Απολαυστικός Αντώνης Καφετζόπουλος στο Newsbomb.gr: «Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι οπερέτα»

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μιλά στο Newsbomb.gr για τη νέα του παράσταση, «The dumb waiter», το πλαίσιο στήριξης της Τέχνης από την πολιτεία που προσκαλούσε τη διαφθορά και το... δράμα του ΣΥΡΙZΑ που έρχεται μετά την κωμωδία...

«Δεν έχω παίξει ποτέ Πίντερ και το συγκεκριμένο έργο δεν έχει παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα», λέει στο newsbomb.gr ο Αντώνης Καφετζόπουλος για την παράσταση «The dumb waiter» που ανεβαίνει από τις 18 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, στο θέατρο Σημείο. Μαζί του συμπρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Τιτόπουλος. Οι δυο τους υποδύονται δύο κακοποιούς, τους Μπεν και Γκας, οι οποίοι είναι κλεισμένοι σε ένα υπόγειο δωμάτιο περιμένοντας οδηγίες.

Ο χρόνος κυλά, η ένταση πυκνώνει σε κάθε ανάσα, ενώ οι ήρωες μιλούν σοβαρά για πολύ καθημερινά θέματα: τα σακουλάκια του τσαγιού, το ποδόσφαιρο, τις ασήμαντες ειδήσεις της τρίτης σελίδας στην εφημερίδα. Όμως, οι μυστηριώδεις και παράλογες παραγγελίες που έρχονται - κυριολεκτικά - άνωθεν, από τον μικρό ανελκυστήρα κουζίνας, ανεβάζουν την ένταση, τεντώνουν τα νεύρα και δημιουργούν μιαν αίσθηση επικείμενης απειλής.

«Είναι μια εξαιρετική κωμωδία, απειλητική, που σου παγώνει το αίμα. Τα ζητήματα εδώ είναι τα αιώνια, οι ιεραρχικές σχέσεις, οι πάνω, οι κάτω, οι πιο πάνω. Αυτό που λέμε η ελίτ και τα ανθρωπάκια», λέει ο Αντώνης Καφετζόπουλος και προσθέτει: «Ο δικός μου ήρωας είναι αυτός που λέει “δεν ξέρω, εγώ δεν έκανα τίποτα κακό, είχα οδηγίες, με διέταξαν”. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ επικίνδυνοι γιατί δεν υπάρχει όριο σε αυτό τον κατήφορο. Όταν λες δεν έχω ευθύνη, με διέταξαν, μπορεί να σε διατάξουν να κάνεις πολύ άσχημα πράγματα και να φτάσεις μέχρι το χειρότερο δυνατό που μπορεί να κάνεις κανείς».

Υψηλό επίπεδο υποκριτικής

Ο δημοφιλής ηθοποιός επισημαίνει επίσης ότι στο θέατρο στη χώρα μας υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο υποκριτικής. «Υπάρχουν καλές και κακές παραστάσεις αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι οι επιδόσεις των ηθοποιών», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «η πολιτεία καλύτερα να μην παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Καλύτερα να μην ανακατεύεται. Η Τέχνη δεν χρειάζεται την πολιτεία, χρειάζεται ένα πλαίσιο στο οποίο να χρηματοδοτούνται πράγματα που δεν είναι εύκολο να χρηματοδοτούνται μόνο από το ταμείο. Ποτέ δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο.

Υπήρχε πάντα ένα γραφειοκρατικό πλαίσιο που ήταν διαβλητό και προσκαλούσε τη διαφθορά. Οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν επιχορηγούμενοι, στη συνέχεια μπήκαν στις επιτροπές που έδιναν τις επιχορηγήσεις. Το κατώτατο σημείο που έφτασε αυτό το σύστημα ήταν στο ελληνικό σινεμά. Εκεί πραγματικά κολυμπήσαμε στα νερά της διαφθοράς με αυτό το σύστημα. Στο θέατρο δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα και αυτό οφείλεται στους ανθρώπους του, όχι στην πολιτεία».

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙZΑ, ο Αντώνης Καφετζόπουλος λέει ότι «όταν είχε εκλεγεί ο Κασσελάκης στην ηγεσία του κόμματος είχα πει, για να γελάσουμε, ότι προς το παρόν ζούμε μια κατάσταση κωμωδίας αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθει και το δράμα. Νομίζω ότι πλησιάζουμε τη στιγμή του δράματος, δεν το έχουμε δει ακόμα. Όλη η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει να είναι δραματική αλλά αν κάνεις μισό βήμα και το κοιτάξεις, οπερέτα είναι. Κατά βάθος αισθάνεσαι την ανάγκη να γελάσεις ακόμα και στις στιγμές που τα πράγματα δείχνουν πολύ δραματικά».

Δείτε τη συνέντευξη του Αντώνη Καφετζόπουλου στο Newsbomb.gr:

Info

«The dumb waiter» του Χάρολντ Πίντερ

Θέατρο Σημείο (Χ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα)

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος

Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/the-dumb-waiter-tou-xarolnt-pinter-1/