Σήμερα τα εγκαίνια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Το παρών θα δώσουν 218 εκθέτες (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό) μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα.
Πόλος έλξης αποτελεί το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει περισσότερες από 230 εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού (197 Έλληνες και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες).
Από την τιμώμενη χώρα, το Ισραήλ, συμμετέχουν διακεκριμένοι συγγραφείς και ποιητές: Eyal Megged, Noam Band, Etgar Keret, Zeruya Shalev, Dina Porat, Μάγκυ Κοέν, Yehuda Koren, Eilat Negev, Fania Oz.
Οι Έλληνες επαγγελματίες του χώρου των εκδόσεων θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αγορά βιβλίου και τα μεταφραστικά προγράμματα της Πολωνίας από τον Tomasz Pindel, στέλεχος του Ινστιτούτου Βιβλίου – ειδικός στα διεθνή προγράμματα (προσκεκλημένος της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα), καθώς και για τη «Λογοτεχνική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ελλάδας», από τον Δρ. Μοχαμμάντ Χοσείν Μοζαφαρρί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ο Πρόεδρός του χαιρετίζουν την 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας την ως την θεσμική απαρχή της συνεργασίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων των 10 τελευταίων ετών, όπου η ισχυρή συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και ξένων εκδοτών, τα προγράμματα, οι παράλληλες δράσεις, οι συζητήσεις για την ποίηση, τη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες, αναδεικνύουν έναν πλούτο πολιτισμού, ο οποίος εκφράζει, όχι μόνο τη βούληση των συμμετεχόντων, αλλά αποτυπώνει και την ακμή του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος υφίσταται διαχρονικά ως ορατή δύναμη της χώρας, αντιστρατευμένος την κρίση και τα προβλήματα που ανεφύησαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού(ΕΙΠ) που υποδέχθηκε και ενσωματώνει αρμονικά στους κόλπους του το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ΕΚΕΒΙ).
Σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης, ο ενδεκαετής θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης επενδύει στην πολιτιστική πολιτική προσκαλώντας τον κόσμο του βιβλίου σε μια τετραήμερη γιορτή με στόχο τη συνάντηση, το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών καθώς και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα: www.tbf.gr
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).