Θάλεια Ματίκα στο Newsbomb.gr: «Η συντροφικότητα και ο γάμος είναι λαχείο»

Η παράσταση στο θέατρο Αλφα, «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» συνεχίζεται για 4η σεζόν και η πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτις, Θάλεια Ματίκα μιλάει στο newsbomb.gr για τη συντροφικότητα, το γάμο και την αποξένωση

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα

Μετά από τρεις σεζόν και 350 παραστάσεις το έργο του Τάσου Ιορδανίδη «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» επέστρεψε στο θέατρο Αλφα για ακόμα 20 παραστάσεις. «Ο κόσμος το βλέπει και το ξαναβλέπει. Έρχονται και μας λένε ότι βλέπουν τον εαυτό τους στην παράσταση», λέει στο newsbomb.gr η Θάλεια Ματίκα, πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτις της παράστασης που αναφέρεται στην «κούραση στον γάμο, στην κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, στην απιστία και στους “παράνομους” εραστές».

Που πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της παράστασης και πήγε για 4η χρονιά;

Στο γεγονός ότι ο κόσμος βλέπει τον εαυτό του στην παράσταση. Αυτό έρχονται και μας λένε. Τους έχει αγγίξει και το βλέπουν και το ξαναβλέπουν. “Έχετε σώσει το γάμο μας”, μας λένε. Λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά αυτή η παράσταση μέσα στην απλότητα της.

Η εποχή που ζούμε διαρκώς σκληραίνει και γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Βρίσκει πρόθυμα αυτιά η φράση «θέλω να σου κρατάω το χέρι»;

Κάθε μέρα που περνάει η παράσταση κόβει όλο και περισσότερα εισιτήρια, οπότε θεωρώ ότι αυτό αναζητά ο κόσμος. Αυτό μας λείπει. Με τόσα μέσα επικοινωνίας, πλέον δεν υπάρχει επικοινωνία. Πως γίνεται αυτό; Δεν μιλάμε πια μεταξύ μας και είναι φυσικό και επόμενο να έρχεται μετά η αποξένωση. Ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Έχετε βρει τα μυστικά για να ξεπεράσετε την κούραση του γάμου και την συγκατοίκηση;

Η συντροφικότητα είναι λαχείο. Κόλπα δεν υπάρχουν. Είναι λαχείο ο γάμος. Με τον Τάσο ταυτιζόμαστε σε πολλά επίπεδα και έχουμε κοινούς στόχους. Αποζητούμε τη συντροφικότητα, επικοινωνούμε ουσιαστικά και αυτό κρατάει ζωντανή τη σχέση μας.

Γιατί αποφασίσατε να περάσετε στη σκηνοθεσία; Ποιες ανάγκες σας καλύπτει;

Από ανάγκη έκανα σκηνοθεσία. Στην αρχή σε παιδικές παραστάσεις. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να είσαι ενορχηστρωτής σε όλα τα επίπεδα. Δεν δηλώνω σκηνοθέτης, έχω καταθέσει κάποια πράγματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Οι φίλοι μου, μου λένε ότι έχω μαθηματική σκέψη και συγχρόνως πολύ συναίσθημα και αυτά τα δυο κολλάνε ωραία στη σκηνοθεσία. Το κάνω σεμνά και ταπεινά. Η σκηνοθεσία σε επαναπροσδιορίζει και ως ηθοποιό. Βλέπεις τα λάθη σου πιο καθαρά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα να δουλεύετε με τον σύντροφό σας;

Όλοι μας ρωτάνε πως αντέχουμε να βλέπει ο ένας τον άλλο και στο σπίτι και στη δουλειά αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε μαζί μόνο στη σκηνή και το βράδυ αργά στο σπίτι για να δούμε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν περνάμε πολύ χρόνο μαζί και το αποζητούμε. Οι δουλειές μας κρατάνε διαρκώς μακριά. Αλλά και ο περισσότεροι έτσι είναι, δεν ακούω κάτι διαφορετικό γύρω μου. Είναι πλέον οι ανάγκες της ζωής τέτοιες που δεν μπορείς να κάνει αλλιώς. Πρέπει να ζήσουμε, λέει ο Θείος Βάνιας. Για αυτό και δεν είναι τυχαία η υπογεννητικότητα ή τα ζευγάρια που κάνουν ένα παιδί και σταματάνε εκεί. Μετά από χρόνια καταφέραμε φέτος και πήγαμε διακοπές. Περάσαμε πολύ όμορφα αλλά με το που γυρίσαμε και μπήκε ο Σεπτέμβριος ένιωσα ότι ήρθε και το μαύρο σύννεφο.

Που θα σας δούμε στην τηλεόραση και το θέατρο μετά το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»;

Θα προχωρήσουμε σε μια καινούρια παραγωγή με τον Τάσο αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτα. Όσον αφορά στην τηλεόραση, συμμετέχω στην τηλεοπτική σειρά «Ο γιατρός» στον Alpha. Είναι εβδομαδιαία σειρά με αυτοτελή επεισόδια και πέρυσι προβλήθηκε ο πρώτος κύκλος. Πήγε καλά και πήρε έγκριση για δύο ακόμα κύκλους.

Βλέπετε τηλεόραση; Πως σας φαίνεται η άνθιση των τελευταίων ετών;

Δεν βλέπω τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια. Με αγχώνει να βλέπω διαρκώς τη δουλειά μπροστά μου. Προτιμώ να βάζω κάτι από τις πλατφόρμες τα βράδια. Μακάρι να συνεχισθεί η άνθιση της μυθοπλασίας στην τηλεόραση, δίνει δουλειά σε τόσο κόσμο, όμως οι σειρές παλαιότερα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα. Η θεματολογία τώρα είναι πιο συντηρητική. Κάποτε κάποιες κωμωδίες ήταν πιο προχωρημένες, τώρα δεν αγγίζουμε τίποτα. Συρρικνώνεται όμως το και το κοινό όλα αυτά τα χρόνια. Τα νέα παιδιά δεν βλέπουν πλέον τηλεόραση. Ίσως εμείς να είμαστε οι τελευταίοι θεατές.

Βλέπουμε καλό θέατρο στη χώρα μας;

Τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί το θέατρο. Λίγες παραστάσεις βλέπω λόγω δουλειάς αλλά στις περισσότερες φεύγω ενθουσιασμένη που δεν είναι εύκολο για έναν ηθοποιό αυτό. Έχουμε φοβερό έμψυχο υλικό, έχουμε άνθιση και πολλές νέες φωνές.

info

Θέατρο Αλφα Ληναίος-Φωτίου

28ης Οκτωβρίου 37

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00 (έως τις 20 Οκτωβρίου)

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Πληροφορίες: 210 5201828