Σαρίτα Χαιμ και Ράνια Καπελιάρη σε ένα διαλεκτικό «παιχνίδι» τέχνης
Μια διαφορετική έκθεση παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στους χώρους του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου», στο Golden Hall. Μια έκθεση που συνδυάζει το βιβλίο με τους πίνακες ζωγραφικής.
Η συγγραφέας, η Σαρίτα Χαιμ, και η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν πίνακες εμπνευσμένοι από ένα βιβλίο.
Η Ράνια Καπελιάρη, εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Ξεκόλλα» της Σαρίτας ΧαΪμ και έφτιαξε μια σειρά από πίνακες που εκτίθενται στους χώρους του βιβλιοπωλείου Παπασωτηριου.
«Το «Ξεκόλλα» της Σαρίτας» λέει η ζωγράφος Ράνια Καπελιάρη, «υπήρξε για μένα η αφορμή να αναφερθώ στη σκοτεινή αλλά και τη γοητευτική φύση της γυναίκας, στην εποχή της χαμένης αθωότητας, στον έρωτα και στον θάνατο, στη μητέρα και την γυναίκα αράχνη. Στην εύθραυστη και ρομαντική γυναίκα, στο αντικείμενο του πόθου, στη θεά του κακού αλλά και της γονιμότητας, σε μια κούκλα που φυλλοροεί.
Οι εικόνες που εμφανίζονται κατά την ανάγνωση του βιβλίου, συνοδεύονται από την πλευρά μου, από εικόνες του εσωτερικού μου τοπίου»
Τα έργα της Ράνιας Καπελιάρη είναι χαρακτικά τυπωμένα στο Παρίσι και σελίδες βιβλίου που με παρεμβάσεις γίνονται κομμάτια των σκέψεων μας. Η συγγραφέας, η Σαρίτα Χαιμ, λέει γι αυτή την συνεργασία:
«Τι άλλο από μία ευτυχή συνύπαρξη μπορεί να χαρακτηρίσει το διαλεκτικό αυτό παιχνίδι που στήσαμε με την Ράνια. Προσωπικά η γραφή ενός μυθιστορήματος μου προσφέρει ολοκλήρωση και χαρά, ακόμα περισσότερη δε όταν βρίσκει την καρδιά του αναγνώστη του. Φαντάζεστε την ικανοποίησή μου όταν στη συνάντησή μας αυτή η ανάγνωση μεταφράστηκε σε περισσότερη δημιουργία, έμπνευση, έναυσμα.
Μέσα από τα μάτια της εικαστικού και των έργων της, το "Ξεκόλλα..." βγήκε κυριολεκτικά από τις σελίδες του και συνάντησε τις Μούσες του. Γυναικείες διαδρομές και ενηλικίωση. Αιώνια διλήμματα, μα και προσωπικές αναζητήσεις. Ανατροπές και αποκαλύψεις που αλλάζουν τη ροή. Με λίγα λόγια ζωή! Ράνια σε ευχαριστώ για το δώρο σου.»
Η ιδέα για αυτή την έκθεση, ήταν της Νικόλ Παπασωτηρίου, που ήθελε να συνδυάσει το βιβλίο με την εικαστική δράση.
Το ενδιαφέρον στην έκθεση είναι ότι γίνεται σε ένα βιβλιοπωλείο, έναν χώρο δηλαδή που είναι επισκέψιμος από διάφορές ηλικίες, έναν χώρο προβληματισμού και πνεύματος άλλα ταυτόχρονα και έναν χώρο ανάλαφρο, εμπορικό, ευχάριστο.
Ο χώρος του βιβλίου, φαίνεται να επηρέασε τόσο στο εικαστικό αποτέλεσμα, μια και χρησιμοποιήθηκε το τυπωμένο χαρτί, όσο και το μέγεθος των έργων (μέγεθος σελίδων χαρτιού).
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο κρατήθηκε ο άξονας της εικόνας της γυναίκας, κάτι που συνδέει τις δυο γυναίκες-δημιουργούς, τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου, αλλά και τις γυναίκες στα χαρακτικά έργα της ζωγράφου.
Παράλληλα, δυο βιτρίνες, με εικαστικές εγκαταστάσεις- μια στο βιβλιοπωλείο στο Golden Hall (οπού και η έκθεση) και μια στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, ζωντάνεψαν την ιδέα: βιβλίο, αναμνήσεις, ερωτισμός , παιδική ηλικία, χρόνος.
Η έκθεση , θα διαρκέσει ως τις 7 Απριλίου, ενώ την Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, η ζωγράφος και η συγγραφέας, μας καλούν στους χώρους του βιβλιοπωλείου στο Golden Hall, για να μιλήσουν μαζί μας, για το πρωτότυπο διαλεκτικό «παιχνίδι» τέχνης.
Διαβάστε επίσης:
An Urban Film Map στα πλαίσια του back to Athens 2014