Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πεδίο της πρώτης σύγκρουσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους Πέρσες
Ανακαλύψτε τις άγνωστες στρατηγικές πίσω από την εκπληκτική νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μάχη του Γρανικού. Πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύπτουν μυστικά της μεγαλοφυΐας του και πώς μια μάχη άλλαξε τον ρου της ιστορίας.
Όταν πρόκειται για ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα, λίγα πράγματα κεντρίζουν την περιέργειά μας όσο οι περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τελευταία, κάποιες ανασκαφές στην Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Τουρκία μας έδωσαν μια νέα άποψη για μια από τις πρώτες νίκες του, τη μάχη του Γρανικού. Αυτή η νέα έρευνα δεν αναδεικνύει απλώς την ιδιοφυΐα του Αλεξάνδρου στο πεδίο της μάχης- προσθέτει επίσης βάθος στην κατανόηση αυτής της καίριας στιγμής της ιστορίας.
Πού συνέβησαν όλα αυτά;
Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν πού ακριβώς έλαβε χώρα η μάχη του Γρανικού. Κοντά στο Çanakkale, περίπου 62 μίλια ανατολικά σε αυτό που είναι γνωστό ως πεδιάδα Biga, βρίσκεται μια περιοχή γεμάτη πιθανά στοιχεία. Με ορόσημα όπως ο ποταμός Γρανικός, το σημείο αυτό έχει γίνει εστία για τους ερευνητές που παρακολουθούν τις κινήσεις του Αλεξάνδρου.
Παλαιότερα, αυτή η μάχη ήταν μια σημαντική αναμέτρηση μεταξύ των στρατευμάτων του Αλεξάνδρου και της ισχυρής Περσικής Αυτοκρατορίας. Έχει καταγραφεί ως μία από τις πρώτες μεγάλες νίκες του μετά την ανάληψη της εξουσίας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Φιλίππου Β' της Μακεδονίας. Παρόλο που υπερείχε -περίπου 18.000 Μακεδόνες έναντι περίπου 90.000 Περσών-οι έξυπνες στρατηγικές του Αλεξάνδρου οδήγησαν σε μια τεράστια νίκη που του άνοιξε το δρόμο για περισσότερες κατακτήσεις σε ολόκληρη την Ασία.
Τι έχουμε βρει μέχρι στιγμής;
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια τώρα, οι αρχαιολόγοι ερευνούν την πεδιάδα της Μπίγκα. Η σκληρή δουλειά τους έχει αποδώσει καρπούς με μερικά συναρπαστικά ευρήματα, όπως αρχαίους δρόμους και κάτι που μοιάζει με στρατιωτικό στρατόπεδο κοντά στην πόλη Ηραίον. Επιπλέον, τοπικοί αγρότες έχουν ξεθάψει τάφους που περιείχαν παλιά όπλα, τα οποία οι αρχές έπεσαν πάνω τους για να τα μαζέψουν. Αυτά τα αντικείμενα μας δίνουν στέρεους δεσμούς πίσω σε εκείνη την εποχή και υποστηρίζουν θεωρίες σχετικά με το πού ακριβώς μπορεί να έγινε αυτή η μάχη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συνδυαστική προσέγγιση, εξετάζοντας αρχαία γραπτά που περιγράφουν πώς ήταν το τοπίο όταν έγινε αυτή η επική μάχη. Συγκρίνοντας αυτές τις περιγραφές με τα σημερινά μονοπάτια του ποταμού, ήλπιζαν να εντοπίσουν τμήματα αυτού που κάποτε ονομαζόταν Γρανικός ποταμός. Η εύρεση τάφων σε κοντινή απόσταση ενισχύει τις ιδέες σχετικά με τη σημασία της περιοχής αυτής κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Αλεξάνδρου.
Πώς το έκανε;
Η μάχη του Γρανικού δεν ήταν απλώς μια ακόμη μάχη- ανέδειξε τη στρατηγική εξυπνάδα του Αλεξάνδρου. Ο στρατός του δεν αποτελούνταν μόνο από έμπειρους πεζούς - διέθετε μερικές άγριες μονάδες ιππικού που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξουδετέρωση των περσικών δυνάμεων. Αυτή η νίκη δεν σταμάτησε απλώς τις περσικές προόδους- άνοιξε τις πόρτες στον Αλέξανδρο για να κατακτήσει περισσότερα εδάφη καθώς τα περσικά στρατεύματα υποχωρούσαν.
Αυτή η νίκη είχε τεράστιες συνέπειες: η κατάρριψη μιας από τις πιο σκληρές αυτοκρατορίες της ιστορίας ανέδειξε τις ικανότητες του Αλεξάνδρου ως ηγέτη και του άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω θριάμβους σε όλη την Ασία. Έδειξε επίσης πώς μπορούσε να εκμεταλλευτεί στρατηγικές ευκαιρίες και να εκμεταλλευτεί αδυναμίες στις τάξεις του εχθρού.
Γιατί εξακολουθεί να έχει σημασία;
Ο Αλέξανδρος δεν σταμάτησε εκεί- οι εκστρατείες του εκτείνονταν από την Ανατολική Ευρώπη σε τεράστια τμήματα της Ασίας, διασχίζοντας κρίσιμα σημεία όπως τα Δαρδανέλια και τα Στενά της Καλλίπολης σε εδάφη που κυβερνούσε ο βασιλιάς Δαρείος Γ' - ο οποίος αντιμετώπιζε εξεγέρσεις στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας του γύρω στο 335 π.Χ., ιδίως στην Αίγυπτο. Οι μετακινήσεις αυτές δείχνουν όχι μόνο γεωπολιτικές μετατοπίσεις αλλά και πώς οι εσωτερικές συγκρούσεις μπορούσαν να επηρεάσουν ευρύτερα ιστορικά γεγονότα.
Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να σκάβουν κατά μήκος αυτών των αρχαίων διαδρομών, κάθε εύρημα προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στην κατανόηση των γεγονότων που διαμόρφωσαν τους πολιτισμούς χιλιάδες χρόνια πριν. Οι συνεχιζόμενες μελέτες σε μέρη κοντά στο Çanakkale μας προσφέρουν σύγχρονες γνώσεις για το πώς ηγέτες όπως ο Αλέξανδρος αντιμετώπισαν πολύπλοκες προκλήσεις - τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές - για να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία.
Η εξερεύνηση αυτών των παλιών ιστοριών μας υπενθυμίζει γιατί η διατήρηση της ιστορικής γνώσης ζωντανής είναι τόσο σημαντική: μας συνδέει με το κοινό ανθρώπινο παρελθόν μας, ενώ εμπνέει τις μελλοντικές γενιές μέσω ιστοριών που γράφτηκαν πριν από πολύ καιρό αλλά περιμένουν κάτω από στρώματα της γης για να αποκαλυφθούν και πάλι.