«Κανα δυο φωτογραφίες»: Έκθεση του Δημήτρη Μουγκού στον κινηματογράφο Όπερα

Ο Δημήτρης Μουγκός μεταμορφώνει το Cinobo Όπερα με την έκθεση φωτογραφίας του για την ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία του Δημήτρη Μουγκού με τον Λεξ

Ο Δημήτρης Μουγκός, ο άνθρωπος που έχει καταγράψει φωτογραφικά όσο κανείς άλλος την rap κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, μεταμορφώνει ολοκληρωτικά το Cinobo Όπερα με την ατομική του έκθεση «Κανα δυο φωτογραφίες».

Η νέα σεζόν του ιστορικού κινηματογράφου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με μία πρωτότυπη φωτογραφική εγκατάσταση που αφηγείται τις ιστορίες μιας παρέας και φτάνει από τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών μέχρι τις εκρηκτικές συναυλίες του ΛΕΞ. Παράλληλα, το Cinobo Όπερα παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό τριήμερο εμπνευσμένο από την έκθεση, που θα «ζωντανέψει» τις φωτογραφίες στην μεγάλη οθόνη, μέσα από εμβληματικές ταινίες όπως το «Kids» και «Το Μίσος», αλλά και με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Kneecap» (Ριτς Πέπιατ). Τις ταινίες θα προλογίσουν αγαπημένοι δημιουργοί και φίλοι.

Μήτσο, τράβα κάνα δυο φωτογραφίες: To Cinobo Όπερα όπως δεν το έχουμε φανταστεί

H έκθεση «Κάνα Δυο Φωτογραφίες» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τεράστια επιτυχία στην Thessaloniki Photo Biennale, το 2023. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός θα παρουσιάσει την συγκεκριμένη συλλογή φωτογραφιών στο αθηναϊκό κοινό, μεταμορφώνοντας στην κυριολεξία το Cinobo Όπερα. Το πάτωμα, οι τοίχοι και όλο το μήκος και πλάτος του φουαγιέ της μεγαλύτερης κινηματογραφικής αίθουσας του κέντρου της Αθήνας θα γεμίσουν με εικόνες. Η αισθητική του αστικού τοπίου και οι γεμάτες συναισθήματα εικόνες του Δημήτρη Μουγκού, θα μετατρέψουν το σινεμά σε έναν χώρο αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου.Το Cinobo Όπερα επαναπροσδιορίζεται και αφουγκράζεται την σύγχρονη αστική κουλτούρα και τις καλλιτεχνικές εκφράσεις του σήμερα μπαίνοντας δυναμικά στη νέα του εποχή.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 20/9

20:00 Εγκαίνια έκθεσης

21:30 Menace II Society | Άλμπερτ και Άλεν Χιουζ, 97’ (1993)

Σάββατο 21/9

20:00 Kids | Λάρι Κλάρκ, 90’ (1995)

22:30 Το Μίσος (La Haine) | Ματιέ Κασοβίτς, 98’ (1995)

Κυριακή 22/9

20:00 Kneecap | Ριτς Πέπιατ, 105’ (2024) *PREVIEW

22:30 Ο Μαχαιροβγάλτης (Knifer) | Γιάννης Οικονομίδης, 108’ (2010)

Χρήσιμες Πληροφορίες:

- Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 με δωρεάν είσοδο για όλους, παρουσία του φωτογράφου, φίλων και συνεργατών. Θα ακολουθήσει προβολή και after party με DJ Set στο Εφημερίδα ATH (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, Αθήνα).

- Η έκθεση θα βρίσκεται στο Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57) για δύο εβδομάδες, από τις 20/09 έως τις 04/10, με ελεύθερη είσοδο.

- Τιμή εισιτηρίου ταινιών: 6€. Αναλυτικό πρόγραμμα και προπώληση εισιτηρίων διαθέσιμα στο more.com

Σημείωμα Επιμελήτριας της έκθεσης Δρ. Ηώς Πάσχου:

