Το υπέροχο μουσείο της Μυκόνου
Τον Δεκέμβριο του 1987 ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ., οαείμνηστος Μυκονιάτης Γεώργιος Δρακόπουλος, τιμήθηκε για την ίδρυση του Μουσείου με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτίριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια. Το κτίριο αυτό ανήκε άλλοτε στον θρυλικό πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος με το εμπορικό του πλοίο «Ένωσις» βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους κατά των Τούρκων. Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται:
ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα
ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα
σπάνια χαρακτικά και χάρτες
αρχαία αντικείμενα
ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία
νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου αποτελείται από 5.000 περίπου σπάνια Βιβλία, παλαιών και νεωτέρων εκδόσεων, περιλαμβάνει αρχείο χειρογράφων και φωτογραφιών, και συνεχώς εμπλουτίζεται.
Στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτύμβιων στηλών από τη Δήλο και τη Μύκονο με ανάγλυφες παραστάσεις που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Έτσι, ο επισκέπτης ταξιδεύει στον χρόνο και τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, διασχίζοντας τους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Εκτός των άλλων εκθεμάτων του, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε τη διάσωση και διατήρηση ζωντανών ιστορικών εκθεμάτων. Πρόκειται για τον Φάρο «Αρμενιστή» της Μυκόνου (κατασκευής 1890) το αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο τύπου «πέραμα» «Ευαγγελίστρια» (ναυπήγησης 1940) και το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος» (ναυπήγησης 1909] που το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου διέσωσε, αποκατέστησε, προκειμένου σήμερα να λειτουργούν και πάλι με την τεχνολογία της εποχής τους. Τα δύο πλοία έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως «Πλωτά Μουσεία για Επιστημονικούς, Εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς Σκοπούς».
Βρίσκονται ελλιμενισμένα στο Παλαιό Φάληρο (Μαρίνα Φλοίσβου, Τροκαντερό] δίπλα στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στον θαλάσσιο χώρο του Αλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης. Είναι ανοικτά καθημερινά τα πρωινά για επισκέψεις μαθητών όλων των Βαθμίδων, και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρα-σκευή από τις 17:00-19:00, καθώς και Σαββατοκύριακα από τις 11:00-15:00 για το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διαβάστε επίσης:
Οι ωραιότεροι αρχαίοι ελληνικοί ναοί