Λίνα Μενδώνη: «Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με αφοσίωση και εντιμότητα το θέατρο»

Δηλώσεις για την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και το Εθνικό Θέατρο

Δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Μόρτζου έκανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και σε αυτή επισημαίνει το διακριτό στίγμα του και τη συνέπεια στις πεποιθήσεις του.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

​«Ο Γιάννης Μόρτζος υπηρέτησε με ακατάβλητη αφοσίωση και μοναδική εντιμότητα το θέατρο. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης για είκοσι χρόνια. Στη μακρά σταδιοδρομία του ερμήνευσε με επιτυχία ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Ευτύχησε να δημιουργήσει το δικό του θεατρικό σχήμα, τις «Τέσσερις Εποχές», και άφησε σε όλους στους ρόλους που ερμήνευσε διακριτό στίγμα, κερδίζοντας δίκαια την αναγνώριση του θεατρικού κόσμου, αλλά και του μεγάλου κοινού, που τον αγάπησε ακόμη και μέσα από τις επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

Ο Γιάννης Μόρτζος υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε.

Στην οικογένειά του, στους φίλους του και στους ομοτέχνους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».​

Δήλωση για τον αγαπημένο ηθοποιό έκανε και το Εθνικό Θέατρο:

«Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά με θλίψη τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο.

Γεννήθηκε στη Σάμο το 1940. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1963.

Στο Θέατρο Τέχνης παρέμεινε μέχρι το 1981 ερμηνεύοντας μια πλειάδα σημαντικών ρόλων του παγκόσμιου αλλά και νεοελληνικού δραματολογίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Κάρολου Κουν.

Το 1997 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στην αριστοφανική κωμωδία «Λυσιστράτη» (Πρόβολος) αλλά και στο «Πανηγύρι» του Δημήτρη Κεχαΐδη (Παπλωματάς).

Ήταν ιδρυτής της θεατρικής ομάδας «Τέσσερις εποχές».

Δίδαξε υποκριτική σε δραματικές σχολές για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Ανέπτυξε μια πολύπλευρη θεατρική δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός πολίτης με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».