Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής ο Theodore

Μεγάλωσε ακούγοντας «Λιλιπούπολη» και κλασική μουσική, ενώ άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου όταν ήταν μόλις τριών ετών. Δεν άργησε να συνειδητοποιήσει ότι η μουσική είναι το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει και τον γεμίζει.

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής ο Theodore
5'

Σε εποχές αναζητήσεων και ανησυχιών, ο πολλά υποσχόμενος Theodore, κατά κόσμον Θοδωρής Πολυχρονόπουλος, χαράσσει με σιγουριά τον δικό του δρόμο στη διεθνή μουσική σκηνή.

«Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον ήχο και τις μελωδίες μου, σκέψεις που με άλλα μέσα δύσκολα τα καταφέρνω. Ό,τι δημιουργώ είναι αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο 22χρονος συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής.

Ο Theodore θα βρεθεί ανάμεσα σε σπουδαία ονόματα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο των φετινών θερινών εκδηλώσεων που διαρκούν έως και τον Σεπτέμβριο, για να παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «It Is but It's not». Ένα επιβλητικό μουσικο- οπτικό θέαμα που προτρέπει «τον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου» συνδυάζει τον ήχο με το φως, τη μουσική δημιουργία με ονειρικές αντιθέσεις φωτός και σκιάς, δίνοντας άλλη διάσταση στον χρόνο.

«Στόχος μας είναι το κοινό να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και να μην αντιλαμβάνεται ακριβώς πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται ένα τραγούδι. Δεν είναι μόνο ο ήχος που παίζει ρόλο. Μας ενδιαφέρει οι μουσικές εκρήξεις να συνδυάζονται με το φως. Και γι' αυτό τον λόγο, φέραμε τον δικό μας εξοπλισμό από το Λονδίνο. Οπότε οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία με τρία billboards πίσω μας, που θα συνδράμουν στο ποιοτικότερο οπτικό θέαμα και θα απεικονίζουν ουσιαστικά τη μουσική ένταση» εξηγεί ο ίδιος, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συναυλία του στον Κήπο του Μεγάρου. «Είναι πολύ αισιόδοξο να ανοίγουν οι πόρτες και να δίνονται ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να δημιουργούν σε τόσο ωραίους και εύκολα προσβάσιμους χώρους, με άρτιο τεχνικό εξοπλισμό. Είναι και η πρώτη φορά που θα με δει η γιαγιά μου να παίζω ζωντανά» λέει χαρακτηριστικά.

Ελληνικής καταγωγής, αλλά με μόνιμη «πατρίδα» το Λονδίνο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Theodore έχει αποκτήσει το δικό του ambient μουσικό στίγμα, που αναμειγνύει φυσικούς ήχους οργάνων με ηλεκτρονικούς, με καταβολές από ροκ και ποπ, μελωδική γραμμή και φιλοσοφικό στίχο.

Ο νεαρός μουσικός είναι γνωστός, κυρίως, εκτός Ελλάδας, αφού δίνει συχνά συναυλίες σε όλη την Ευρώπη. Στα 18 του, το 2010, έφυγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει σύνθεση και έκτοτε ζει και γράφει τη μουσική του εκεί. Το 2012 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο του με τίτλο «7» ενώ φέτος κυκλοφορεί το καινούργιο άλμπουμ του με τίτλο «It Is But It's Not». Το καλοκαίρι ετοιμάζεται να περιοδεύσει σε Ελλάδα, Πολωνία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία.

«Οι σπουδές ήταν μία δικαιολογία για να βρεθώ στο Λονδίνο και να ασχοληθώ σοβαρά με τη μουσική μου. Η Ελλάδα ένιωσα πως θα με περιόριζε κάπως» υποστηρίζει ο Theodore, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία προσπαθεί να επιστρέφει πίσω στη βάση του, για συναυλίες. Αν και δηλώνει απογοητευμένος από τη μουσική και το δύσκολο μέλλον της στην Ελλάδα, θεωρεί ότι όποιος έχει τη δύναμη να το παλέψει, θα τα καταφέρει. «Οι ευκαιρίες δεν μας δίνονται, τις δημιουργούμε. Αν δεν κυνηγάς ο ίδιος να δημιουργήσεις την ευκαιρία σου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό- δεν σου χαρίζει κανένας τίποτα, γιατί δεν σου χρωστάει κιόλας. Και ίσως αυτό είναι και το πρόβλημα της ελληνικής νοοτροπίας. Η δουλειά αυτή, απαιτεί πολύ χρόνο, αντοχή, αγάπη, αφοσίωση, προσπάθεια και θυσίες. Αναγκαστικά πρέπει να αποστασιοποιηθείς από οτιδήποτε άλλο και να ασχοληθείς μόνο με αυτό» υποστηρίζει.

Για τον ίδιο- που επιλέγει να «ντύνει» τις μελωδίες του με αγγλικούς στίχους- η ελληνική αγγλόφωνη σκηνή, περίπου την τελευταία πενταετία, βρίσκεται σε άνθηση. «Ξεκίνησε με τους Raining Pleasure και τον Vassiliko, και όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Σίγουρα ευνοείται από το διαδίκτυο και γενικότερα από το γεγονός πως πλέον είμαστε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Υπάρχει πολλή μουσική, το θέμα είναι να την ανακαλύψεις... » αναφέρει, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να γράφεις αγγλόφωνη μουσική στην Ελλάδα.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει ο αγγλικός στίχος που γίνεται για να γίνει, επειδή αυτός που τον δημιουργεί θέλει να μοιάζει ή να ακούγεται σαν την μουσική που έρχεται εισαγόμενη απ' έξω και από την άλλη βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει πραγματικά αυτό τον τρόπο για να εκφραστούν. Στη δική μου περίπτωση ήταν μονόδρομος, γιατί θα έπρεπε να επικοινωνήσω με το κοινό του εξωτερικού και δεν ήθελα να βάλω όρια στην μουσική μου. Και η γλώσσα είναι ένα όριο από μόνο του» εξηγεί, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά αγαπημένοι του είναι οι Sigur Rós, ένα διεθνούς φήμης ισλανδικό post- rock μουσικό συγκρότημα, οι οποίοι κατάφεραν να «επιβάλλουν» τη γλώσσα τους στο κοινό, παγκοσμίως.

«Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο αλλά και ένα φίλτρο, ταυτόχρονα. Στη μητρική μας γλώσσα οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Όταν κάποιος θέλει να βρίσει θα το κάνει στη γλώσσα του, ακόμα κι αν απευθύνεται σε ξένο. Το ίδιο ισχύει και αν θες να πεις "βαριές κουβέντες" όπως "σ' αγαπάω" ή "σε μισώ". Γράφοντας στίχους, η αγγλική γλώσσα μού δίνει την ελευθερία και το περιθώριο να φιλτράρω και να κρύβω αλήθειες που δεν θα ήθελα να πω. Έτσι, μπορώ και δημιουργώ πράγματα τα οποία μπορεί να σημαίνουν κάτι για μένα και για τον κόσμο μπορεί να σημαίνουν κάτι άλλο. Στόχος μου είναι να δίνω το γενικό πλαίσιο και ο καθένας να εισπράττει αυτό που θέλει» καταλήγει.

Η συναυλία του Theodore θα δοθεί σήμερα το βράδυ στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στις 21:00). Η τιμή του εισιτηρίου είναι εννέα ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύφθηκε «κρυμμένο» πορτρέτο σε πίνακα του Πικάσο (pic&vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή