Ο έρωτας ενός γραμματιζούμενου για την όμορφη χήρα στο Φεστιβάλ Αθηνών
Συγκαταλέγεται στα παλαιότερα θεατρικά είδη και είναι μία από τις ελάχιστες παραδοσιακές μορφές έκφρασης που διατηρήθηκαν στην κομμουνιστική Κίνα και συνεχίζουν να γοητεύουν ακόμη και σήμερα το κοινό, παγκοσμίως.
Καλεσμένη του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Όπερα Λιγιουάν παρουσιάζει ένα έργο υψηλής αισθητικής που εντυπωσιάζει με την εκλεπτυσμένη ομορφιά και χάρη του. Ο λόγος για την παράσταση «Η χήρα και ο γραμματιζούμενος» των Ουάν Ρενζιέ και Γιόου Φένουεϊ, που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ελληνικό κοινό σε σκηνοθεσία Τζεν Τζινπίν, στο Κτίριο Δ της Πειραιώς 260, στις 21 και 22 Ιουνίου.
Ένα έργο που ξαφνιάζει με τη νεωτερικότητα της γραφής του και τα λιτά μέσα που χρησιμοποιούν οι ερμηνευτές του για να αποδώσουν τα αντικρουόμενα συναισθήματα που βιώνει κανείς στον έρωτα: επιθυμία και ντροπή, ταπείνωση και αντίδραση, αντιπαλότητα και αγάπη. Έχοντας ως αφετηρία μιαν απλή και σαφή ιστορία, το κείμενο αποτυπώνει με ενάργεια τα συναισθήματα, τις αμφιβολίες και τις στρατηγικές των πρωταγωνιστών, προσφέροντας έναν ιδανικό αφηγηματικό καμβά, που επιτρέπει στους ερμηνευτές να συνδυάσουν τη συγκίνηση με το χιούμορ.
Ο σύμβουλος Πενγκ, νιώθοντας ότι το τέλος του είναι κοντά κι επιθυμώντας η νεαρή γυναίκα του να μείνει πιστή στη μνήμη του, καλεί τον Ντογκ (ο γραμματιζούμενος) να την παρακολουθεί και να 'ρχεται κάθε μήνα στον τάφο του για να του δίνει αναφορά. Ο Ντογκ, που είναι υποχρεωμένος στον Πενγκ, δέχεται την ταπεινωτική αποστολή. Ωστόσο, παρακολουθώντας στενά την όμορφη χήρα, την ερωτεύεται και η ζωή του αλλάζει ραγδαία.
Σπουδαίοι Κινέζοι καλλιτέχνες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν το κοινό στον δικό τους μοναδικό θεατρικό κόσμο που διατηρεί κώδικες αιώνων και ξεχωριστές τεχνοτροπίες τις οποίες οι Έλληνες θεατές δεν έχουν συχνά, την ευκαιρία να βλέπουν. Η μουσική της όπερας αποτελείται από παλιά σωζόμενα μουσικά κομμάτια, πολλά από τα οποία φτάνουν μέχρι τις αρχαίες κινέζικες δυναστείες, ενώ βασικό συνοδευτικό όργανό της είναι το «yajiaogu», παραδοσιακό τύμπανο που παίζεται με την εφαρμογή διαφορετικής πίεσης με τις μύτες των ποδιών.
Ο Πειραματικός Θίασος Όπερας Λιγιουάν ιδρύθηκε το 1953 και αφοσιώθηκε στη διάσωση, διάδοση, έρευνα και αξιοποίηση της κληρονομιάς της Όπερας Λιγιουάν- ενός είδους σύντομου λυρικού δράματος που παρουσιαζόταν ενώπιον μικρού κοινού. Ο θίασος ανακάλυψε, αποκατέστησε και ανέβασε αρκετά διάσημα κείμενα, όπως τη μοναδική αυθεντική έκδοση της όπερας «Zhu Wen».
Έχοντας αποκτήσει τη φήμη του «ζωντανού πολιτιστικού κειμηλίου» και του «ζωντανού μνημείου του αρχαίου λυρικού δράματος του Νότου», απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας. Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε περιοδείες στην Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες κ.α. Ο θίασος- που έχει αναπτύξει σχέσεις με πολλές καλλιτεχνικές ομάδες και ακαδημαϊκούς ερευνητές ανά τον κόσμο- έχει κερδίσει ευρείας κλίμακας αναγνώριση για την πολιτιστική και καλλιτεχνική του προσφορά.
Η παράσταση φτάνει στην Αθήνα μετά από κύκλο παραστάσεων στο Maison de la Culture de la Seine-Saint-Denis στο Μπομπινί, με συστάσεις που κάνουν λόγο για «ένα αριστοτεχνικό μάθημα θεάτρου».
Στα κινεζικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 25, Φοιτητικό 15, Μειωμένο 20, Ανέργων 5, ΑμεΑ 5 ευρώ.