Τρίκαλα: «Πράσινο φως» για το Αγροτικού-Λαογραφικό Μουσείο

Το "πράσινο φως" άναψε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων για την ίδρυση Αγροτικού-Λαογραφικού Μουσείου στα Μεγάλα Καλύβια, μια περιοχή με πλούσια ιστορία και κοινωνικούς αγώνες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγ. Καλυβίων, Παναγιώτης Μαργαρίτης, ο οποίος συνέταξε τη σχετική πρόταση, αναφέρει ότι η σκέψη για την αναβάθμιση του τόπου του ήταν εκείνο που τον οδήγησε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυτού του έργου.

Πεποίθησή του είναι ότι τόσο η πόλη των Τρικάλων όσο και ο Δήμος Τρικκαίων στο σύνολό του θα έχουν όφελος από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, το οποίο θα αναδείξει την ιστορία του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα συμβάλλοντας παράλληλα και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Μαργαρίτης, με την πρόταση για την ίδρυση και την λειτουργία ενός Αγροτικού Μουσείου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρικκαίων, θα αναδειχθεί όχι μόνο η λαογραφική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά του τόπου άλλα θα παρουσιαστεί στο πλατύ κοινό το πώς διαμόρφωσαν οι αγροτικές ασχολίες των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.

"Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου θα ικανοποιήσει πρώτιστα μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν και εργάσθηκαν οι άνθρωποι της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων και τι πέτυχαν σε ένα κόσμο, σε μια άλλη εποχή" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαργαρίτης.

Ταυτόχρονα, θεωρεί, ότι ένα Αγροτικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη της κοινωνικής και επιστημονικής έρευνας, καθώς και της συνεργασίας και εκπόνησης κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτων, όπως π.χ το τμήμα Γεωπονίας του Πενεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης σεμιναρίων και ημερίδων στον χώρο ενός τέτοιου Μουσείου, έκδοσης εντύπων, περιοδικών εκδόσεων και βιβλίων καθώς και ψηφιακού υλικού σε άμεση σύνδεση με το θεματικό άξονα του μουσείου. Όλα αυτά, εκτιμά ο κ. Μαργαρίτης, θα συμβάλουν στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Ένα τέτοιο Αγροτικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου σχολικών-παιδαγωγικών επισκέψεων, στο οποίο οι μικροί μαθητές θα μπορούν να ενημερώνονται και να αντλούν στοιχεία για την Ιστορία του τόπου, τις ασχολίες των κατοίκων, τα ήθη και τα αγροτικά έθιμα της περιοχής, την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ταυτότητα των ανθρώπων της περιοχής κ.ά.

Με την συγκέντρωση των αντικειμένων, την ταξινόμηση και τη συντήρησή τους, τονίζεται στην εγκεκριμένη πρόταση, θα επιτευχθεί αφενός η διάσωση και διαφύλαξη της πολύπλευρης πολιτιστικής κληρονομίας (γεωργικά εργαλεία, φωτογραφικό υλικό, καταγραφή προφορικών παραδόσεων) και αφετέρου, η ενημέρωση των πολιτών -και ιδίως των νέων- για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Το Μουσείο θα στεγαστεί σε δύο διαφορετικά κτίρια. Το Αγροτικό Μουσείο στον χώρο της αποθήκης του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού και το Λαογραφικό στο "Κονάκι".

Η επιλογή της Δημοτικής Ενότητας Μεγάλων Καλυβίων, όπως εξηγεί ο κ. Μαργαρίτης, έγινε για μια σειρά από λόγους, όπως ότι αποτελεί κεφαλοχώρι, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων και επομένως είναι εύκολα προσβασιμό. Είναι, επίσης, χωριό με πλούσια τοπική ιστορία, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθεί και έχει έναν Πολιτιστικό Σύλλογο ενεργό και πρόθυμο να συνεργαστεί. Διαθέτει τα κατάλληλα κτίρια, τα οποία βέβαια χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων, και σε κατάλληλο χώρο που συνδέεται άμεσα με τις αγροτικές ασχολίες του τόπου μας. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τρικάλων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες-μαθητές να ασκηθούν στη βιοματική μάθηση στο πεδίο, κάτι που είναι ζητούμενο της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η σχετική εισήγηση βρήκε ομόφωνη ανταπόκριση από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων, όπως επίσης και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων.