Πενήντα χρόνια ζωής για το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» - Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις 18-21/9

Από το βήμα και τις σκηνές των 50 Φεστιβάλ έχουν περάσει εμβληματικές μορφές της Τέχνης
Ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Ιλίσια, το 2006
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την κορύφωση των εκδηλώσεων του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια. Το φετινό Φεστιβάλ με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, Αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός» ταξίδεψε – όπως και κάθε χρόνο - σε δεκάδες πόλεις και χωριά. Φέτος όμως η ΚΝΕ εμπλούτισε το ταξίδι αυτό με δεκάδες σταθμούς στην Αθήνα, από όπου πέρασε όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ, θέλοντας να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την ιστορία του θεσμού. Είναι γνωστό πως εκατομμύρια νέοι, και όχι μόνο, όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έχουν διασκεδάσει στις συναυλίες, έχουν περιηγηθεί στις εκθέσεις και τα περίπτερά του. Πώς ξεκίνησε όμως αυτός ο θεσμός που φέτος κλείνει 50 χρόνια;

Είναι 1975 και το πρώτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή είναι γεγονός. Το γήπεδο Ζωγράφου φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του, που είναι αφιερωμένες στην επτάχρονη δράση της ΚΝΕ και του περιοδικού της, του Οδηγητή. Τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ κάνει στάση στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Καισαριανή. Το 4ο Φεστιβάλ κορυφώνει τις εκδηλώσεις του στο Περιστέρι, αφού έχει ταξιδέψει σε 172 πόλεις και σε 128 κωμοπόλεις και χωριά. Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυλούρης, Αντώνης Καλογιάνης, Πέτρος Πανδής, Λάκης Χαλκιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κούτρας, Γιώργος Ζωγράφος, Λάκης Χαλκιάς, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μεράντζας, Λάκης Παππάς, Σπύρος Σαμοΐλης, Πέτρη Σαλπέα, Αιμιλία Σαρρή, Γιώτα Βέη, Δόμνα Σαμίου, είναι μερικοί μόνο από τους γνωστούς μουσικούς και ερμηνευτές που πέρασαν από τις δύο σκηνές του Φεστιβάλ το τετραήμερο, μαζί με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απαγγέλοντας ποιήματα και πεζά.

Το 1991, η επιτυχία του 17ου Φεστιβάλ σήμαινε και τη συνέχεια της ΚΝΕ, σε μία κρίσιμη περίοδο. Τότε επανεκδίδεται και ο Οδηγητής. Το 1995, στην Καισαριανή, εκτίθενται οι φωτογραφίες από την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού και ανεκτίμητης αξίας αρχείου του ΚΚΕ, καθώς τις ημέρες εκείνες, συμπληρώνονταν 11 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την Αθήνα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και ζημιές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στόχος του περιπτέρου που στήθηκε στο χώρο ήταν να αναδείξει τη δύναμη της συλλογικής και εθελοντικής δουλειάς, της προσφοράς των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που δούλεψαν για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτήριο και για τη διάσωση του αρχείου της ΚΕ.

Ξεχωριστή στιγμή για το 26ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν τα αφιερώματα στον Γιάννη Ρίτσο με την παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», που την παρακολούθησε η σύντροφός του, Φαλίτσα, προσκεκλημένη από το ΚΣ της ΚΝΕ. Το ΚΣ της ΚΝΕ επέδωσε στη σύντροφο του Γιάννη Ρίτσου μια τιμητική πλακέτα και ένα αντίτυπο της ανατύπωσης της πρώτης έκδοσης του «Επιταφίου» που διέθεσε στο Φεστιβάλ ο «Ριζοσπάστης». Αντίστοιχη στιγμή αποτέλεσε το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, το οποίο επίσης παρακολούθησε η σύζυγός του, Ουρανία, η οποία παρέλαβε από την ΚΝΕ τιμητική πλακέτα.

Το 2011 το Φεστιβάλ της ΚΝΕ καταγράφει ακόμη μία σημαντική στιγμή, αφού στην Κεντρική Σκηνή του εμφανίζεται ο μεγάλος μουσικός και συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που εμπνέεται από τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές τις αξίες τις έκανε πράξη. Το 2013 που ο ελληνικός λαός βίωνε τα αποτελέσματα της βαθιάς κρίσης, στο Φεστιβάλ συλλέχθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το 2021 που το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες – αυτές της πανδημίας – λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας διοργανωτών και επισκεπτών, συλλέχθηκαν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και της Αττικής.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων στις δεκάδες πόλεις της Αθήνας που έκανε φέτος στάση το 50ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, επιβεβαιώνουν ότι το Πάρκο Τρίτση που φιλοξενεί και φέτος την κορύφωση του 50ου Φεστιβάλ στην Αθήνα στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου θα ξεχειλίσει από κόσμο. Άλλωστε το ίδιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με του παγκοσμίου φήμης hip hop συγκρότημα Dead prez και τους περισσότερους από 400 καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στις σκηνές του, τις συζητήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, υπόσχεται ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας μεγάλος πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις