Πλήθος νέων δραστηριοτήτων από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Πλήθος νέων δραστηριοτήτων από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανήγγειλε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά την ανασυγκρότηση και τη λειτουργία του ιδρύματος σε νέες βάσεις.

Πλήθος νέων δραστηριοτήτων από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
7'

Αναλυτικά:

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πρέπει να είναι και θα είναι ένας ισχυρός θεσμικός βραχίονας πολιτιστικής διπλωματίας της πατρίδας μας. Θα προβάλλει τις διαχρονικές αξίες και τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού, όχι από κάποιον εθνικό εγωισμό, αλλά διότι ο πολιτισμός μας αποτελεί την ταυτότητά μας και παράλληλα το καλύτερο διαβατήριο για να σταθούμε ισάξια και δημιουργικά στο σύγχρονο κόσμο.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου δίνουμε το στίγμα αυτής της νέας εκκίνησης, δηλαδή της ανασυγκρότησης του ΕΙΠ. Επιστρέφουμε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απ’ όπου είχε αποσυρθεί (ή όπου είχε αδρανήσει) το ίδρυμα στο παρελθόν. Προτάσσουμε ως άμεσο στόχο τη δημιουργία της Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στο Πεκίνο, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα ετοιμάζεται να δημιουργήσει Κέντρο Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Σύντομα θα εγκαινιάσουμε στη Λευκωσία το Σπίτι του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα προχωρούμε σε δημιουργικές δράσεις που αφορούν στο βιβλίο, με πιο κοντινό σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που οργανώνεται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη».

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στη νέα φιλοσοφία και στον προγραμματισμό του, καθώς και στις νέες δραστηριότητές του που αφορούν το βιβλίο, με δεδομένο το γεγονός της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ίδρυμα.

Ο υπουργός τόνισε ότι, στη νέα του μορφή και υπό τη νέα του διοίκηση, το ΕΙΠ πραγματοποιεί σοβαρό οικονομικό εξορθολογισμό, που, όμως, δεν πλήττει την ουσία του προορισμού και των δραστηριοτήτων του. Αντιθέτως: «Τέρμα πια τα παραρτήματα- μονάδες δημοσιοϋπαλληλίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Ασφαλώς το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον σημαντικό αυτό θεσμό, όμως παράλληλα απευθυνόμαστε στην ομογένεια, απευθυνόμαστε στους πολυάριθμους, πολύ συχνά ξένους φίλους της Ελλάδος, που διαθέτουν καταξίωση και διάθεση προσφοράς».

Και οι προσπάθειες ήδη αποδίδουν, καθώς παραρτήματα του ΕΙΠ υπάρχουν και λειτουργούν στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Τεργέστη, στην Αλεξάνδρεια, στην Ουάσινγκτον, στην Οδησσό, με συγκριτικά πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το κοντινό παρελθόν.

Το παράρτημα της Οδησσού θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Η αναβάθμιση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Κίνας απετέλεσε ένα ξεχωριστό κομμάτι της συνέντευξης τύπου του κ. Παναγιωτόπουλου. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Τσου Ξιαολί ήρθε να υποδηλώσει με την παρουσία του στη συνέντευξη τη σημασία που προσδίδει το Πεκίνο σε αυτό το γεγονός. Ο Κινέζος πρέσβης χαιρετίζοντας την προοπτική δημιουργίας πολιτιστικών κέντρων των δυο χωρών σε Αθήνα και Πεκίνο, αντιστοίχως, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι:

«Με τον πολιτισμό κάθε έθνος μπορεί να νικήσει τις αντιξοότητες. Η Ελλάδα, εξάλλου, καθημερινά αποδεικνύει ότι το κατορθώνει».
Οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν και θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων ο πολιτισμός και ο τουρισμός. «Εμείς δε θέλουμε μόνο Cosco, δε θέλουμε δηλαδή μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και πολιτισμό», είχε πει νωρίτερα ο Κινέζος πρέσβης, απευθυνόμενος στον υπουργό. Και πράγματι, εντός του έτους προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας του κ. Παναγιωτόπουλου και του Κινέζου ομολόγου του.

Μια άλλη προτεραιότητα στο νέο κεφάλαιο της λειτουργίας του ΕΙΠ είναι η δημιουργία Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στη Λευκωσία με επικεφαλής την πρώην υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία ήταν παρούσα στη συνέντευξη και υπογράμμισε ότι «υπό τη σκιά της τουρκικής κυριαρχίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, έχει σημασία να τονίζεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλα μελλοντικά σχέδια του ΕΙΠ, τονίζοντας ότι έχει δρομολογηθεί η προσπάθεια για την παρουσία του ιδρύματος στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στη Νέα Υόρκη.

«Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια αυτή», είπε. «Αλλά η ανταπόκριση που έχουμε είναι θερμή και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε».


Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο υπουργός παρουσίασε τις δράσεις του ΕΙΠ για το βιβλίο. «Όχι μόνο δεν αποδυναμώνουμε, αλλά ενισχύουμε την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το βιβλίο», είπε. Και πρόσθεσε: «Αν και ετοιμάστηκε σε διάστημα μόλις 40 ημερών, με τη συνεργασία αρκετών εξειδικευμένων εργαζομένων του πρώην ΕΚΕΒΙ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου μπορεί να υπερηφανευτεί για το πλήθος των συμμετοχών και των εκδηλώσεών της, καθώς και για την ποικιλία των προγραμμάτων της, που θα ολοκληρωθούν έως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενοι στις άλλες πρωτοβουλίες γύρω από το βιβλίο, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ καθηγητής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, η κα Αννυ Μητροπούλου και ο κ. Δημήτρης Αγγελής, περιέγραψαν έναν οργασμό δραστηριότητας, που αφορά την επαναδραστηριοποίηση της Βιβλιονέτ, τη διεύρυνση του προγράμματος «Φράσις», καθώς και το σχεδιασμό της επέκτασης της «Φιλαναγνωσίας» και στα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

«Οι δραστηριότητες του πρώην ΕΚΕΒΙ όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά εντείνονται με τη συμπαράσταση εκείνων που έχουν ειδικευθεί σ’ αυτές. Δώσαμε δύναμη στη θέληση τους να υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλλουρίδης. Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός είναι ένα μέσον για να αποκαταστήσει ο Ελληνισμός την αυτοπεποίθηση που είχε απολέσει. Είναι το πρόταγμα της εθνικής μας ταυτότητας».

Αφού μίλησε για το δραστικό εξορθολογισμό που έγινε σε μικρό διάστημα, ο πρόεδρος του ΕΙΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ίδρυμα δεν έχει χρέη. Αναζητεί και ήδη επιτυγχάνει συνέργειες με χορηγούς, ενώ διατηρεί και βάσιμες προσδοκίες για νέα ΕΣΠΑ, αφού, όπως είπε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, «προβλέπεται για την επόμενη περίοδο 2014- ’15 η στήριξη πολλών δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην επιβαρύνονται εθνικοί πόροι, αλλά να αξιοποιούνται ευρωπαϊκοί».

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Φαίδων Αναστασίου, ο αντιπρόεδρος του ΕΙΠ κ. Παναγιώτης Μακρής (Πρέσβης ε.τ)., ο ταμίας κ. Νίκος Κούκης (Φιλόλογος, συγγραφέας), τα μέλη του ΔΣ κκ Ιωάννης Καζάζης (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας), Αντώνιος Ρεγκάκος (Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Τιβέριος (Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος), Μαρία Μυρογιάννη (Δικηγόρος D.E.A.), Βικτωρία Δερδεμέζη (Δικηγόρος, Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης), Γεώργιος Βλασσόπουλος (Διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος), Δημήτριος Χρυσοχόου

(Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), καθώς και ο κ Σοφρώνης Παραδεισόπουλος (Διευθυντής του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό).

Διαβάστε ακόμα:

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: «Στο βυθό της μουσικής»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή