίας του 1994.

Τεχνητή δικΑ.Ι.οσύνη. Του Σιμόν Κασάλ με τους Βερόνικα Ετσέγκουι, Αλμπέρτο Αμάν

Στο εγγύς μέλλον, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους δικαστές με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, δεσμευόμενη να αυτοματοποιήσει αποτελεσματικά και να αποπολιτικοποιήσει το δικαστικό σύστημα. Η Κάρμεν Κόστα, διακεκριμένη δικαστής, έχει προσκληθεί να αξιολογήσει αυτή τη νέα διαδικασία. Ωστόσο, όταν ο δημιουργός του λογισμικού βρίσκεται νεκρός, συνειδητοποιεί ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μια συνηθισμένη υπόθεση. Του Ντανιέλ Οτέιγ με τους Ντανιέλ Οτέιγ, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά

Ο Νικολά Μιλίκ ετοιμάζει δείπνο για τα πέντε παιδιά του όταν ξαφνικά η αστυνομία χτυπάει στην πόρτα του: η γυναίκα του δολοφονήθηκε - από τον ίδιο - τουλάχιστον για αυτό κατηγορείται. Ο πατέρας της οικογένειας απομακρύνεται από τα παιδιά του σε ένα δευτερόλεπτο. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε δικηγόρο: στο πλευρό του τίθεται ο Ζαν Μονιέ. Ο Ζαν είναι ένας απογοητευμένος δικηγόρος, διορισμένος να τον υπερασπιστεί και από εδώ και πέρα δεν αποκλίνει σχεδόν καθόλου από αυτό. Φαίνεται να παίρνει την υπόθεση όλο και πιο προσωπικά.

Ο δελφινομικρούλης. Κινούμενα σχέδια του Μοχάμαντ Κεϊράντις

Ενα μικρό αγόρι, ο Αμπαν, επιβιώνει από ένα αεροπορικό δυστύχημα. Για καλή του τύχη, όμως, σώζεται από ένα κοπάδι δελφινιών, ανάμεσα στα οποία και ο Σέφιντ, ένα μικρό δελφίνι που αμέσως γίνεται αχώριστος με τον Αμπαν. Το αγόρι και το δελφίνι μεγαλώνουν παρέα σαν αδέλφια, διασκεδάζοντας τους πάντες γύρω τους με τα παιχνίδια και τα κόλπα τους. Ομως, μια μέρα η γαλήνη του χαρούμενου κόσμου τους θα διαταραχτεί από την άφιξη ενός κακού Χταποδιού, που θέλει να εξουσιάζει τον υποβρύχιο κόσμο.

Ο φόβος τρώει τα σωθικά (1974) ****. Του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με τους Μπριγκίτε Μίρα, Ελ Χεντί μπεν Σαλέμ

Πενήντα χρόνια μετά και ο Φασμπίντερ είναι και πάλι επίκαιρος όσο ποτέ. Μια 60χρονη χήρα που εργάζεται ως καθαρίστρια γνωρίζει έναν Μαροκινό́ άντρα, τον Αλί, ο οποίος είναι τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερός της. Ο Αλί χορεύει μαζί́ της, τη συνοδεύει σπίτι της και κοιμούνται μαζί́. Σύντομα μετακομίζει στο διαμέρισμά της, δοκιμάζει να συγκατοικήσει μαζί της και οι δυο τους αποφασίζουν κάποια στιγμή́ να παντρευτούν, προκαλώντας όμως έτσι την αποδοκιμασία, αλλά και την οργή́ του περίγυρού τους. Από τις πιο προσβάσιμες ταινίες του Γερμανού σκηνοθέτη.

Ξυπόλητοι στο πάρκο (1967). Του Νιλ Σάιμον με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζέιν Φόντα

Μανχάταν στη δεκαετία του ‘60. Ο δικηγόρος Πολ και η πιο παρορμητική Κόρι είναι ένα ερωτευμένο, νιόπαντρο ζευγάρι. Μόλις 6 μέρες παντρεμένοι μετακομίζουν στο μικρό διαμέρισμα που βρήκαν το οποίο τους προσγειώνει απότομα από τον μήνα του μέλιτος στην πραγματικότητα: δεν τους χωράει, δεν έχει θέρμανση, δεν έχει ασανσέρ και πρέπει να ανεβαίνουν 5 πατώματα με τις σκάλες. Η Κόρι μοιάζει να διασκεδάζει την κατάσταση, ο Πολ γρήγορα εκνευρίζεται. Κλασσική ρομαντική κομεντί με πρωταγωνιστές που «λάμπουν».

Ο μεγάλος ύπνος (1947). Του Χάουαρντ Χοκς με τους Λορίν Μπακόλ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Ο Μάρλοου, προσλαμβάνεται από τον στρατηγό Στέρνγουντ για να διαλευκάνει την υπόθεση εκβιασμού της άτακτης κόρης του Κάρμεν. Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Μάρλοου θα γνωρίσει την διαφθορά και την παρακμή της τάξης των αργόσχολων πλούσιων του Λος Αντζελες, θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει έναν κυκεώνα δολοφονιών, δωροδοκιών, εξαφανίσεων, θα γνωρίσει τη μεγάλη αδελφή της Κάρμεν.

Fires on the plain (1959). Του Κον Ιτσικάουα με τους Εϊτζι Φουνακόσι, Οζάμου Τακιζάουα

Στην εκπνοή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ό,τι έχει απομείνει από τον ιαπωνικό στρατό στο Λέιτε, στις Φιλιππίνες, εγκαταλείπεται στην τύχη του από τη δοίκηση. Αρνούμενος τη νοσοκομειακή περίθαλψη για φυματίωση και εκδιωγμένος από τη μονάδα του, ο στρατιώτης Ταμούρα ταξιδεύει στο άγνωστο. Αντιπολεμικό δράμα που προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή