Στον Γιώργο Χρυσοστόμου το βραβείο «Δημήτρης Χορν»
Η συμμετοχή του στο «Mistero Buffo» του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου , που ανέβηκε για δύο σεζόν στο «Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες» ήταν αυτή που ανέδειξε παμψηφεί τον Γιώργο Χρυσοστόμου φετινό νικητή του Βραβείου «Χορν» , η απονομή του οποίου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε ειδική τελετή στο θέατρο Χορν της οδού Αμερικής.
Πρόκειται για τον δέκατο τέταρτο στη σειρά ηθοποιό στον οποίο απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Ιωάννης Καπελέρης , ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και ο Δημήτρης Μοθωναίος.
Ο νεαρός ηθοποιός ευχαρίστησε τους συμπρωταγωνιστές του στην παράσταση που τον οδήγησε στη βράβευση (Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη και Θάνο Τοκάκη), την «καλή νεράιδα» του θεάτρου - για τη στήριξή της- Ξένια Καλογεροπούλου και αφιέρωσε το βραβείο στον Θωμά Μοσχόπουλο που «είχε την πρωτοφανή γενναιοδωρία για έναν σκηνοθέτη σαν κι αυτόν να συνεργαστούμε και όχι να μας σκηνοθετήσει, κάτι το οποίο ήταν μια πολύ όμορφη πολιτική πράξη και όχι μία πράξη πολιτικής». Οι δυο τους συνεργάζονται και φέτος στον εμβληματικό «Ρινόκερο» του Ιονέσκο , με τον Γιώργο Χρυσοστόμου να κρατά το ρόλο του Ζαν.
Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), ο νικητής φόρεσε στο λαιμό του και το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τον έναν ηθοποιό στον άλλον. Φέτος ήταν η σειρά του περσινού νικητή, Χάρη Φραγκούλη να τον παραδώσει στον τιμώμενο, μαζί με μία περγαμηνή που συνοδεύει το βραβείο. Την επιτροπή η οποία αποφάσισε μεταξύ των υποψηφίων, αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ στο θέατρο Χορν, με ένα σύντομο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Χορν που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λύρας και τον Σταμάτη Φασουλή να έχει αναλάβει την παρουσίασή της. «Είναι η 14η χρονιά που απονέμονται τα βραβεία Χορν. Από αυτά αναδείχτηκαν πολλά πρόσωπα που άφησαν το δικό τους στίγμα στη νεότερη ελληνική θεατρική σκηνή. Οι επιλογές που κάναμε δεν πήγαν χαμένες. Αυτό μας συγκινεί και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι», τόνισε ο δημοφιλής σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Στο θεσμό του Βραβείου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ για το Δημήτρη Χορν μίλησε ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος. «Υπάρχουν ηθοποιοί πολύ καλοί που φέρνουν κάτι το προσωπικό, κάτι το νέο. Όμως το νέο, το καινούριο παλιώνει. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που φέρνουν κάτι το ανεπανάληπτο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Χορν. Όλες οι ερμηνείες του στηρίζονταν σε μία ποιητική διάσταση. Σε κάποια έργα ξεπερνούσε τον συγγραφέα και μέσα από τη δική του ερμηνεία φώτιζε διαφορετικά το κείμενο. Στις παραστάσεις του υπήρχε μία απογείωση, μία ιδιαίτερη κινησιολογία, ένα υπέρμετρο πάθος και ένα καταπληκτικό χιούμορ. Ήταν αυτοσαρκαστικός πολλές φορές για τον εαυτό του αλλά και ετεροσαρκαστικός για άλλους. Χαρακτηριστικό του ήταν η ανεπανάληπτη γοητεία του. Είχε αυτό το δώρο από τη φύση. Γιατί η γοητεία δεν διδάσκεται, όλα τα άλλα μπορούν να διδαχτούν, αυτό όχι..», ανέφερε ο ίδιος.
Η απονομή του ετήσιου επαμειβόμενου βραβείου ξεκίνησε το 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και τη χρηματοδότηση του Γιάννη Χορν. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι: Δημήτρης Ημελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος και Χάρης Φραγκούλης.
Τη συνολικότερη οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.