Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με τη θεσπέσια Μαρία Κάλλας

Σήμερα Παρασκευή 1/11 στις 20.30 είναι προγραμματισμένη στο Ολύμπιον η απονομή του τιμητικού Χρυσού Αλέξανδρου στην Zιλιέτ Μπινός και τον Ραλφ Φάινς και στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία που οι δυο τους πρωταγωνίστησαν το 1996, το "Ο Άγγλος ασθενής". Αύριο Σάββατο (18.30) θα κάνει επίσημη πρεμιέρα η νέα τους ταινία, "Η επιστροφή" που βασίζεται στην επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και έκανε, εν μέρει, γυρίσματα στη χώρα μας

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με τη θεσπέσια Μαρία Κάλλας

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον

8'

Σε ζεστή ατμόσφαιρα, και με την απολαυστική παρουσίαση από τους Cool Crips, Σπύρο Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικό, να κλέβουν την παράσταση, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χθες Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου. Εκ μέρους του Φεστιβάλ, το κοινό καλωσόρισαν η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανούλη, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ορατότητα

Το κοινό υποδέχτηκε στο ανακαινισμένο Ολύμπιον ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσιάζοντας τους οικοδεσπότες της τελετής έναρξης. «Οι παρουσιαστές της αποψινής τελετής είναι ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός, οι Cool Crips. Ο Σπύρος και ο Γρηγόρης είναι δύο νεαρά άτομα με αναπηρία, από την Κομοτηνή και την Αθήνα αντίστοιχα, και σκοπός τους είναι να κάνουν το ζήτημα της αναπηρίας mainstream με τους δικούς τους όρους, με στόχο να αυξήσουν την ορατότητα των αναπήρων ατόμων, βάζοντας όμως μια νότα coolness, χιούμορ και αυτοσαρκασμού σε κάθε τους δραστηριότητα».

festival thessalonikis.jpg

Ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός στην τελετή έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Σπύρος Νταντανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της προσβασιμότητας γενικότερα, αλλά και στις ενέργειες του Φεστιβάλ προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν είναι μόνο ζήτημα δημοκρατίας, πρόκειται για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο σχεδιασμός που δεν αποκλείει, αλλά και που γίνεται από κοινού, είναι το αληθινό ζητούμενο. Η ισότιμη συμμετοχή εκφράζεται με το να βρισκόμαστε εμείς σε αυτή τη θέση, ως παρουσιαστές της τελετής έναρξης».

Αμέσως μετά, οι δύο παρουσιαστές μίλησαν για τη βαθιά αγάπη που τρέφουν για το σινεμά, αλλά για τις πρώτες κινηματογραφικές αναμνήσεις τους, με τον Γρηγόρη Χρυσικό να δίνει έμφαση στην εγγενή συμπεριληπτική φύση της τέχνης του κινηματογράφου.

Έπειτα, στη σκηνή ανέβηκε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανούλη, η οποία στάθηκε στη διαχρονικότητα και στην παρακαταθήκη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Το 1960 ξεκίνησε ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ το 1992 έγινε και επισήμως διεθνές έπειτα από πρωτοβουλία του Απόστολου Δοξιάδη και του Μισέλ Δημόπουλου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξένησε δεκάδες αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου, καταξιωμένους σκηνοθέτες και σπουδαίους ηθοποιούς, ενώ παράλληλα ανέδειξε νέους δημιουργούς, οι οποίοι έκαναν τα πρώτα βήματά τους εδώ στη Θεσσαλονίκη, για να χτίσουν μετέπειτα λαμπρές καριέρες στο διεθνές στερέωμα».

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας "Maria":

Η μεγάλη οικογένεια του Φεστιβάλ

Τη σκυτάλη πήρε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, μιλώντας για τον ρόλο και την αποστολή τόσο του Φεστιβάλ όσο και του κινηματογράφου γενικότερα. «Ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε εδώ απόψε, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Ιάσονα Φωτήλα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλους δημόσιους οργανισμούς, όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας. Αν ισχύει αυτό που λέγεται συχνά, ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε, τότε κατά κάποιον τρόπο αποτελούμε όλοι μας μέλη της μεγάλης οικογένειας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Στο σημείο εκείνο προβλήθηκαν τα σποτ της φετινής διοργάνωσης, τα οποία είχε αναθέσει το Φεστιβάλ σε δύο νέους και ανερχόμενους δημιουργούς. Ο Νίκος Κολιούκος, βραβευμένος στο Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, σκηνοθέτησε το πρώτο σποτ, το οποίο αντλεί έμπνευση από το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης, «Εμείς, το Τέρας», σε επιμέλεια του Κάρλο Σατριάν. Η Μένη Τσιλιανίδου, βραβευμένη στο Σπουδαστικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, υπογράφει το δεύτερο σποτ, το οποίο εμπνέεται από το αφιέρωμα «Un-Family-ar» της ενότητας Survey Expanded του 65ου ΦΚΘ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου, ήταν η επόμενη που ανέβηκε στο βήμα, κάνοντας ειδική μνεία στη διασύνδεση ανάμεσα στον κινηματογράφο και τον τουρισμό. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα στο έργο μας, καθώς στοχεύουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας πρωτεύουσα εξωστρέφειας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατέχει κεντρική θέση, όχι μόνο ως πολιτιστικός θεσμός αλλά και ως καταλύτης για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας», τόνισε αρχικά.

«Η σύνδεση του κινηματογράφου με τον τουρισμό είναι για μας εξαιρετικά σημαντική. Ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τις περιοχές σε προορισμούς».

Οι παρουσιαστές της βραδιάς αναφέρθηκαν στη συνέχεια στην Αγορά, το αναπτυξιακό σκέλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τους δημιουργούς του αύριο. Η διάσημη και ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας βρετανή συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, φετινή πρέσβειρα της Αγοράς, απηύθυνε χαιρετισμό μέσω ενός σύντομου βίντεο στο κοινό του Φεστιβάλ, μιλώντας για τον ρόλο που ανέλαβε στη φετινή διοργάνωση ως ambassador της Αγοράς.

Η πιο όμορφη απάτη

Τον λόγο πήρε ακολούθως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος επαίνεσε τη σημασία του Φεστιβάλ για την πόλη της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη σάς καλωσορίζει στη μεγάλη γιορτή της πιο όμορφης απάτης στο κόσμο, όπως είχε χαρακτηρίσει τον κινηματογράφο ο αείμνηστος Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας, ανοίγει και φέτος τις πύλες του, πιο ανανεωμένο και δυναμικό από ποτέ, και υποδέχεται διάσημους κινηματογραφικούς αστέρες. Τιμά τον θεσμό με 252 προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, αφιερώματα και βραβεύσεις, στηριζόμενο διαχρονικά στους πυλώνες της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της συμπερίληψης και της ποιότητας».

Το Φεστιβάλ τιμά φέτος τον Πάνο Χ. Κούτρα, έναν από τους πιο τολμηρούς και αντισυμβατικούς δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από το αφιέρωμα «To αληθινό σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα», και το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα κλιπ από επιλεγμένες και χαρακτηριστικές στιγμές της φιλμογραφίας του.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, πραγματοποιώντας αναδρομή στο πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. «Συγχαρητήρια για αυτή την πολύ ευρηματική ιδέα να αναθέσετε σε δύο ταλαντούχους νέους να παρουσιάσουν την τελετή έναρξης. Το Φεστιβάλ, παρά τα 65 του χρόνια, παραμένει πάντα νέο».

Αμεσότητα και διαφάνεια

Τον κύκλο τον ομιλητών στην τελετή έναρξης έκλεισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας. «Το Υπουργείο Πολιτισμού υπό την καθοδήγηση της Λίνας Μενδώνη, αλλά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά, τοποθετούν τον κινηματογράφο, τα οπτικοακουστικά και τις δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες σε υψηλή προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύεται από τα δεκάδες στοχευμένα προγράμματα που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να τρέχουν μέχρι και σήμερα. Τα εργαλεία χρηματοδότησης λειτουργούν με αμεσότητα και διαφάνεια. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ως νέος φορέας κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων, ο οποίος προέρχεται από τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ. Δημιουργούμε έτσι έναν ενιαίο φορέα με νέες δυνατότητες, σύγχρονες πολιτικές και ευρύτερο πεδίο δράσης. Έναν φορέα που διαπνέεται από εξωστρέφεια και διευρυμένους ορίζοντες».

Μια φωνή που θα ακούμε για πάντα

Την αποφώνηση της τελετής έναρξης ανέλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε τη Maria του Πάμπλο Λαραΐν, ταινία έναρξης του 65ου ΦΚΘ. «Η ταινία που θα δείτε σε λίγο έχει ως αφετηρία τις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Την ημέρα που η Μαρία Κάλλας σιώπησε, αφήνοντας όμως πίσω της μια φωνή που θα ακούμε για πάντα. Το Maria την ακολουθεί στις τελευταίες μέρες της ζωής της, αλλά ξετυλίγει όλη την πολυτάραχη ιστορία της. Ο χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραΐν ειδικεύεται στο να συλλαμβάνει τη μεγαλύτερη αλήθεια πίσω από τις αληθινές ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων. Ορισμένα από τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία Heretic και τον Γιώργο Καρναβά. Μικρούς ρόλους κρατούν η Λυδία Κονιόρδου και η Αγγελίνα Παπαδοπούλου, η οποία είναι σήμερα μαζί μας», δήλωσε ο κ. Ανδρεαδάκης, κλείνοντας την τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή