Νύχτες Πρεμιέρας: Έναρξη με τον Χρυσό Φοίνικα στις 2 Οκτωβρίου

Με την ταινία που κέρδισε φέτος τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, "Anora" του Σον Μπέικερ κάνουν επίσημη έναρξη οι Νύχτες Πρεμιέρας 

Νύχτες Πρεμιέρας: Έναρξη με τον Χρυσό Φοίνικα στις 2 Οκτωβρίου

Σκηνή από την ταινία "Anora" του Σον Μπέικερ

3'

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει φέτος 30 χρόνια αδιάλειπτης αγάπης για το σινεμά και τους ανθρώπους του από τις 2 έως και τις 14 Οκτωβρίου.

Ο διεθνής θεσμός θα πραγματοποιήσει την επίσημη έναρξή του την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την πανελλήνια πρώτη προβολή του «Anora», της νέας ταινίας του Σον Μπέικερ η οποία ξεκίνησε νικηφόρα την πορεία της από το Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα, και αναμένεται να συνεχίσει θριαμβευτικά μέχρι τα επερχόμενα Όσκαρ.

Πρόκειται για μια συγκινητικά ταιριαστή έναρξη για την επετειακή έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς οι Νύχτες Πρεμιέρας αποτέλεσαν το πρώτο Φεστιβάλ παγκοσμίως που διοργάνωσε πλήρες αφιέρωμα στον χαρισματικό δημιουργό του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, Σον Μπέικερ, το 2015 και φιλοξενώντας σε πανελλήνια πρεμιέρα όλες τις μετέπειτα δημιουργίες του. Το «Anora» είναι επίσης μια ταινία που συνοψίζει πλήρως και με τον πιο ιδανικό τρόπο το πνεύμα και τη φιλοσοφία των Νυχτών Πρεμιέρας, ενός φεστιβάλ το οποίο επί τριάντα συνεχή χρόνια δίνει φωνή σε μερικές από τις πιο συναρπαστικές νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, συστήνοντάς τες ενθουσιωδώς στο ελληνικό κοινό.

ANORA (ΗΠΑ, 139’)

Παίζουν: Μάικι Μάντισον, Μαρκ Άιντελστεϊν, Γιούρα Μπόρισοβ, Βάσε Τοβμασιάν

Όπως έγραφε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας, «με το ANORA ο Σον Μπέικερ ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά του σε ακόμη μία παρία του αμερικανικού ονείρου: μια σπιρτόζικη και μπριόζα σεξεργάτρια που καταλήγει πρωταγωνίστρια (και θύμα) στο δικό της παραμύθι όταν γνωρίζει τον πρίγκιπα των ονείρων της στο πρόσωπο ενός κακομαθημένου 20χρονου πλουσιόπαιδου, γόνου ενός Ρώσου ολιγάρχη, το οποίο βρίσκεται για σύντομη παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες και θέλει να παρτάρει ασύστολα με τα λεφτά του μπαμπά.

Ο νεαρός γνωρίζει την Ανόρα στο κλαμπ όπου δουλεύει ως στρίπερ και σε έναν παροξυσμό αλκοόλ, νεανικών ορμονών και ξεκάθαρης ανωριμότητας την κάνει γυναίκα του, με έναν βιαστικό γάμο στο Λας Βέγκας. Η Ανόρα εγκαταλείπει τη δουλειά της προκειμένου να αφοσιωθεί στον «σωτήρα» που προθυμοποιήθηκε να την απαλλάξει από τη μιζέρια της. Όταν μαθαίνουν, όμως, οι γονείς για τα καμώματα του ανεύθυνου γιόκα τους, κανονίζουν ένα ταξίδι-αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να διαλύσουν έναν γάμο που ξέρουν ότι έγινε ξεκάθαρα από αφέλεια και παρόρμηση.

Η «Anora» είναι ένας αθυρόστομος συνδυασμός του παραμυθιού της «Σταχτοπούτας» και του “Pretty Woman”, χωρίς τον εξιδανικευμένο ρομαντισμό της πρώτης και δίχως το χολιγουντιανό λούστρο της δεύτερης. Έχει τον δικό της ατίθασο χαρακτήρα, συνεννοείται με τη λαϊκή γλώσσα του περιθωρίου, γίνεται μια ενήλικη κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων και τσακισμένων ονείρων και ταυτόχρονα ένα love story της συμφοράς που σταδιακά μετατρέπεται σε εμπειρία αυτογνωσίας και μάθημα ζωής για μια γυναίκα που ήθελε τόσο πολύ να πιστέψει σε κάτι καλύτερο».

H ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου.

Το πλήρες πρόγραμμα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΛΛΑΣ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή