Πολιτιστική ατζέντα: Δέκα εκδηλώσεις για το τριήμερο

Το newsbomb.gr σας προτείνει δέκα θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις για το τριήμερο

Πολιτιστική ατζέντα: Δέκα εκδηλώσεις για το τριήμερο

"Ο Θείος Βάνιας" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

@ Πάτροκλος Σκαφίδας
7'

Δέκα θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις για το τριήμερο που μόλις ξεκίνησε.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

(Ηρ. Πολυτεχνείου 32 & Βασ. Γεωργίου)

«Ο Θείος Βάνιας»

Ο Δημήτρης Καταλειφός επιστρέφει τη σεζόν 2024-25 στο θεατρικό σανίδι και επιλέγει να σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον εμβληματικό «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ.

Ο ίδιος μάλιστα θα κρατήσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ένα σπουδαίο καστ (Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Βαγγέλης Ρόκκος, Μενέλαος Χαζαράκης, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβος Σαμαρτζής) θα δώσει σάρκα και οστά στους βαθιά ανθρώπινους τσεχωφικούς ήρωες που κλυδωνίζονται από τις διαρκείς τους ματαιώσεις και αναρωτιούνται για το νόημα της ύπαρξής τους.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 4143310 και dipethi.gr

acropolis museum.jpg

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης στην παρουσίαση της έκθεσης "Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως"

Mουσείο Ακρόπολης

(Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου)

18/10/2024-26/1/2025

«Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως»

Μέσα από αυτήν την έκθεση, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Έλληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στο μέρος αυτό που ονομάστηκε αργότερα Μεγάλη Ελλάδα.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν ο Massimo Osanna και η Annamaria Mauro, έχει ως στόχο να φωτίσει μια περιοχή στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας, τη σημερινή Basilicata, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της περιοχής αυτής από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) έως και τον 6ο αι. π.Χ. Περιλαμβάνει πάνω από 300 αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: theacropolismuseum.gr

Gazarte

(Βουτάδων 34, Γκάζι)

Σάββατο 19/10 (21.00)

Colin Stetson

Πιστός για τον τρόπο που ξεπερνά τα όρια του σαξοφώνου και επαναπροσδιορίζει την σόλο ερμηνεία, ο Colin Stetson εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Gazarte – Ground Stage, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιοδείας του.

Η προσωπική δουλειά του Stetson δημιουργεί ένα μοναδικό ήχο που δεν κατατάσσεται εύκολα σε μόνο ένα είδος. Με στοιχεία από την πειραματική τζαζ μέχρι τη μινιμαλιστική σύνθεση καθώς και με έντονες post - rock επιρροές, ο παγκοσμίου φήμης σαξοφωνίστας και συνθέτης έχει δημιουργήσει το δικό του χαρακτηριστικό ηχόχρωμα, χαράσσοντας μια σπουδαία πορεία στον κόσμο της avant - garde μουσικής.

Είσοδος: 24 ευρώ

Πληροφορίες: 210 3460347

True-West(c)-(17).jpg

"True West" με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη

@ Patroklos Skafidas

Θέατρο Χώρα

(Αμοργού 20, Κυψέλη)

«True West»

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ «True West», με τη ματιά της Έλενας Καρακούλη και τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στο σκηνικό της ασφυκτικής ζέστης της ερήμου της Καλιφόρνιας, δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο.

Μια συγκλονιστική ιστορία αδελφικής αντιπαλότητας, που κορυφώνεται σε έναν χαοτικό αγώνα για εξουσία, έλεγχο και επιβίωση πάνω στα απομεινάρια του αμερικανικού ονείρου.

Πληροφορίες: 210 8673945 και nkt.gr

Vicky Karatzoglou.jpg

Η Βίκυ Καρατζόγλου

Σταυρός του Νότου Plus

(Αμβροσίου Φραντζή και Θαρύπου, Ν. Κόσμος)

Σάββατο 19/10 (21.00)

Βίκυ Καρατζόγλου και Νατάσσα Μποφίλιου

Η Bίκυ Καρατζόγλου, στην πιο ώριμη στιγμή της καλλιτεχνικής της πορείας, επιλέγει τραγούδια «πιο κοντά στην ψυχή της» και καλεί στη σκηνή τρεις μοναδικές ερμηνεύτριες. Στις 12/10 η Μελίνα Ασλανίδου, στις 19/10 η Νατάσσα Μποφίλιου, στις 26/10 η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Μαζί της οι μουσικοί:

Τύμπανα: Δημήτρης Μποσινάκος

Κιθάρα: Ευρυπίδης Ζεμενίδης

Μπάσο: Γιώργος Καλογερόπουλος

Κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρες: Χρήστος Παπαδόπουλος

Πιάνο: Οδυσσέας Αποστολόπουλος

Μπουζούκι, Τρομπέτα: Νίκος Σαμαράς

Πληροφορίες: 210 9226975

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

(Ακαδημίας 59)

18-20-22/10

Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Το Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάζει την απόλυτη κωμική όπερα του Ροσσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», σε μουσική Διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα. Η σκηνοθεσία είναι των Βασίλη Παπαβασιλείου και Νικολέτας Φιλόσογλου και συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Στο ρόλο του Φίγκαρο ο Γιώργος Ιατρού.

Το έργο διαδραματίζεται στον κήπο ενός «φρουρίου», όπου φυλάσσεται το ερωτικό αντικείμενο που λέγεται Ροζίνα. Πολιορκητές της εμφανίζονται ένας εκπρόσωπος της τρίτης ηλικίας (Μπάρτολο) και ένας νεαρός (Κόμης Αλμαβίβα). Και οι δύο ανήκουν στον κόσμο της ακινησίας. Ενώ μία τρίτη φιγούρα αναδεικνύεται, ο υπηρέτης Φίγκαρο, ο οποίος υπερβαίνει την κατάστασή του, θέτοντας το δικό του σώμα σε κίνηση.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3642540 και oly.gr

the dumb waiter.jpg

"The dumb waiter" στο θέατρο Σημείο

@ Marilena Anastasiadou Photography

Θέατρο Σημείο

(Χ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα)

«The dumb waiter»

Η Δανάη Σπηλιώτη μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Τάο» (2023) και του «Πλατόνοφ» (2023) σκηνοθετεί τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Μιχάλη Τιτόπουλο σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, το «The Dumb Waiter», του Χάρολντ Πίντερ.

Το έργο του Νομπελίστα και κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ, που γράφτηκε το 1957 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1960, είναι ένα σκοτεινό, κωμικό αριστούργημα του Θεάτρου του Παραλόγου που εξερευνά την αβεβαιότητα, την εξουσία και την αποξένωση.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 9229579 και thesemio.gr

Spyros-Grammenos.jpg

Ο Σπύρος Γραμμένος

Κύτταρο Live

(Αχαρνών και Ηπείρου)

Παρασκευή 18/10 (22.00)

Δημήτρης Μητσοτάκης και Σπύρος Γραμμένος

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και ο Σπύρος Γραμμένος ενώνουν τις δυνάμεις και τα τραγούδια τους και ανεβαίνουν παρέα στη σκηνή του Κυττάρου σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Από την «Κυρά Κατίνα», την «Διαμαντένια προβλήτα» την «Λίστα» μέχρι το «Ω να σου», το «Καμία μόνη» και το «Τι με κοιτάς», ένα «Γουστάρω» δρόμος.

Παίζουν οι μουσικοί Χρήστος Καλκάνης (πλήκτρα, κλαρινέτο), Μιχάλης Γαλάνης (τύμπανα), Παντελής Πέτρου (μπάσο) και Οδυσσέας Τζιρίτας (κιθάρα).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 και η συναυλία στις 22.00.

Τιμές εισιτηρίων: 13€ (προπώληση), 15€ (ταμείο)

Πληροφορίες-κρατήσεις:

210 8224134 – 697 764 1373 & info@kyttarolive.gr

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Θέατρο Σταθμός

(Β. Ουγκώ 55, Αθήνα)

«Η κασέτα»

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο θέατρο Σταθμός.

Τα πρόσωπα του έργου προέρχονται από τον οικείο γύρω μας κοινωνικό χώρο. Μετέωροι, ανάμεσα στην πρωτόγονη ύπαιθρο, απ’ όπου κατάγονται και το αφιλόξενο τοπίο της πόλης, απ’ όπου μετανάστευσαν, εντάσσονται στο μεγάλο πλήθος των Νεοελλήνων. Κάτοικοι των παρυφών της πρωτεύουσας – αλλά και ακατάπαυστα κυκλοφορώντας στο κέντρο της – προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν σπασμωδικό και εύθραυστο ρεαλισμό.

Ερμηνεύουν: Γιώργος Δεπάστας/Φώτης Κοτρώτσος, Βάσω Καμαράτου, Μάνος Καρατζογιάννης κ.α.

Πληροφορίες: 210 5230267 και stathmostheatro.gr

vossou-mpigalis-manto-polina.jpg

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

(Λ. Συγγρού 143)

Παρασκευή 18/10 (22.30)

Κώστας Μπίγαλης, Πωλίνα, Σοφία Βόσσου, Μαντώ

Το απόλυτο 80s/90s party στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Τέσσερις κορυφαίοι εκπρόσωποι της ποπ σκηνής του 80 και 90, μας προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή με όλες τις επιτυχίες τους από την χρυσή εποχή της ελληνικής ποπ. Ετοιμαστείτε για... «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες», «Μελισσούλα», «Άνοιξη», «Στοιχηματίζω», «Του Αιγαίου τα Μπλούζ», «Το φιλαράκι», «Αυτό το καλοκαίρι», «Ροζ Μπικίνι», «Μετακόμιση», «Κατερίνα» και πολλά άλλα.

Είσοδος: 10 ευρώ (bar), 30 ευρώ (τραπέζι)

Προπώληση: more.com

Κρατήσεις: 210 9315600

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή