Νύχτες Πρεμιέρας: Ξεκινά σήμερα Τετάρτη το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Οι 30ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες της φετινής σεζόν που έχουν εξάψει την  περιέργειά μας

Νύχτες Πρεμιέρας: Ξεκινά σήμερα Τετάρτη το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ

Ταινία έναρξης είναι το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" του Σον ΜΠέικερ

4'

Αυλαία σήμερα Τετάρτη για τις 30ες Νύχτες Πρεμιέρας, το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ταινίες της τρέχουσας σεζόν που έχουν προκαλέσει την περιέργειά μας και θέλουμε να τις δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Από το «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και το «Anora» του Σον Μπέικερ, τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και από το «Διπλανό Δωμάτιο» του Πέδρο Αλμοδόβαρ (Χρυσός Λέοντας στη Βενετία) έως το «Ελιξήριο της νιότης» της Κοραλί Φαρζά με την εντυπωσιακή Ντέμι Μουρ και το «επικό» «The brutalist» του Μπρέιντι Κορμπέτ, η φετινή διοργάνωση προκαλεί για ακόμη μια χρονιά «κυκλοφοριακό κομφούζιο» στις περιοχές γύρω από τις αίθουσες που τη φιλοξενούν (Δαναός, Cinobo Όπερα, Αστορ, Αστυ, Αβάνα, Γαλλικό Ινστιτούτο, Μέγαρο Μουσικής, θέατρο Παλλάς, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης). Πέρα από τα βραβευμένα στα Φεστιβάλ φιλμ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφαλώς και δεκάδες άλλες ταινίες που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και να διαδώσουμε τις αρετές τους στόμα με στόμα.

Η ταινία έναρξης (απόψε 2/10 στο Μέγαρο Μουσικής) είναι το «Anora» του Σον Μπέικερ που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα τον περασμένο Μάιο στις Κάννες. Μια ταινία που για το Φεστιβάλ αποτελεί «έναν αθυρόστομο και ατίθασο συνδυασμό της «Σταχτοπούτας» και του «Pretty Woman», μια πειραγμένη κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων και τσακισμένων ονείρων, και ταυτόχρονα ένα love story της συμφοράς». Η ταινία λήξης (14/10, θέατρο Παλλάς) είναι ο Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας, το «Διπλανό δωμάτιο» του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τις Τίλντα Σουίντον και Τζούλιαν Μουρ όπου ο Ισπανός δημιουργός υπογράφει «μια εξαιρετικά εκτελεσμένη ωδή στη φιλία, μια δυνατή επιχειρηματολογία για το δικαίωμα του ατόμου να καθορίζει τη μοίρα του».

Στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» θα απολαύσουμε 46 μικρού μήκους ταινίες ελλήνων δημιουργών, από τις 373 που κατατέθηκαν (αριθμός ρεκόρ), ενώ στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα 16 ταινίες διεκδικούν τη Χρυσή Αθηνά.

Αφιερώματα

Στο αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα προβάλλονται 13 ταινίες του κορυφαίου Ιάπωνα όπως το «Ρασομόν», «Οι επτά Σαμουράι», «Ραν», «Ο θρόνος του αίματος», «Γιοζίμπο» κ.α. ενώ οι Νύχτες Πρεμιέρας επέλεξαν φέτος να πραγματοποιήσουν αφιέρωμα στο βρετανικό σινεμά της δεκαετίας του ’80 (This is England), «την τελευταία πραγματικά σπουδαία και επαναστατική εποχή του βρετανικού σινεμά» όπως αναφέρεται, με ταινίες όπως το «Ωραίο μου πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, το «Σιντ και Νάνσυ» του Αλεξ Κοξ με τον Γκάρι Ολντμαν, το «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ» του Ντέιβιντ Λίλαντ με την Εμιλι Λόιντ, το «Ο φίλος μου κι εγώ» του Μπρους Ρόμπινσον με τον Ρίτσαρντ Γκραντ κ.α.

Στο δημοφιλές τμήμα «Μουσική & φιλμ» θα δούμε ντοκιμαντέρ για τους Blur, τους Mogwai, τους Devo, τους Black Keys και τον Μπράιαν Ινο, ενώ στις «Νύχτες πρεμιέρας» ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Λατρεία-Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου)» του Μελέτη Μοίρα για το «καλτ φαινόμενο ταινιών όπως το «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, το «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη», συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών.

Στο ίδιο τμήμα κρύβονται οι πιο περιζήτητες ταινίες της διοργάνωσης. Ταινίες που έχουν ήδη πολυσυζητηθεί πριν καν φτάσουν στις αίθουσες και το κοινό και συνήθως γίνονται sold out αστραπιαία όπως το «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «The brutalist» με τον Αντριεν Μπρόντι, το «Είμαι ακόμη εδώ» του Βάλτερ Σάλες, το «Zούμε τη στιγμή» του Τζον Κρόουλι με τους Αντριου Γκάρφιλντ και Φλόρενς Πιου, το «Κονκλάβιο» του Εντουαρντ Μπέργκερ με τον Ραλφ Φάινς, το «Emilia Perez» του Zακ Οντιάρ με τις βραβευμένες στις Κάννες Zόι Σαλντάνα, Κάρλα Σοφία Γκασόν, Σελένα Γκόμεζ και Αντριάνα Παθ κ.α.

Βιαστείτε γιατί οι προβολές γίνονται sold out πολύ συχνά.

Πληροφορίες και εισιτήρια στα aiff.gr και more.com.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή