Oliver Cope: «Οι μουσικοί στην Ελλάδα είναι πάντα φιλόξενοι»

Ο Άγγλος Oliver Cope διευθύνει τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μια συναυλία αφιερωμένη στη ρομαντική περίοδο του 19ου αιώνα

Oliver Cope: «Οι μουσικοί στην Ελλάδα είναι πάντα φιλόξενοι»

Ο διευθυντής ορχήστρας Oliver Cope

5'

Αφιερωμένη στη ρομαντική περίοδο του 19ου αιώνα είναι η συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών που πραγματοποιείται στις 16 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται το σπουδαίο Κοντσέρτο σε Ρε ελάσσονα του Φινλανδού εθνικού συνθέτη, Jean Sibelius, ενώ στην έναρξη του προγράμματος η Ορχήστρα ερμηνεύει ένα ευχάριστο και μελωδικό έργο του Κερκυραίου συνθέτη Ναπολέοντα Λαμπελέτ, το «Intermezzo Patrol». Στο δεύτερο μέρος, σε μια πολυαναμενόμενη εκτέλεση, η Ορχήστρα ερμηνεύει την αριστουργηματική Τέταρτη Συμφωνία του Johannes Brahms (1885), σε μι ελάσσονα.

Τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο νεαρός Αγγλος μαέστρος Oliver Cope, νικητής του 6ου Διεθνούς Μάστερκλας Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2024 από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο newsbomb.gr για την εμπειρία του στη χώρα μας με τους Έλληνες μουσικούς, τον συνθέτη που θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και τα πρότυπά του στη διύθυνση ορχήστρας.

Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στο Ωδείο Αθηνών τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου;

Θα ακούσετε τη σπουδαία Φιλαρμόνια Ορχήστρα να ερμηνεύει ένα φανταστικό πρόγραμμα Ρομαντικής μουσικής, με την συμμετοχή της διεθνώς αναγνωρισμένης βιολίστριας, Lea Hausmann.

Από πού προκύπτει ο τίτλος της βραδιάς "Ρομαντικά Μονοπάτια";

Η Συμφωνία του Μπραμς και το Κοντσέρτο του Σιμπέλιους που πρωταγωνιστούν σε αυτή τη συναυλία είναι θεμελιώδη έργα του Ρομαντισμού. Είναι ιδιαίτερα δεξιοτεχνικά και απαιτητικά για τους μουσικούς. Και τα δύο συνδυάζουν ορμητικές στιγμές με στιγμές πραγματικής οικειότητας, και το κοινό θα έρθει μαζί μας σε ένα πολύ συναρπαστικό ταξίδι. Το έργο του Έλληνα συνθέτη Ναπολέων Λαμπελέτ προετοιμάζει υπέροχα για αυτό το ταξίδι, με τη ζωηρή, έντονα ρυθμική μουσική που παρεμβάλλεται μεταξύ των πιο ήρεμων τμημάτων του έργου.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από το περσινό Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας; Τι κρατάτε από αυτό;

Το masterclass που πραγματοποιήθηκε ήταν υπέροχο. Το να έχεις τόσο χρόνο με ευέλικτους και ταλαντούχους μουσικούς είναι πάντα φανταστικό. Επιπλέον, ήταν υπέροχο που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τόσους πολλούς εξαιρετικούς συναδέλφους να διευθύνουν.

filarmonia.jpg

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Ως ο περσινός νικητής του Masterclass, τι εύχεστε και τι συμβουλεύετε τους φετινούς συμμετέχοντες;

Μην πηγαίνετε στο masterclass με κάποιο απώτερο σκοπό – πηγαίνετε με διάθεση να εξελιχθείτε και να βελτιωθείτε. Επίσης, προσπαθήστε να κάνετε πρόβες με τους μουσικούς όπου είναι δυνατόν, διαφορετικά είναι πολύ βαρετό για εκείνους να παίζουν τα ίδια ξανά και ξανά!

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη διεύθυνση ορχήστρας;

Δύο απαντήσεις μου έρχονται στο μυαλό. Η πρώτη απάντηση είναι προβλέψιμη: ο Carlos Kleiber. Ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να διαμορφώνει τη μουσική με τις χειρονομίες του δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ, και οι ηχογραφήσεις του είναι απίστευτες. Η δεύτερη απάντηση είναι ο πρώην δάσκαλός μου στο Royal Conservatoire της Σκωτίας, ο Martyn Brabbins, που μου έμαθε τόσα πολλά για το πώς να είσαι μαέστρος, αλλά και καλός άνθρωπος.

Ποιος είναι ο συνθέτης- πρόκληση για σας;

Ο Μότσαρτ, πάντα! Όσο περισσότερο μελετά κανείς τη μουσική του, τόσο περισσότερες ερμηνείες ανακαλύπτει. Αν και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για έναν μαέστρο, η επιλογή της σωστής κατεύθυνσης είναι εξαιρετικά απαιτητική.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Έχω προγραμματίσει μερικές ωραίες συνεργασίες μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων δύο συναυλιών στη Θεσσαλονίκη με την Κρατική Ορχήστρα. Μακροπρόθεσμα, θα ήθελα να συνεχίσω να διευθύνω ως προσκεκλημένος μαέστρος όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου οι μουσικοί είναι πάντα τόσο φιλόξενοι.

Βιογραφικό Οliver Cope

Ο Όλιβερ Κόουπ είναι 25χρονος Βρετανός μαέστρος και νικητής του 6 ου Διεθνούς Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας της Αθήνας με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Αποφοίτησε με Άριστα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Βασιλικό Ωδείο της Σκωτίας, και έχει σπουδάσει με διακεκριμένους μαέστρους, όπως οι Martyn Brabbins, Sian Edwards και Johannes Schlaefli. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, ο Όλιβερ έλαβε το Βραβείο ABRSM Queen’s Platinum Jubilee και το Βραβείο Διεύθυνσης Ορχήστρας Hugh S. Robertson. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του τον Ιούνιο του 2024 και ακολούθως προσκλήθηκε να διευθύνει την BBC Scottish Symphony Orchestra σε συναυλία. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Royal Scottish National Orchestra, την Scottish Opera, την National Symphony Orchestra Dublin, την Bournemouth Symphony Orchestra και πολλούς άλλους οργανισμούς στην Ευρώπη.

Εκτός από την επιτυχία του στην Αθήνα, ο Όλιβερ ήταν φιναλίστ στους διαγωνισμούς Mitropoulos Conducting Competition και Bournemouth Symphony Orchestra Calleva Competition. Αυτή τη στιγμή, ο Όλιβερ συνεχίζει τις σπουδές του στο Royal Academy of Music ενώ συνεχίζει τις επαγγελματικές του δεσμεύσεις. Το 2025, θα αναλάβει τη θέση του Προσωρινού Μουσικού Διευθυντή της Tonbridge Philharmonic, ενώ παράλληλα θα έχει επερχόμενες συνεργασίες με την Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias και μια σειρά παραστάσεων του Eugene Onegin με την Hampstead Garden Opera τον Νοέμβριο του 2024.

info

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2024, 20:30

"Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος", Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου B΄ 17-19, Αθήνα 106 75 - είσοδος από την οδό Ρηγίλλης)

Πρόγραμμα

  • Ναπολέων Λαμπελέτ, Intermezzo Patrol
  • Jean Sibelius, Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρεελάσσονα, op. 47
  • Johannes Brahms, Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα

Μουσική διεύθυνση:Oliver Cope

Σολίστ: Lea Hausmann, βιολί

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (διακεκριμένη), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κλπ.)

Προπώληση: www.more.com/music/romantika-monopatia

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή