Είδαμε τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα

Ο κορυφαίος συνθέτης υπέγραψε μια μαγική βραδιά στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα παρέα με την Ηρώ Σαΐα και τον Γιάννη Κότσιρα

Είδαμε τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Ναό της Αφαίας 

5'

Το γύρο της Ελλάδας κάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος παίζοντας τη μουσική και τα τραγούδια του στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, στο πλαίσιο της περιοδείας «Ταξίδι στο φως».

Τον συναντήσαμε το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Αίγινα, στο Ναό της Αφαίας όπου μαζί με τους συνεργάτες του, την Ηρώ Σαΐα και τον Γιάννη Κότσιρα υπέγραψε μια μοναδική βραδιά πλάι στους δωρικούς κίονες του Ναού.

Προσηλωμένοι

Ο κορυφαίος συνθέτης ξεκίνησε τη βραδιά με το «Τούτος ο τόπος» που ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Ηρώ Σαΐα τραγουδώντας το μοιρολόι «Μάνα μου Ελλάς» από το «Ρεμπέτικο». Δεν χρειάζεται να επαναλάβει κανείς την ποιότητα των φωνών που ερμήνευσαν τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Και οι δύο βρίσκονταν σε πολύ καλή φόρμα εκείνο το βράδυ χαρίζοντάς μας εξαιρετικές ερμηνείες σε απαιτητικά τραγούδια που ζητούν το 100% και παραπάνω από έναν ερμηνευτή. Για την ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου τα λόγια είναι πραγματικά περιττά. Οι πάντες κοίταζαν διαρκώς τον μαέστρο μέσα στα μάτια κι ας έχουν ερμηνεύσει μαζί του στις πρόβες και σε άλλες συναυλίες τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά.

Δεν τον άφηναν στιγμή από το βλέμμα τους προσπαθώντας να μη χάσουν το συντονισμό τους, πράγμα αδύνατο ασφαλώς, τα νεύματά του, τις χειρονομίες του, την κοφτερή του ματιά όταν ερχόταν η στιγμή που ένα όργανο καλούνταν να αναδειχθεί περισσότερο από τα άλλα. Η ορχήστρα λειτουργεί σαν ένα σώμα, δεμένο και σφιχτό και δείχνει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ικανοποιήσει και την πιο αναπάντεχη πρωτοβουλία του συνθέτη. Ολοι τους είναι προσηλωμένοι πάνω του, ο ηλεκτρισμός ανάμεσά τους χτυπάει κόκκινο και θα χρειαζόσουν μαχαίρι για να κόψεις τις ματιές που ανταλλάσσουν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας η οποία ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με σπουδαίες ερμηνείες σε τραγούδια σαν τα «Ένα πρωινό», «Ράβε ξήλωνε», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Ητανε μια φορά» και «Ερωτόκριτος».

Κάπου εκεί προς το τέλος, ο συνθέτης πήρε το μικρόφωνο για να μοιρασθεί μαζί μας μια μικρή ιστορία από το παρελθόν, όταν είχε επισκεφθεί το Ναό της Αφαίας «με έναν πολύ καλό μου φίλο και σπουδαίο τραγουδιστή. Αφού τραγούδησε και είχε απέναντί του το Ναό, κατεβήκαμε τα σκαλιά και μου λέει: “Ωρέ Σταυρή πως τον είπες το Ναό”; Λέω “της Αφαίας Αθηνάς”. “Οχι”, λέει εκείνος, “της Αρετούσας Αθηνάς”. Ήταν ο Νίκος Ξυλούρης. Το καταλάβατε φαντάζομαι», μας είπε καταχειροκροτούμενος ο συνθέτης.

Η συναυλία διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της METLEN Energy & Metals του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος έδωσε το παρών όπως επίσης η Χάρις Αλεξίου, ο Κώστας Βαρώτσος, ο Μάριος Φραγκούλης, η Σμαράγδα Καρύδη κ.α.

Δείτε το βίντεο:

Ο Ναός της Αφαίας

Ο Ναός της Αφαίας, δωρικός περίπτερος, είναι τοποθετημένος σε απόσταση 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της Αίγινας (2 χλμ ανατολικά του Μεσαγρού) και χτίστηκε το 500- 490 π.Χ. πάνω σε προηγούμενο ναό, ο οποίος υπέστη καταστροφές έπειτα από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Οι Αιγινήτες αποφάσισαν να τον γκρεμίσουν, διατηρώντας όμως την πύλη και τον μεγάλο βωμό και να ξανακτίσουν έναν καινούργιο που θα απεικονίζει τα γλυπτά της «Αιγινήτικης» Σχολής. Ο νέος ναός πήρε την τελική του μορφή το 500 π.Χ. και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το ιερό ήταν αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Ο Ναός της Αφαίας αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία το 2ο μ.Χ. αιώνα, που ταυτίζει την Αφαία με την κρητική θεά Βριτόμαρτις – Δίκτυννα, κόρη του Δία και της Κάρμης. Σύμφωνα με το μύθο, ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, ερωτεύθηκε τη Βριτόμαρτη, την κυνηγούσε κι εκείνη για να κρυφτεί έπεσε στη θάλασσα, όπου πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων που την ανέβασαν στο καράβι τους. Και εκεί όμως ένας ναύτης την ερωτεύτηκε και για να γλιτώσει έπεσε στη θάλασσα και βγήκε στο νησί της Αίγινας, από όπου έτυχε να περνάει το καράβι. Η Βριτόμαρτη συνέχισε να ψάχνει να κρυφτεί και τελικά κατέληξε στον απομακρυσμένο αυτό λόφο της Άρτεμης όπου η θεά την εξαφάνισε. Όταν πήγαν να την ψάξουν βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα το οποίο ονόμασαν Αφαία (Αφαία = άφαντη). Στη θέση αυτή οι Αιγινήτες ίδρυσαν ένα ιερό προς τιμήν της και έχτισαν τον περίφημο ναό της Αφαίας. Αργότερα η θεά Αφαία ταυτίστηκε με την Αθηνά κι έτσι ο ναός πήρε το όνομα της Αφαίας Αθηνάς.

Το ιερό της Αφαίας δεν διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα. Μετά την αθηναϊκή επιβολή στην Αίγινα από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. το ιερό άρχισε να παρακμάζει και προς το τέλος του 2ου αι. π.Χ. ο χώρος είχε πια εγκαταλειφθεί και έκτοτε σώζεται όπως τον βλέπουμε σήμερα.

Η περιοδεία

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συνεχίζει την περιοδεία του:

11/11: Μουσείο Ακρόπολης

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Αρχαίο Θέατρο Ελευσίνας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή