Η Ελλάδα του Λόρδου Βύρωνα

«Η συνεργασία του Λόρδου Βύρωνα με τον Αλέξανδρο Μουροκορδάτο συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση του νέου κράτους της Ελλάδος με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα».

Η Ελλάδα του Λόρδου Βύρωνα
3'

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ρόντερικ Μπήτον ο οποίος παρουσίασε εκδήλωση με θέμα «η Ελλάδα του Βύρωνα 1809 -1824», στην κατάμεστη Εθνική βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.

Ο καθηγητής Μπήτον που κατέχει από το 1988 την έδρα Κοραή Βυζαντινής και Νεοελληνικής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Λονδίνου στην ομιλία του αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην παραμονή του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει την Ελληνική Επανάσταση στόχο της ζωής του.

Παράλληλα τόνισε τις επιρροές που είχε ο Λόρδος Βύρων από τους Ελληνικούς λαϊκούς μύθους της εποχής και ειδικά τις «λαϊκές» ιστορίες τρόμου. Ιστορίες που όπως επεσήμανε ο καθηγητής Μπήτον «ο Βύρων συνήθιζε να τις αφηγείται στους φίλους του, μεταξύ αυτών και στην Μαίρη Σέλλεϋ.» Όπως επισημάνθηκε η Σέλλεϋ, η συγγραφέας του Φραγκεστάιν, δεν αποκλείεται να συνέλαβε την ιδέα για την συγγραφή του περίφημου έργου της από τις αφηγήσεις του Βύρωνα.

Στη συμβολή του για την δημιουργία του φιλελληνικού κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο όπως υπογραμμίστηκε «επηρέασε καθοριστικά τον Αγώνα της ανεξαρτησίας Ελλάδος» αναφέρθηκε στην σύντομη ομιλία του ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Μεγάλη Βρετανία κ. Κωνστατνίνος Μπίκας.

«Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο λόγω του περιεχομένου της και του ομιλητή, αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Σκωτίας. Πρόκειται για μία κιβωτό θησαυρών που σχετίζονται με την ιστορία μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο Δρ. Βικτωρία Σολομωνίδου. Μεταξύ των άλλων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας φυλάσσεται το αρχείο του John Murray ο οποίος υπήρξε φίλος και εκδότης του Λόρδου Βύρωνα. Έτσι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα από τα Αρχεία του Τμήματος Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και ήταν πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Σκωτίας.

Παράλληλα έγινε η παρουσίαση τριών νέων βρετανίδων επιστημόνων που εξειδικεύονται στην Αρχαία Ελλάδα και οι οποίες θα παρουσιάσουν σε σχολεία της Σκωτίας πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με Βρετανικά πανεπιστήμια μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και αφορά ομιλίες νέων επιστημόνων σε γυμνάσια και λύκεια για την Αρχαία Ελλάδα και διάφορες πτυχές της όπως λογοτεχνία, ιστορία, θέατρο, μαθηματικά, φυσική, τέχνη κ.λ.π. Και οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της παμβρετανικής πρωτοβουλίας που έχει πάρει η Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου με την ευκαιρία της Προεδρίας.

Διαβάστε επίσης:

125 χρόνια Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών Δήμου Αθηναίων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή