Νέες ταινίες: Ένα ζευγάρι στη Λιθουανία προσπαθεί και ο Κόλμαν Ντομίνγκο έγκλειστος ανεβάζει Σαίξπηρ

Βροχή από πρεμιέρες και σήμερα Πέμπτη στους κινηματογράφους, ενώ ο καινούριος Joker μετράει αντίστροφα για την έλευσή του στις αίθουσες

Σκηνή από την ταινία "Slow"

Ακόμη μια εβδομάδα με νέους τίτλους που ξεπερνάνε τα δάχτυλα των δύο χεριών, τη στιγμή που η προσέλευση στα θερινά και τις αίθουσες δείχνει ότι υποχωρεί λόγω άστατων καιρικών συνθηκών αλλά και επιλογών «περιορισμένου» βεληνεκούς. Το «Joker: Τρέλα για δύο» ξεκινά τις προβολές του την ερχόμενη Τετάρτη και σίγουρα θα ανακόψει την πτωτική πορεία των εισιτηρίων των τελευταίων εβδομάδων. Προς το παρόν, ενδιαφέρον έχει η «μη αναμενόμενη» ερωτική ιστορία δύο νέων ανθρώπων από τη Λιθουανία στο βραβευμένο «Slow», ενώ ο Κόλμαν Ντομίνγκο στην «Παράσταση του Σινγκ Σινγκ» καθοδηγεί μια ταινία που στο καστ της περιλαμβάνει και πρώην κρατούμενους. Ανάμεσα στις πρεμιέρες, σημειώστε και το αξέχαστο «Γλυκιά ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Εκμπεργκ σε μια ασπρόμαυρη Ρώμη όνειρο.

SLOW ***1/2

(ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, 2023)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΜΑΡΙΓΙΑ ΚΑΒΤΑΡΑΤΖΕ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΡΙΝΕΒΙΤΣΙΟΥΤΕ, ΚΕΣΤΟΥΤΙΣ ΚΕΤΣΕΝΑΣ

Αγόρι γνωρίζει κορίτσι, η έλξη είναι αμοιβαία και καταλήγουν μαζί. Όμως η σχέση τους δεν θυμίζει καμία από τις περισσότερες που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη και γύρω μας. Θα ξεπεράσουν τα εμπόδια για να συνεχίσουν μαζί; Θα καταφέρουν να βρουν τον τρόπο; Ή είναι καταδικασμένοι σε χωριστούς δρόμους;

Η νεαρή σκηνοθέτις δείχνει ότι έχει την άνεση και τη δυνατότητα να στήνει προσωπικές ιστορίες με ειρμό και συνοχή, ενώ μπορεί να προσδώσει χάρη και ζωντάνια ακόμα και τις πιο τυπικές στιγμές ενός ζευγαριού στους τέσσερις τοίχους του δωματίου του. Εχει στη διάθεσή της και ένα πολύ χαρισματικό, φωτογενές, καλά γειωμένο στην πραγματικότητα και με άριστη χημεία, ζευγάρι που θυμίζει εκείνα της διπλανής πόρτας και δείχνει να μην χρειάζεται τίποτα άλλο για να υπογράψει ένα «διαφορετικό» ρομάντζο που σε προκαλεί να διαπιστώσεις που θα καταλήξει η τύχη του.

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Sundance.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΓΚ ΣΙΝΓΚ **1/2

(SING SING)

ΗΠΑ, 2024

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΓΚΡΕΓΚ ΚΓΟΥΕΝΤΑΡ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΚΟΛΜΑΝ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ, ΚΛΑΡΕΝΣ ΜΑΚΛΙΝ

Μια ομάδα κρατουμένων στη φυλακή Σινγκ Σινγκ ανεβάζει Σαίξπηρ και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των προβών ξετυλίγεται το πλέγμα των διαπροσωπικών σχέσεων, το παρελθόν και το ιστορικό τους, η εξέλιξή τους από την πρώτη στιγμή της επαφής τους μέχρι να πέσει η αυλαία.

