"Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος"

Στο Ίδρυμα Κακογιάννη σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε απόψε το λεύκωμα "Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος"...

"Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος"
4'

Στο Ίδρυμα Κακογιάννη σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε απόψε το λεύκωμα "Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος", με σπάνιες φωτογραφίες από την κινηματογραφική διαδρομή του σκηνοθέτη (εκδ. Μίλητος, σελ.404)

Ένα τεράστιο σε όγκο, βαρύ αλλά αξιόλογο βιβλίο , σχολίασε ο Μ.Κακογιάννης , απευθύνοντας ευχαριστίες στον συνεργάτη του, Γιώργο Πηλιχό για την επιλογή των φωτογραφιών.

Η αγαπημένη του Έλλη Λαμπέτη , στο "Κορίτσι με τα μαύρα", η Μελίνα Μερκούρη στη "Στέλλα", ο Άντονι Κουήν, ο Αλαν Μπέητς στον "Ζορμπά", η Ειρήνη Παππά, η Κάθριν Χέμπορν, η Σάρλοτ Ράμπλινγκ, όλες οι μούσες του πρωτοποριακού, διεθνούς σκηνοθέτη, αναδύονται από τις φωτογραφίες του λευκώματος, συμπληρωμένες με αφηγήσεις του ίδιου του σκηνοθέτη και κριτικές για τις ταινίες του από τον διεθνή τύπο.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, "μας έδωσε με το έργο του, την πεμπτουσία της ελληνικότητας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη ζωή, μας προβλημάτισε για τα μικρά και τα μεγάλα του ανθρώπου, στο έργο του βλέπουμε την Ελλάδα του χθες και του σήμερα. Είναι συμπαραστάτης ζωής , μας γεμίζει περηφάνια", είπε χαιρετίζοντας την έκδοση του λευκώματος, για το "γνήσιο τέκνο της Κύπρου και κοσμοπολίτη καλλιτέχνη", ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεργασίες του με τον Μιχάλη Κακογιάννη, (μουσική στην τριλογία Ηλέκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια) και δεν έχασε την ευκαιρία "να βγάλει", όπως είπε και κάτι που κουβαλάει χρόνια μέσα του για τον Ζορμπά. Κατάντησε , είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, "ο κρητικός συρτός χορός να γίνει εντελώς τουριστικό προϊόν. Όμως εγώ, είμαι περήφανος που έκανα όλη την ανθρωπότητα να χορέψει και θα ήθελα όλοι αυτοί οι μεμψίμοιροι Έλληνες διανοούμενοι που σνομπάρουν τον Ζορμπά , να βλέπανε στις χιλιάδες συναυλίες που έδωσα σε όλο τον κόσμο, τα ηλεκτρισμένα από τον ρυθμό της Κρήτης πλήθη, καθώς μαγεύονταν από τις δύο πρώτες κιόλας νότες της μουσικής" .

Και κατέληξε: "Ο Μιχάλης Κακογιάννης κι εγώ, ζήσαμε την ζωή μας πλάι-πλάι, με την χαρά , την ευδαιμονία θα έλεγα μιας ζωής γεμάτης ομορφιά και ευγνωμοσύνη για τη τύχη μας, που γεννηθήκαμε καλλιτέχνες και που παλέψαμε και ζήσαμε ως Έλληνες". Τους δύο διεθνείς καλλιτέχνες, τους συνέδεε πάντα "η ίδια πίστη σε βασικές αξίες της τέχνης, ηθικές και αισθητικές".

Το λεύκωμα "Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος", χαιρέτησε σε μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο διεθνής σκηνοθέτης "αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή Ελλάδα" ενώ αναφερόμενος στο ίδρυμα Κακογιάννη "το επιστέγασμα της προσφοράς του", όπως το χαρακτήρισε, "έχει ήδη μπει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας".

Την συμβολή του έργου του Μ. Κακογιάννη στον ελληνικό κινηματογράφο , "σταθερή πηγή αναφοράς για όλους του Έλληνες κινηματογραφιστές", χαιρέτησε ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, χαρακτηρίζοντας τον Μιχάλη Κακογιάννη , πρεσβευτή του ελληνικού κινηματογράφου, στις Κάννες και το Χόλυγουντ, σε μια εποχή, μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, στην οποία "δεν υπήρχε η πολυτέλεια της 7ης τέχνης ούτε και η πολιτική βούληση για να αναδειχθεί ο κινηματογράφος σε πρεσβευτή της χώρας, όπως συνέβη με την Γαλλία".

Το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, συνέχισε ο Τ. Μπουλμέτης, αποτελεί για τους Έλληνες κινηματογραφιστές το αποκούμπι μιας σίγουρης και στέρεης αφήγησης , που εξιστορεί με μοναδικότητα την ομορφιά και τα κουσούρια, την ευλογία και την κατάρα αυτού του τόπου. Είτε όπως μετουσιώθηκαν από το αρχαίο δράμα και την λογοτεχνία είτε με τον Ζορμπά και την Στέλλα, που πιστώθηκαν σαν πρότυπα και φορείς ηθικών αξιών στην φύση του Έλληνα και εδραίωσαν και νέα αφηγηματικά πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία υιοθέτησαν και πολύ μετέπειτα, πολλοί ξένοι δημιουργοί σε δικά τους έργα.

Ο Τάσος Μπουλμέτης κατέληξε: "Ο κινηματογράφος σας κ. Κακογιάννη, έδειξε την ομορφιά και τα κουσούρια του Έλληνα. Όποια μονοπάτια κι αν τραβά ο ελληνικός κινηματογράφος τον ακολουθεί η ασφάλεια και η σιγουριά του δικού σας βλέμματος".

Ο 90χρονος Μιχάλης Κακογιάννης, βαθιά συγκινημένος από τα τιμητικά λόγια των ομιλητών, είπε απευθυνόμενος στο κοινό του, "Η αγάπη που εκδηλώνετε κάθε φορά με αναζωογονεί και την έχω ανάγκη. Εξακολουθείτε παρακαλώ να μου την χαρίζετε".

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Ευδοκία Ρουμελιώτη να διαβάζει αποσπάσματα από κριτικές για το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη ενώ ο νεότερος σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης, επεφύλαξε χάπενινγκ για την βραδιά με χορό, ατάκες και τραγούδια από τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, σε μουσική Θεοδωράκη και Χατζιδάκι.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή του Βυσσινόκηπου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή