Για πρώτη φορά στα δαιδαλώδη υπόγεια της Αγίας Σοφίας - Ένας εντυπωσιακός μυστικός κόσμος αιώνων

Στο «φως» υπόγειες κατασκευές του ιστορικού μνημείου - Εντυπωσιακές φωτογραφίες 

Η πανσέληνος ανατέλλει πίσω από την Αγία Σοφία στην  Κωνσταντινούπολη

AP Photo/Emrah Gurel/Αρχείου

Η Αγία Σοφία, στέκεται αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις όποιες προσπάθειες να υποβαθμιστεί σε τζαμί.

Κι αν το ιστορικό μνημείο φαντάζει επιβλητικό εξωτερικό, κρύβει άλλον έναν εξίσου θησαυροί στα υπόγειά της.

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο, σε μία από τις κορυφαίες όπως χαρακτηρίζεται κατασκευές στον κόσμο όσον αφορά στην τέχνη και την αρχιτεκτονική ιστορία, συμπεριλαμβανομένων σηράγγων, κελαριών, διαδρόμων και ενός υπόγειου τάφου τριών δωματίων, θα ανοίξουν για τους επισκέπτες μετά τις εργασίες καθαρισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της yenisafak.com.

Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του επιστημονικού συμβουλίου της Αγίας Σοφίας, καθηγητής Δρ Χασάν Φιράτ Ντικέρ, πριν από περίπου 5 χρόνια έγινε η αρχιτεκτονική μελέτη απεικόνισης των υπόγειων κατασκευών και θα ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης.

Ο Ντικέρ δήλωσε ότι υπάρχουν υπόγειες κατασκευές γύρω από την Αγία Σοφία, οι οποίες έχουν μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, συμπεριλαμβανομένων σηράγγων, κελαριών και τάφων, και ότι όλες αυτές οι κατασκευές θα καθαριστούν με τις εργασίες που προγραμματίζονται να διαρκέσουν για ένα χρόνο.

Δηλώνοντας ότι οι μελέτες θα προσελκύσουν επίσης την προσοχή της Τουρκίας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο Ντικέρ είπε: «Με αυτή τη μελέτη, είναι πολύ σημαντικό και πολύτιμο ότι τα υπάρχοντα μέρη μπορούν να είναι επισκέψιμα, ακόμη και αν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος τους, και ότι τα ευρήματα στο εσωτερικό αντιμετωπίζονται με ευαισθησία υπό την επίβλεψη των αρχαιολογικών δομών του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και ότι αποκαλύπτονται αυτά που μπορούν να ρίξουν φως στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης».

Ο Ντικέρ δήλωσε ότι τα τμήματα κάτω από την αυλή της στοάς είναι της ίδιας ηλικίας με την Αγία Σοφία, και ότι ο χώρος ταφής θεωρείται παλαιότερος από την υπάρχουσα δομή.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικές ειδήσεις