Ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου

Πάνω από 150 έργα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη και δίνουν την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να γνωρίσει το πολυεπίπεδο έργο του από το 1930 έως το 1991.

Ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου
3'

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, περιλαμβάνει τις πολυσυζητημένες αφίσες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, που έγιναν αφορμή να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής, τις προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών (Σικελιανός, Παλαμάς, Βενέζης, Τερζάκης κ.ά.), τα αγαπημένα σε όλους «Αλφαβητάρια» του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, του Παντελή Πρεβελάκη, του Πέτρου Χάρη, του Νικηφόρου Βρεττάκου κ.α, με τις αξεπέραστες εικονογραφήσεις του και τις έγχρωμες ξυλογραφίες και ελαιογραφίες του, που αποκαλύπτουν το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης.

"Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες που με το πολυεπίπεδο έργο του συνέβαλε στην εξέλιξη της τέχνης της εποχής μας. Η έκθεση του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου μέσα από τα 150 εκθέματά της, αποκαλύπτει την Ελλάδα που οραματιζόμαστε" είπε η υπουργός Τουρισμού.

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1916. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού. Το 1944 ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα με την δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό Νέα Εστία και με την εικονογράφηση 100 και πλέον λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, ενώ το 1974 φιλοτέχνησε το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

"Στόχος και σκοπός του ιδρύματος Θεοχαράκη είναι η παρουσίαση των καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίο συνέβαλλαν στην εδραίωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Πρώτος ανάμεσα στους πρώτους είναι φυσικά και ο μεγάλος εκφραστής της γενιάς του '30, ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος. Έτσι μετά από πολύμηνη προετοιμασία έχουμε τη χαρά σήμερα να παρουσιάζουμε περισσότερα από 150 αντιπροσωπευτικά του έργα χαρακτικής και ζωγραφικής που καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής δράσης" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο επιμελητής της έκθεσης, και Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος, Τάκης Μαυρωτάς και συμπλήρωσε: "ως χαράκτης δούλεψε καινοτομικά δημιουργώντας ένα νέο δρόμο ιδιότυπης απόδοσης της οπτικής πραγματικότητας, ιδιαίτερα στα τοπία του. Εκείνο που πρωταρχικά τον ενδιέφερε ήταν να κατακτήσει μια άλλη εικόνα της Ελλάδος, περισσότερο ποιητική, με έμφαση στη λεπτή χρωματική διατύπωση. Έτσι, από τη σειρά των έγχρωμων ξυλογραφιών, κυρίως σε πλάγιο ξύλο, από το Αιγαίο έως την Ολυμπία και από τους Δελφούς έως την Αττική, παρατηρούμε ότι, μέσω των μεγάλων διαστάσεων, ευρηματικά αξιοποιεί τα λευκά τυπώματα, κερδίζοντας μια απρόσμενη φωταύγεια. Ο ζωγραφικός του κόσμος συνομιλεί άμεσα με το χαρακτικό του έργο. Εκείνο που βασανιστικά τον απασχολούσε ήταν να ξεφύγει από την κλασική έκφραση και να δώσει προβάδισμα στην εμπιστοσύνη της όρασης του φυσικού και της φαντασίας".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-20:00.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή