Μουσικοθεατρική παράσταση για τη ζωή του Γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσί

Τη ζωή και τον μουσικό κόσμο του διάσημου Γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπισί, συστήνουν απόψε στο κοινό, σε μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση στον Ιανό, τέσσερις εξαίρετοι Έλληνες καλλιτέχνες η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη, η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Η ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του cd/βιβλίου «Claude Debussy, La Μusique à moi», καθώς πρόκειται για το πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα της επιτυχημένης παράστασης που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 2012 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Τα έργα του σημαντικότερου ιμπρεσιονιστή συνθέτη, στην παράσταση «La musique a moi» ερμηνεύουν η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη- στην οποία ανήκει η ιδέα του εγχειρήματος- και ο Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο, ενώ τραγουδά η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Τα κείμενα αφηγείται η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.
«Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπισί στάθηκε η αφορμή για να πάρει μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης μια προσωπική αναμέτρηση χρόνων. Όχι ως μία ακόμη συναυλία με έργα του συνθέτη, αλλά ως μια ιστορία που θέλει να αφηγηθεί τη διαφορετικότητα του συνθέτη, την ιδιαιτερότητα της μουσικής του, τη σχέση του με τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, τους συμβολιστές ποιητές, τον Maurice Ravel, τις φιλίες, τους ταραχώδεις έρωτες, την αγάπη για τη μικρή του κόρη, την αναζήτηση της δικής του αυθεντικής φωνής, της Μusique à moi.», αναφέρει στο σημείωμά της στο βιβλίο η Ναταλία Γεράκη.

Η συγκίνηση αυτής της παράστασης γέννησε την επιθυμία της αποτύπωσής της σε δίσκο. 'Ετσι προέκυψε αυτό το CD-βιβλιαράκι, αφού προστέθηκε στην παρέα του Ντεμπισί και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου ως Golaud.

Τα κομμάτια του Ντεμπυσί -όπως αναφέρεται και στο βιβλίο-, έχουν επιλεγεί με κριτήριο τη δραματουργική εξέλιξη της παράστασης. Προσαρμόστηκαν για φλάουτο, πιάνο και φωνή, ακόμα και έργα που ο συνθέτης έγραψε αυθεντικά για πιάνο ή ορχήστρα με την πεποίθηση πως έτσι όχι μόνο δεν περιορίζεται η μουσική του αλλά αντιθέτως αναδεικνύονται καινούρια ηχοχρώματα και εκφραστικές δυνατότητες.

Το κείμενο στο καλαίσθητο βιβλιαράκι που περιλαμβάνει το cd, περιέχει συνοπτικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή αλλά και τον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο του Γάλλου συνθέτη. Εξιστορώντας τη ζωή του διάσημου Γάλλου συνθέτη, οι μουσικοί ερμηνεύουν γνωστά έργα στην πρωτότυπη έκδοσή τους ή σε μεταγραφή. Ανάμεσά τους το «Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου», η «Σύριγξ», το «Φεγγαρόφωτο», η «Έναστρη Νύχτα» αλλά και ένα εκτενές απόσπασμα από την όπερα «Πελλέας και Μελισάνθη». Αξίζει να αναφερθεί πως στο κομμάτι «Σύριγξ», που αφηγείται τον έρωτα του θεού Πάνα για τη νύμφη Σύριγξ, η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου η οποία απαγγέλλει στα γαλλικά, δούλεψε ειδικά -για αυτή την ηχογράφηση- τη γαλλική γλώσσα.

Το cd όπως αποκαλύπτουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ οι συντελεστές του, απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να ακούσουν καλή μουσική, και φυσικά στους λάτρεις του Κλωντ Ντεμπισί.
«Και εντέλει σε όσους δεν γνωρίζουν πολλά, ή σχεδόν και τίποτα για τον Ντεμπισί και θα ανακαλύψουν τη δύναμη της μουσικής του και την ενδιαφέρουσα, πολυτάραχη ζωή του», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Οι γνώσεις και το ενδιαφέρον για τη μουσική (όλων των ειδών) έχει διευρυνθεί ολοφάνερα στη χώρα μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες και σε αυτό έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες», σημειώνουν.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με τη δισκογραφία να πλήττεται σοβαρά, η κυκλοφορία μιας τέτοιας δισκογραφικής δουλειάς όπως το «Claude Debussy, La Μusique à moi», αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, να είναι καλοτάξιδο.