Επιμένει ο αρχαιολόγος Αντ. Μπαρτζιώκας για τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρά τις αντιδράσεις
O Αντώνιος Μπαρτζιώκας, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιμένει για την σπουδαία ανακάλυψη που ισχυρίζεται ότι έκανε: Τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος βρίσκεται στον Τύμβο ΙΙ στη Βεργίνα (έρευνα του οποίου για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας στο Journal of Archaeological Science).
Ο ίδιος φέρεται να ταυτοποίησε ένα μωβ βαμβακερό υφαντό γνωστό ως σάραπης, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθετήθηκε και από τον Μέγα Αλέξανδρο μετά την επικράτησή του έναντι του Δαρείου του 3ου της Περσίας.
Ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό, λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το ένδυμα είχε προέλευση από την Ανατολή.
Πρόκειται για μια ανακάλυψη με σπουδαίες προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί ότι, πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τύμβο ΙΙ, ανήκαν πράγματι στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στο βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.
«Υπάρχει πλήρης αντιστοιχία και ο χιτώνας αναγράφεται στις αρχαίες αναφορές κι έτσι ταυτοποιείται ότι ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως και άλλα αντικείμενα», λέει ο ίδιος στον ΑΝΤ1, απαντώντας σε συναδέλφους του, οι οποίοι αμφισβητούν την ανακάλυψη.
Χαρακτηριστικά, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρει τα εξής:
«O “μεσόλευκος” χιτώνας του Μεγαλέξανδρου που ΔΕΝ βρέθηκε και οι ψευδοεπιστημονικές εμμονές…», αναφέρει αρχικά και προσθέτει «Εμείς ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι και προσγειωμένοι στα πραγματικά δεδομένα της αρχαιολογικής σκαπάνης!».
«Για να μελετήσει κάποιος αρχαίαευρήματα καταθέτει σχετικό αίτημα στο ΥΠΠΟ και ύστερα από την γνωμοδότηση των αρμοδιων οργάνων (Τοπικά Συμβούλια Μνημείων ή ΚΑΣ) του χορηγείται ή δεν του χορηγείται η άδεια. Ο κ. Μπαρζιώκας δεν κατεθεσε κανένα αίτημα και προφανώς δεν του χορηγήθηκε καμία άδεια για μελέτη των οστών…», επισημαίνει.
«Ο Ισχυρισμός ότι το πορφυρό ύφασμα που βρέθηκε το 1977 στην χρυσή λάρνακα είναι ο περσικός μεσόλευκος βασιλικός χιτώνας του Αλέξανδρου ως Φαραώ (!!!) είναι τόσο λανθασμένος όσο και ο ισχυρισμός ότι το ζαρκάδι στην αριστερή άκρη της τοιχογραφίας είναι μια «περσική γαζέλα»! Κάποιος που κάνει περίπατο στα δάση των Αιγών, με λίγη τύχη, μπορεί και τώρα ακόμη να συναντήσει ζαρκάδια όπως και αγριογούρουνα σαν αυτά της τοιχογραφίας να περιφέρονται ολοζώντανα!», σημειώνει.