Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» επιστρέφει στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» επιστρέφει στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, για περιορισμένες παραστάσεις

"Η Δημοκρατία του μπακλαβά" στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης

@ Πηνελόπη Γερασίμου

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» επιστρέφει στην Αθήνα. Μετά από διεθνή περιοδεία σε 10 χώρες και απανωτές βραβεύσεις η σουρεαλιστική κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, δίνει ξανά ραντεβού με το κοινό της πόλης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης, ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρησή τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.

Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα.

Η «Δημοκρατία του Μπακλαβά» είναι ένα απρόσμενα ξεκαρδιστικό θεατρικό ψευδοντοκιμαντέρ, που αντλεί έμπνευση από την ιστορική εχθρότητα Ελλήνων και Τούρκων και τοποθετείται στο σύγχρονο, ψηφιακά διασυνδεδεμένο, κόσμο μας διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα.

Η παράσταση έλαβε το πρώτο βραβείο κοινού της πλατφόρμας Grape στο φεστιβάλ Αθηνών 2023, ο Γιώργος Κατσής διακρίθηκε ως καλύτερος ηθοποιός στο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου του Σαράγεβο 2022 και την ίδια χρονιά το έργο βραβεύτηκε ως καλύτερο σύγχρονο ελληνικό έργο, στα βραβεία "all for fun".

Στην παράσταση παίζουν ο Γιώργος Κατσής, ο κορυφαίος Τούρκος ηθοποιός Cem Yigit Üzümoglu, o μουσικός επί σκηνής Gary Salomon και η Στέλλα Βογιατζάκη, που αντικαθιστά την Κατερίνα Μαυρογεώργη στο ρόλο της Σοφίας.

Υπόθεση

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά ήταν ένα ψηφιακό μικρό έθνος, εγκατεστημένο αρχικά στην μαρτυρική πόλη του Μεσολογγίου.

Ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Fatih Demir και την μαθηματικό Σοφία Παπαδάκη. Οι δυο τους αναδείχθηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του νέου κράτους στην πρώτη διακήρυξη ανεξαρτησίας. Η Δημοκρατία του Μπακλαβά είχε τη δική της κυβέρνηση, νόμισμα και δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου. Θεωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τέχνασμα για να συγκεντρώσει χρήματα από τουρίστες, αποφεύγοντας την εθνική φορολογία και καταλήφθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στις 26 Ιουλίου της επόμενης χρονιάς της ίδρυσής της.

Από την πρώτη στιγμή της κατάλυσής της, η ιστορία της «Δημοκρατίας του μπακλαβά» έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ντοκιμαντέρ. Σήμερα αποτελεί το ελντοράντο για τους φανατικούς μεταλλευτές κρυπτονομισμάτων, καθώς ένα μεγάλο πόσο βρίσκεται ακόμα θαμμένο στις στάχτες της.

Συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς

Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Πληροφορίες

Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης

Κυψέλης 54, Αθήνα 113 62

Τηλέφωνο θεάτρου: 21 0883 4235

Διάρκεια: 100 λεπτά.

Πρώτη παράσταση:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 18:00 και 21:15

Κυριακή 20:00

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος 20 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65) 18 ευρώ

Προπώληση:

https://www.more.com/theater/i-dimokratia-tou-mpaklaba-1/