«Μαρτυρίες»: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση προβάλλονται οι «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη στο πάρκο Ελευθερίας - Είσοδος ελεύθερη

«Μαρτυρίες»: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

"Μαρτυρίες" του Νίκου Καβουκίδη

1'

Μια νοητή γέφυρα που συνδέει την ιστορία με το παρόν στήνεται μέσω της μεγάλης οθόνης. Το Πάρκο Ελευθερίας μετατρέπεται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο, και προβάλλει το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Η ταινία «Μαρτυρίες» (1975, 100’) θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας.

Με άξονα τον εορτασμό της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, που συμπίπτει με τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, ο σπουδαίος Νίκος Καβουκίδης κάνει μια αναφορά στα κυριότερα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προ και μετά της δικτατορίας -μία ακτινογραφία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Mας παραδίδει έτσι ένα σημαντικό χρονικό για τις φοιτητικές και λαϊκές κινητοποιήσεις στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Καταγράφει γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή και ανατρέχει στο παρελθόν για να φωτίσει τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία ξεκινώντας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και φτάνοντας ως και τον Αύγουστο του 1975.

Ο Νίκος Καβουκίδης «τράβηξε» την εξέγερση του Πολυτεχνείου από μέσα και απ' έξω. Στεκόταν επί ώρες στα κάγκελα -το εργαστήριό του βρισκόταν άλλωστε Νοταρά και Μετσόβου γωνία- και κατέγραφε στιγμές ηρωικές και ανθρώπινες.

Όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1975, την είδαν πάνω από 160.000 θεατές, ενώ ταξίδεψε στις Κάνες και σε άλλα φεστιβάλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή