Αμφίπολη «ώρα μηδέν»: Το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη του μυστικού έγινε!
Ακολούθησαν οι πρώτες διαμορφώσεις ώστε ο γερανός να πατήσει σωστά προκειμένου η χρήση του να είναι απολύτως ασφαλής και για το μνημείο και για τους εργαζόμενους.
Με αυτό το ανυψωτικό μηχάνημα θα γίνει η μεταφορά των λίθων από πωρόλιθο, ένα πέτρωμα εύθρυπτο, ιδίως όταν υπάρχει υγρασία. Κάτι που αφθονεί στην περιοχή, όπου υπήρχε και λίμνη, εκτός από τον ποταμό Στρυμόνα που περνάει από δίπλα. Από ένα ειδικό αγκυροβόλιο του ποταμού άλλωστε έφυγε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εκστρατεία, με ναύαρχο τον Νέαρχο.
Οι αρχαιολόγοι και κυρίως οι μηχανικοί διερευνούν πού χρειάζονται αντιστηρίξεις, έτσι ώστε να μην πέσουν κι άλλα χώματα στην ανασκαφή και θα γίνουν όποιες διευθετήσεις κριθούν αναγκαίες προκειμένου η ασφάλεια των πάντων να είναι απόλυτη.
Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με τη διάλυση του τοίχου με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. Κάτι που αναμένεται να κρατήσει μερικές ημέρες. Εχοντας ωστόσο πείρα από αναστηλώσεις και συντηρήσεις, οι επιστήμονες αισιοδοξούν, όμως ακολουθούν με υπομονή όσα «βγάζει» το μνημείο. Τα οποία μερικές φορές είναι περισσότερα από ό,τι φαίνεται στην αρχή. Είναι πάντως σε θέση να αντιμετωπίσουν όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.
Όπως γράφει το "Έθνος", κάθε λίθος θα απομακρύνεται με προσοχή και ασφάλεια, αφού τεκμηριωθεί. Η τεκμηρίωση θα συνεχίζεται και μετά τη μεταφορά και τοποθέτησή του σε παρακείμενο τμήμα. Αν χρειαστούν συντηρήσεις και συγκολλήσεις τμημάτων, αυτές θα γίνουν στον χώρο όπου οι λίθοι θα τοποθετηθούν προσωρινά, ενώ αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή θα αποφασιστεί η τύχη τους, αν δηλαδή θα επανατοποθετηθούν στη θέση τους ή θα παραμείνουν σε πλησίον χώρο.
Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη συνολική πρόταση ανάδειξης του μνημείου, η οποία απαιτεί ειδική μελέτη και ειδικές εγκρίσεις από συμβούλια και σίγουρα και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι «ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου».
Το υπουργείο αναφέρει ότι δεν θα απομακρυνθούν οι δύο μαρμάρινες Σφίγγες. Και προς το παρόν είναι έτσι. Ομως, τυχόν εμφάνιση στατικών προβλημάτων μπορεί να επιβάλει μελλοντική μετακίνησή τους. Οπως και η απομάκρυνση χώματος πίσω από αυτές, στην καμάρα που τις σκεπάζει. Ετσι κι αλλιώς οι αρχαιολόγοι θα συνυπολογίσουν ότι το μνημείο πατάει σε προσχωσιγενές έδαφος, που έχει ασυνέχειες και είναι στην ερημιά.
Ο ίδιος ο λέοντας της Αμφίπολης είχε κατά το παρελθόν πέσει θύμα γκράφιτι. Αγνωστοι έγραψαν με σπρέι υβριστικά οπαδικά και εθνικιστικά συνθήματα στο βάθρο του επιβλητικού μνημείου του 4ου π.Χ. αιώνα, που δεσπόζει στη δυτική όχθη του Στρυμόνα, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, πιθανώς ως σήμα του μακεδονικού τάφου.
Διαβάστε επίσης:
Ανατροπή - έκπληξη στην Αμφίπολη: Δεν είναι μόνο ένας ο τάφος;
Ο Σημίτης, το εβραϊκό λόμπι και ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου (pics+vids)
Αμφίπολη: Αυτό είναι το σενάριο για τον τάφο που «τρέμουν» οι αρχαιολόγοι
Αμφίπολη: Έχει βάση το σενάριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Αποκάλυψη για Αμφίπολη: Έβαλαν μικροκάμερα μέσα στον τάφο – Τι είδαν!
Αμφίπολη: Αυτό είναι το σχέδιο - Έτσι θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο