Νέες θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

Οι θεατρόφιλοι της Θεσσαλονίκης μπορούν να περιμένουν μια πλούσια βεντάλια επιλογών που ξετυλίγεται από την Κυριακή του Πάσχα, με παραστάσεις απ' αυτές που θα ονομάζαμε εμπορικές, αλλά και με πολλές απ' αυτές που κέντρισαν το καλλιτεχνικό ένστικτο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι παραστάσεις εξ Αθηνών. Πολλές κι ενδιαφέρουσες επιλογές θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και από... ντόπιες δυνάμεις, γεγονός που μάλλον θα σας κάνει να βάλετε στην ατζέντα σας κάποια από τις θεατρικές παραστάσεις που σας παρουσιάζουμε παρακάτω...

«Δείπνο με φίλους»

Στο θέατρο «Εγνατία», από την Κυριακή του Πάσχα, ο Γρηγόρης Βαλτινός, πιστός στο ραντεβού τους με τους Θεσσαλονικείς, ανεβάζει ένα έργο που είχε ανεβάσει και παλιότερα, το «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις. Μια, εκ πρώτης όψεως, απλή ιστορία σχετικά με το πώς ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερούς τους φίλους και βάζει στο μικροσκόπιο την ίδια τη φύση της φιλίας και θέτει ερωτήματα: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους φίλους; Βλέπουμε στ΄αλήθεια το πραγματικό τους πρόσωπο, ή μήπως τους τοποθετούμε κάτω από το πρίσμα των δικών μας προσδοκιών;

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Βαλτινός παίζει ο ίδιος μαζί με τους Ρένια Λουιζίδου, Μπέσυ Μάλφα, Κλέων Γρηγοριάδη. Παραστάσεις: Κυριακή 20/4: 21.30 Πρεμιέρα, Δευτέρα 21/4: 21.30. Πρόγραμμα παραστάσεων: Τρίτη 21:30,Τετάρτη 20.00 , Πέμπτη 21.30, Παρασκευή 21.30, Σάββατο 18.30 & 21.30.

«Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη»

Η νέα κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο «Αριστοτέλειον» από τη Δευτέρα του Πάσχα κι έχει ηρωίδες έξι γυναίκες θύτες... η καθεμία έχει σκοτώσει και από κάποιον... όχι και τόσο αθώο... μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα όπως φαίνονται... και τις περισσότερες φορές δεν είναι πράγματα... αλλά αξίες... αισθήματα... χαμόγελα... άνθρωποι... γνωστοί και άγνωστοι για να σε προστατεύσουν και να σου συμπαρασταθούν όταν τους χρειαστείς...

Το έργο έχει πρωταγωνιστές τις Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Ναταλία Δραγούμη, Νατάσσα Καλογρίδη, Σοφία Βογιατζάκη, Παρθένα Χοροζίδου, τον Πατρίκιο Κωστή και την Τζέση Παπουτσή. Σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας, κοστούμια κι επιμέλειας σκηνικού έκανε η Μαρά Καραπούλου και φωτισμούς ο Διονύσης Λαμπίρης.

Οι παραστάσεις τις ημέρες των εορτών του Πάσχα θα δοθούν ως εξής: Δευτέρα 21/4: 21.15 Πρεμιέρα, Τρίτη 22/4: 21.15, Τετάρτη 23/4: 20.15, Πέμπτη 24/4: Αργία, Παρασκευή 25/4: 21.15, Σάββατο 26/4: 18.00 & 21.15, Κυριακή 27/4: 18.00 & 21.15.

«Ο Μουνής»

Ένα υπέροχο χωριό της ελληνικής επαρχίας κάπου στην δεκαετία της Αλλαγής, ένα παραλίγο φονικό του Αργύρη του κοντοκουρεμένου, ένας βιαστικός γάμος του Κωστή του ανάπηρου με την Κωλαθηνά, μια τελετή ενηλικίωσης του μικρού Λαζάρ του γιου του Μπερδούλια, ένα αυτί απλωμένο στο σκοινί της μπουγάδας της Παντζάραινας και η μεγάλη απόφαση της τσαχπίνας της Ανθής συνθέτουν το σκηνικό της παράξενης ιστορίας του Μουνή. Μιας ιστορίας ακραίας και απόκοσμα βίαιης. Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι σιωπούν. Και όλα λύνονται με πολύ ξύλο πίσω από κλειστές πόρτες ή χορεύοντας ένα λεβέντικο τσάμικο στην κεντρική πλατεία του χωριού. «Αυτός ο άνθρωπος παράξενο τρένο. Έπινε πάντα σιωπηλός το καφεδάκι του στον καφενέ της πλατείας και με ένα μικρό μολυβάκι ζωγράφιζε το χάρτινο τραπεζομάντιλο. Αυτό ήταν το χούι του».

«Ο Μουνής» είναι ένα από τα κορυφαία διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου και μεταφέρθηκε με επιτυχία στο σανίδι, σε μια παράσταση που θα παρουσιαστεί και στο θέατρο «Αυλαία» από την Τετάρτη 23 Απριλίου για δέκα παραστάσεις. Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Παντελής Δεντάκης παίζουν οι Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ω² (ομάδα αποφοίτων δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών).

Παραστάσεις: Τετάρτη - Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00.

«Εργασία Βάκχες»

Όσοι είχατε θαυμάσει την ερμηνεία του Ανδρέα Κωνσταντίνου στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη έχετε την ευκαιρία να τον απολαύσετε σε κάτι ολότελα διαφορετικό.Η «Εργασία Βάκχες», μία solo performance βασισμένη στις «Βάκχες» του Ευριπίδη και σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, είναι προϊόν συνεργασίας ενός ηθοποιού, ενός εικαστικού, ενός μουσικού και μίας σχεδιάστριας μόδας. Ένας ηθοποιός επί σκηνής αφηγείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου τραγικού, σε μια παράσταση που περιλαμβάνει στοιχεία από το σωματικό και αφηγηματικό θέατρο, το χορό, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική και το τραγούδι. Η ιδέα, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία είναι του Ανδρέα Κωνσταντίνου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί από την Τρίτη 22 έως και την Κυριακή 27 Απριλίου, στο Αλατζά Ιμαρέτ.

«Ο Εβραίος»

Μια ανατρεπτική κωμωδία, που μέσα από πικρό χιούμορ και απρόβλεπτες καταστάσεις, οδηγείται προς ένα αναπάντεχο φινάλε, παρουσιάζει στο θέατρο «Κολοσσαίον», από την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο θεατρικός οργανισμός «Altera Pars», μετά από δυο συνεχόμενες σεζόν στην Αθήνα. Πρόκειται για το έργο «Ο Εβραίος» που βασίζεται στο «L Ebreo» του Τζιάνι Κλεμέντι και το οποίο παρουσιάζεται σε ελεύθερη απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Στη Θεσσαλονίκη του 1955, στο κέντρο της εβραϊκής συνοικίας της πόλης, το ζεύγος Τσιγαρίδα απολαμβάνει μια άνετη και πολυτελή ζωή, καθώς βρέθηκε να διαχειρίζεται μια αξιοσέβαστη πλην όμως «ξένη» περιουσία. Το αφεντικό του Χαράλαμπου, ένας πλούσιος Εβραίος υφασματέμπορος και εισοδηματίας, υπό τον φόβο και την απειλή της δήμευσης της περιουσίας του από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής , αποφασίζει να μεταβιβάσει «εικονικά» το βιος του, στον έμπιστο υπάλληλό του, με τη συμφωνία να το πάρει πίσω με τη λήξη του πολέμου. Ο πόλεμος τελειώνει, όμως ο «Εβραίος» δεν επιστρέφει και έτσι επί 13 χρόνια το ζεύγος Τσιγαρίδα, ζει με την πεποίθηση ότι η αναπάντεχη κοινωνική και οικονομική του ανέλιξη είναι μια οριστική και αμετάκλητη πραγματικότητα.

Ξαφνικά ένας απρόσκλητος επισκέπτης τους χτυπάει την πόρτα. Και αν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης; Αν είναι ο «Εβραίος»; Ο κίνδυνος να απολέσουν τα «κεκτημένα» μιας ζωής τους αναστατώνει, τους διχάζει και τους τρομοκρατεί. Να ανοίξουν ή όχι; Η δαιμόνια Ασημίνα, γοητευμένη από τη δύναμη του χρήματος, αποφασισμένη να «γαντζωθεί» με λύσσα σε ότι θεωρεί ότι της ανήκει, χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να κάμψει τις ηθικές αναστολές του φιλότιμου συζύγου της, πείθοντάς τον να κρατήσουν την πόρτα κλειστή. Να αγνοήσουν το παλιό «αφεντικό» και ευεργέτη τους, που δεν ήταν άλλωστε παρά «ένας άσπλαχνος και χυδαίος τοκογλύφος, ένας εκμεταλλευτής'». Ο «Εβραίος» συνεχίζει να χτυπά επίμονα την πόρτα και το ζεύγος Τσιγαρίδα οδηγείται στην απόλυτη παράνοια. Η δύναμη του χρήματος έχει για τα καλά διαβρώσει τις ψυχές τους και ο φόβος επιστροφής στο ταπεινό και φτωχικό παρελθόν θολώνει επικίνδυνα το μυαλό τους...

Παίζουν: Μίνα Χειμώνα - Κοσμάς Ζαχάρωφ - Γιάννης Παπαθανάσης. Παραστάσεις από 24/4: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.15.

«Το ΚΤΕΛ»

Το «ΚΤΕΛ», τη νέα κωμική παράσταση του Νίκου Μουτσινά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τις 26 Απριλίου στο «Ράδιο Σίτυ» οι Θεσσαλονικείς. Το έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μουτσινάς, έχει ως ήρωες τον Αντώνη Τόνγκα (Μουτσινάς) που είναι χειρουργός και μένει σ' ένα σπίτι στη μέσου του πουθενά και τη γυναίκα του Μαίρη Καμπάνα (Βασιλική Ανδρίτσου) οικοκυρικά, σύζυγος ιατρού.
Ένα βράδυ, θα έρθουν τα πάνω κάτω στη ζωή τους όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ χαλάει και οι επιβάτες του βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι τους: τι κοινό έχουν ένας γυμναστής και δάσκαλος του τένις (Θανάσης Αλευράς), μία πόρνη (Ματίνα Νικολάου), μία κυρία - πρόεδρος στη διάσωση του μονάρχιδου σκίουρου (Τζένη Διαγούπη), η Σταρ Πελοπόννησος (Αθηνά Οικονομάκου) και η Οδηγός του ΚΤΕΛ (Φωτεινή Ντεμίρη); Γίνονται όλοι -εν αγνοία τους- υποψήφιοι δωρητές οργάνων!

Παίζουν: Νίκος Μουτσινάς, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Διαγούπη, Ματίνα Νικολάου, Θανάσης Αλευράς, Αθηνά Οικονομάκου, Φωτεινή Ντεμίρη
Παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή / 26, 27 Απριλίου, 3, 4, 10, 11, 17 & 18 Μαΐου. Ώρες παραστάσεων: 18.00 & 21.15

egnatiapost

Διαβάστε επίσης: Ιπποδρομίες στη Συκιά Χαλκιδικής