Αν και η ιστορία που αφηγείται αυτή η ταινία υπόσχεται πολλά όσον αφορά στη δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στους ανθρώπους και στο πάθος για ελευθερία, ο Γκρεγκ Κγουένταρ δεν μπορεί να αποφύγει τα κλισέ και τις κοινοτοπίες αλλά και μια έντονη τάση διδακτισμού. Όλα αυτά τα μεταφέρει και ο Κόλμαν Ντομίνγκο που πέφτει για ακόμη μια φορά στην παγίδα της μανιέρας του αν και υπό άλλες προϋποθέσεις είναι απολαυστικός ηθοποιός με εκτόπισμα.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΟΥ **

(SPARROW’S CALL)

ΑΓΓΛΙΑ, 2023

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΤΙΜ ΚΕΝΤ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ, ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΑΡΚ-ΤΖΟΟΥΝΣ

Ενας «καθώς πρέπει» καθηγητής Φιλοσοφίας σώζει μια στρίπερ από επίθεση με μαχαίρι και γρήγορα η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε παθιασμένη ερωτική σχέση που «σπάει» τις συμβάσεις.

Ακόμα προσπαθούμε να εντοπίσουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτό το ερωτικό θρίλερ που τελικά ούτε ιδιαίτερα ερωτικό είναι αλλά ούτε και θρίλερ. Η ιστορία είναι τόσο κοινότοπη και χιλιοειπωμένη (με πολύ καλύτερο τρόπο) που ούτε το πασπάλισμα με ολίγη από BDSM και role play μπορεί να μεταμφιέσει την απόπειρα. Η Βασιλική Βλάχου κάνει καριέρα στο Λονδίνο και υπογράφει το σενάριο ως Billie Vee.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Κόκκινο νησί. Του Ρομπίν Καμπιγιό με τους Νάντια Τερέσκιεβιτς, Κιμ Γκουτιέρεζ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Γαλλία δεν είναι πια η μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη που ήταν κάποτε. Μόνο λίγες στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, της έχουν απομείνει, όπως αυτή στην αφρικανική νησιωτική χώρα της Μαδαγασκάρης. Στο εξωτικό νησί των '70s, ένα ευαίσθητο οκτάχρονο αγόρι που λατρεύει τα κόμικς προσπαθεί να αφομοιώσει τον τροπικό παράδεισο γύρω του.

Dourgouti town. Ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μπαβέλλα

Το Δουργούτι, όπως λεγόταν κάποτε η λαϊκή αθηναϊκή γειτονιά (από το επώνυμο μιας οικογένειας που αγόρασε εκεί τα πρώτα χωράφια ή το όνομα ενός τοπικού άρχοντα επί τουρκοκρατίας -οι γνώμες διίστανται). Ή τα Αρμένικα, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν την τότε παραγκούπολη, λόγω των Αρμένιων προσφύγων που είχαν καταφύγει εκεί μετά τη γενοκτονία του 1915. Ο Δημήτρης Μπαβέλλας («Runaway Day», «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντυράντ») στην πρώτη του απόπειρα στο ντοκιμαντέρ.

Οι παρείσακτοι. Του Λατζ Λι με τους Αντα Ντιό, Αλέξις Μανέντι

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του δημάρχου της πόλης, ένας ιδεαλιστής νεαρός γιατρός, διορίζεται στη θέση του. Σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, που ονειρευόταν την αναβάθμιση μιας εργατικής γειτονιάς. Εμπόδιο στα σχέδια του θα σταθεί μια νεαρή Γαλλίδα με καταγωγή από το Μάλι, η οποία αρνείται να δει την οικογένειά της να διώχνεται από τη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

ΦοβάμΑΙ. Του Κρις Γουάιτζ με τους Τζον Τσο, Κάθριν Γουότερσον

Ο Kέρτις και η οικογένειά του επιλέγονται για να δοκιμάσουν μια νέα επαναστατική οικιακή συσκευή: μια ψηφιακή οικογενειακή βοηθό που ονομάζεται AIA. Μόλις η συσκευή και όλοι οι αισθητήρες και οι κάμερες εγκατασταθούν στο σπίτι τους, η AIA φαίνεται να μπορεί να κάνει τα πάντα. Μαθαίνει τις συμπεριφορές της οικογένειας και αρχίζει να προβλέπει τις ανάγκες τους. Και μπορεί να διασφαλίσει ότι τίποτα - και κανείς - δεν θα μπει στο δρόμο της οικογένειάς της. Πίσω από την τεχνολογία όμως κρύβεται ένα σκοτάδι και μια απειλή, πέρα από κάθε φαντασία.

Μπανέλ & Ανταμα. Της Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι με τους Καντί Μανέ, Μαμαντού Ντιαλό

Σε ένα μικρό χωριό στο εσωτερικό της Σενεγάλης, σε ένα μη προσδιορισμένο χρόνο, η σχέση των νιόπαντρων Μπανέλ και Ανταμα και η ισορροπία τους με την κοινότητά τους πρόκειται να δοκιμαστεί σοβαρά. Ο Ανταμα είναι ο κληρονόμος της θέσης του αρχηγού, την οποία όμως αρνείται, αφού μαζί με την Μπανέλ, θέλουν να φύγουν από τον στενό μικρόκοσμό του για να ζήσουν σε ένα μεγάλο σπίτι που ξεθάβουν κάτω από έναν αμμόλοφο, ακόμη κι αν όλοι στο χωριό λένε, ότι τα θαμμένα εκείνα σπίτια είναι καταραμένα.

Ραντεβού μ’ έναν serial killer. Της Αννα Κέντρικ με τους Αννα Κέντρικ, Ντάνιελ Ζοβάτο

To 1978, ένας κατά συρροή δολοφόνος, εμφανίστηκε ζωντανά στην τηλεόραση και διαγωνίστηκε ως εργένης στο «Ραντεβού στα Τυφλά», ενώ συνέχιζε να ψάχνει τα επόμενα θύματά του. Οι μόνοι άνθρωποι που τον υποπτεύθηκαν ήταν οι γυναίκες που καταδίωκε. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αννα Κέντρικ.

Γάτος δεκάψυχος. Κινούμενα σχέδια του Κρίστοφερ Τζένκινς

O Μπέκετ, ένας παραχαϊδεμένος γάτος, θεωρεί δεδομένη την καλή του τύχη: τον έχει διασώσει και αγαπήσει η Ρόουζ, μία ευγενική και παθιασμένη φοιτήτρια που θέλει να σώσει τις μέλισσες. Αλλά όλα θα αλλάξουν, όταν χάνει -εντελώς απερίσκεπτα- την τελευταία ζωή του. Ετσι, ο Μπέκετ θα μεταμορφωθεί από εγωκεντρικό κατοικίδιο σε έναν ήρωα που θυσιάζεται για τους άλλους.

Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας (2003). Του Νταβίντ Τρουέμπα με τους Αριάντνα Γκιλ, Ραμόν Φόντσερ

Η Λόλα, μια καθηγήτρια φιλολογίας, διερευνώντας ένα δευτερεύον επεισόδιο του ισπανικού εμφυλίου, προβληματίζεται για το νόημα της λέξης «ήρωας» στη σημερινή εποχή και αναδεικνύει τους ξεχασμένους «μικρούς» ήρωες αυτής της διένεξης. Σε επανέκδοση η αντιπολεμική ταινία που άφησε εποχή.

Γλυκιά ζωή (1960) *****. Του Φεντερίκο Φελίνι με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ανίτα Εκμπεργκ

Περιπλανώμενος σε έναν προνομιακό θύλακο της Ρώμης, ο Μαρτσέλο, δημοσιογράφος του κουτσομπολιού, συναντάει κομψές αριστοκράτισσες, πεινασμένους καλλιτέχνες, χυδαίους νεόπλουτους, γόησσες και «ταχυδακτυλουργούς» της κοσμικής νύχτας. Ανακαλύπτει ότι κάτω από την επιδερμίδα της απατηλής χάρης τους, ελλοχεύουν κενότητα, απόγνωση και μοναξιά, όλα όσα οδηγούν έναν αδιάλλακτο στοχαστή φίλο του σε τραγικό τέλος.

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες και Όσκαρ κοστουμιών.