Εκδήλωση στο Μιχάλης Κακογιάννης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Οι ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του '80 από τη σκηνοθέτη Μαίρη Κουτσούρη και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Στην εκδήλωση, μίλησε ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την Μαίρη Κουτσούρη και υποστήριξε ότι τα ντοκιμαντέρ αυτά θα έπρεπε να είναι εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.
Ο συντονιστής του Καναλιού της Βουλής Κώστας Αλαβάνος, μίλησε για τη σημαντική δουλειά της σκηνοθέτιδας και τόνισε: "ποίηση δεν είναι μόνο η συγγραφή στίχων, αλλά και ένας τρόπος αντίληψης των πραγμάτων και ένα ίζημα μιας περιπλάνησης. Αν είναι έτσι θα έλεγα ότι η Μαίρη Κουτσούρη χωρίς να γράφει στίχους, είναι μία προσωπικότητα ποιητική γιατί η ευαισθησία της και η κουλτούρα της έχουν ποιότητα ποιητική".
Στα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης, ακούστηκαν ο Α. Σικελιανός, ο Κ. Βάρναλης και ο Α. Εμπειρίκος να διαβάζουν ποιήματά τους, ο Ρίτσος να απαγγέλει Βάρναλη, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ να μιλάει για τον Καβάφη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος να μιλάει για τον Σικελιανό και ο Τίμο Μαλάνος να μιλάει για τον Καβάφη, ενώ ποίηση διάβασαν ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Μάγια Λυμπεροπούλου.