Αμφίπολη: Στην τελική ευθεία για την μεγάλη αποκάλυψη
Νέες φωτογραφίες από ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο στην Αμφίπολη δόθηκαν στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από το υπουργείο Πολιτισμού.
Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.
Εμφανίζεται σε νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.
Μυστήριο παραμένει το γεγονός αν έχει συληθεί ο τάφος. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις η ομάδα των επιστημόνων που χειρίζεται τις ανασκαφές μάλλον δεν θα είναι η μόνη που έχει μπει στον τάφο.
Έχει συληθεί περισσότερες από μία φορές ο τάφος;
Σημαντικές είναι οι ενδείξεις ότι ο τάφος έχει συληθεί περισσότερες από μία φορές.
Η αρχή μπορεί να έγινε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, μερικές δεκαετίες δηλαδή μετά την κατασκευή του μνημείου. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου "επιβλέποντας" το τοπίο.
Μάλιστα όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα. Σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «βάλει χέρι» στο μνημείο.
Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ' όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.
Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν. Οι απαντήσεις θα δοθούν μόνο όταν η ομάδα των αρχαιολόγων φτάσει στην «καρδιά» του μνημείου.
Και τότε θα λυθεί επιτέλους το μυστήριο που πλανάται εδώ και πολύ καιρό...
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Τρύπα δείχνει πιθανή σύληση από τυμβωρύχους (pics)
Αμφίπολη: Προτεραιότητα η συντήρηση και στερέωση των ευρημάτων