Υπάρχει πράγματι ένα πεδίο σύνδεσης της φωτογραφικής αναπαράστασης με τη βιωματική εμπειρία, είτε αφορά την παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Μουγκού σε ένα βιβλίο, είτε σε μια έκθεση. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που προτείνει η συγκεκριμένη παρουσίαση στο χώρο του κινηματογράφου Cinobo Όπερα στο κέντρο της Αθήνας: πρώτον, να αναδείξει τη δημιουργία ενός photobook σε σχέση με την σημασία της αφήγησης στην επικοινωνία ενός μηνύματος στις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δεύτερον να συνδέσει την μουσική με τη φωτογραφία μέσα από εννοιολογικές και οπτικές συμπτώσεις που πλαισιώνουν το έργο εγκατάσταση in situ. Η έκθεση προτείνει μια διαδρομή έσω/έξω από τον ακάλυπτο των πολυκατοικιών μέχρι τις ταράτσες και από την βοή του δρόμου μέχρι τις συναυλίες του ΛΕΞ και των φίλων-συνεργατών, αποτυπώνοντας την ουσία, την ενέργεια μιας κουλτούρας που σχηματίστηκε ως απάντηση στο ζοφερό αστικό τοπίο (και όχι μόνο). Οι εικόνες του φωτογραφικού οδοιπορικού που επιλέχθηκαν από συνολικά 15.000 φωτογραφίες δεν είχαν από την αρχή της δημιουργίας τους ως σκοπό μόνο την τεκμηρίωση αλλά η ίδια η φωτογραφική πράξη ήταν ένας τρόπος αποτύπωσης κοινών εμπειριών. Ακριβώς, σε έναν τέτοιο χώρο όπως το σινεμά, όπου μοιραζόμαστε έναν τρόπο θέασης, η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο, με την ανάμνηση και το ιστορικό ντοκουμέντο. Ο στίχος «Μήτσο τράβα κάνα 2 φωτογραφίες» υπήρξε η αφορμή. Τώρα, σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη συνέχεια.

Βιογραφικό Σημείωμα Δημήτρη Μουγκού:

Ο Δημήτρης Μουγκός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Προερχόμενος από ένα περιβάλλον ταυτισμένο με τις γραφικές τέχνες, σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στην Αθήνα (ΠΑΔΑ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Από το 2012 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της MOUGOS Image & Communication, που αντικείμενο της είναι η φωτογραφία, η οπτική επικοινωνία και οι γραφικές τέχνες.

Περιλήψεις ταινιών

Menace II Society | Άλμπερτ και Άλεν Χιουζ, 97’ (1993)

Στο γκέτο του Λος Άντζελες, ο νεαρός Κέιν Λόσον έχασε τον dealer πατέρα του σε μια συμπλοκή και την τοξικοεξαρτημένη μητέρα του από υπερβολική δόση όταν ήταν 10 χρονών. Μεγαλωμένος στο σπίτι των παππούδων του, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα σε μια γειτονιά γεμάτη βία και εγκληματικότητα, αναζητώντας μια ευκαιρία για να καλυτερέψει τη ζωή του.

Kids | Λάρι Κλάρκ, 90’ (1995)

Καλοκαίρι, Νέα Υόρκη, 1995. Με ολόκληρη την ύπαρξή του να περιστρέφεται γύρω από τα ναρκωτικά, το σκέιτμπορντ και το σεξ, ο 17χρονος Τέλι ζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Σύντομα, μια ανυποψίαστη πρώην φιλενάδα του θα ανακαλύψει κατά λάθος ότι είναι θετική στον ιό HIV και τα πάντα στη ζωή του.

Το Μίσος (La Haine) | Ματιέ Κασοβίτς, 98’ (1995)

Στον απόηχο των ταραχών εξαιτίας του βάναυσου ξυλοδαρμού ενός φίλου τους, τρεις νεαροί άντρες περνούν ένα επεισοδιακό εικοσιτετράωρο στα προάστια του Παρισιού.

Kneecap | Ριτς Πέπιατ, 105’ (2024)

Στο Μπέλφαστ μετά την εποχή των Troubles, το ταραχώδες ραπ τρίο KNEECAP κάνει την εμφάνισή του ραπάροντας στα ιρλανδικά, ενάντια στο κατεστημένο. Τα μέλη της μπάντας γίνονται πολιτικά σύμβολα και δίνουν μια προκλητική φωνή στην ανήσυχη νεολαία της Ιρλανδίας. Την ίδια στιγμή, αγωνίζονται να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο και οι πιέσεις των οικογενειών τους απειλούν να δώσουν άδοξο τέλος στα όνειρά τους.

Ο Μαχαιροβγάλτης (Knifer) | Γιάννης Οικονομίδης, 108’ (2010)

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Νίκος μετακινείται από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα. Ο θείος του προσφέρει τρόφιμα και καταφύγιο ενώ αρχίζει να φροντίζει τα σκυλιά του. Μόνος σε ένα απομονωμένο προάστιο, φέρεται στη ρουτίνα της δυστυχίας του, μέχρι τη στιγμή που η σχέση του με τη θεία του αλλάζει τα πάντα.

Πληροφορίες

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια: 20/9 έως 4/10

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 19:30-23:30 | Σαββατοκύριακο 18:00-23:30

Διεύθυνση: Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57)

Τιμή Εισιτηρίου Προβολών: 6€

Προπώληση: More.com

Έκθεση: Είσοδος Ελεύθερη