Παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη

Μετά την επιτυχία της παράστασης για τον Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη ζωή μου», σειρά έχει ένα νέο αφιέρωμα στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα...», αυτός είναι ο τίτλος της ξεχωριστής παράστασης, που θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Αυγούστου στις Πρέσπες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια».

Παράσταση-αφιέρωμα στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη
3'

Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αναδρομή στους σπουδαιότερους σταθμούς της πορείας της Μελίνας Μερκούρη μέσα από τραγούδια, θεατρικούς και κινηματογραφικούς ρόλους, αλλά και μέσα από τη σχέση της με σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς καλλιτεχνικής ζωής του 20ου αιώνα.

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε και ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε ένα θέαμα που να μας μεταφέρει τη φωνή και το πάθος της Μελίνας και να μας θυμίσει με χαμόγελο αυτή τη σπουδαία γυναίκα» τόνισε η Σοφία Σπυράτου, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, του εμπνευστή και ιδρυτή του Φεστιβάλ «Πρέσπεια» Γιώργου Λιάνη, της γενικής γραμματέως του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη, Μανουέλας Παυλίδου, και των συντελεστών της παράστασης.

«Δεν είναι τυχαίο που η πρεμιέρα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ θα δοθεί στον Άγιο Αχίλλειο», είπε με τη σειρά του ο Γιώργος Λιάνης. «Είναι το ακροτελεύτιο νησάκι της Ελλάδας. Με 24 όλο και όλο κατοίκους. Όταν ήρθε η Μελίνα εκεί, έναν χρόνο πριν «φύγει», είπε δύο πράγματα: «Η Ελλάδα δεν τελειώνει στα σύνορα. Η Ελλάδα αρχίζει από τα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ποινή. Τα σύνορα είναι τιμή!».

Τη μουσική επιμελείται ο συνθέτης και συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη, Σταύρος Ξαρχάκος, και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Γιάννης Στάνκογλου. Τα κείμενα της παράστασης υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Όταν έγινε η πρόταση στον Στρατή Πασχάλη να γράψει το κείμενο της παράστασης, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αποφευχθούν η γραφικότητα και η εικονογράφηση, «κινδύνοι που καραδοκούν πάντα σε παρόμοια αφιερωματικά εγχειρήματα».

«Είναι πολύ εύκολο και βαρετό να επαναλάβεις τα στερεότυπα και τις ετικέτες, ώστε να συγκινήσεις ακούραστα το κοινό. Όπως και είναι αφελές, όσο και κακόγουστο, να θελήσεις να μιμηθείς τα επιφανειακά γνωρίσματα ενός πρόσωπου. Και μάλιστα ενός προσώπου, όπως η Μελίνα, που το πρώτο που τη διέκρινε ήταν το καλό γούστο. Σε όλες τις εκδηλώσεις, τόσο της ζωής όσο και της τέχνης της» ανέφερε ο ίδιος.

Μετά από ενδελεχή έρευνα και αφού διάβασε όσες συνεντεύξεις έδωσε η μεγάλη ηθοποιός και πολιτικός, από τη δεκαετία, από τη δεκαετία του '50 μέχρι τις αρχές του '90, στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο, ο Στρατής Πασχάλης κατέληξε στην ιδέα ενός μοντέρνου χορικού, όπου με κέντρο την ίδια και με περίγυρο μια ομάδα προσώπων, θα ξετυλιχτεί ένα διάλογος-διαξιφισμός, όπως στο αρχαίο δράμα, βασισμένος ακριβώς στα δικά της λόγια, διαμορφωμένα με διακριτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αποκτούν μια υπόγεια δραματική-ποιητική πνοή.

Στόχος- όπως είπε ο ίδιος- είναι να δοθεί η ευκαιρία στη Μαρία Ναυπλιώτου να μην μιμηθεί τη Μελίνα, αλλά να μιλήσει με τον αυθεντικό λόγο της ίδιας, ερμηνεύοντας με γνησιότητα κανονικά ένα ρόλο. «Δεν είχα την τύχη να τη γνωρίσω από κοντά. Για μένα η Μελίνα είναι ένα παράδειγμα ελεύθερης γυναίκας που -όπως έλεγε και η ίδια- έζησε και μίλησε όπως ήθελε, χωρίς να λογαριάσει κανέναν και τίποτα» είπε με τη σειρά της η Μαρία Ναυπλιώτου.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η βραδιά θα είναι ένα μνημόσυνο. Όλοι μαζί θα ακούσουμε μία ιστορία και θα θυμηθούμε τη Μελίνα που αγαπήσαμε». Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη κι ένα σύνολο 12 χορευτών. Βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών της Μελίνας είναι η Έλλη Πασπαλά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή