Δράμα: Ξεκίνησε το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
Το Φεστιβάλ Δράμας που μετρά πια 37 χρόνια και παράλληλα γιορτάζει τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματός του, σήκωσε αυλαία απόψε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
«Είναι δυνατόν η κινηματογραφική τέχνη και ιδιαίτερα η ταινία μικρού μήκους να καταγράφει φερέγγυα την κοινωνική, οικονομική και πνευματική πραγματικότητα στην Ελλάδα; Και μάλιστα να προκαλεί ακόμα και συγκρουσιακές καταστάσεις και ενδεχομένως να τις αποφορτίζει; Όπως συνηθίζω να λέω εδώ και χρόνια, η ταινία μικρού μήκους είναι "άμεσης απόδοσης". Δύναται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, άρα και να αποτυπώσει τη ζώσα πραγματικότητα. Κι έτσι η οθόνη της Δράμας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας, άλλοτε άκρως ρεαλιστικός κι άλλοτε λιγότερο» ανέφερε κατά την αποψινή τελετή έναρξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος.
Σημείωσε δε, πως τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί τα μέγιστα η συνέργεια των ελλήνων κινηματογραφιστών εκτινάσσοντας τις ανεξάρτητες παραγωγές, παρόλο που δυστυχώς ελαχιστοποιεί ή ακόμα και μηδενίζει τις αμοιβές των κινηματογραφιστών. «Ευελπιστούμε να καλυφθούν και να διορθωθούν αβελτηρίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις στον υπό αναμόρφωση Νόμο για τον Κινηματογράφο. Προσβλέπουμε στην ενεργότερη συμμετοχή και πάλι του ΥΠΠΟΑ, της ΝΕΡΙΤ και του ΕΚΚ» πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε πως παρά τους δύσκολους καιρούς, το Φεστιβάλ συνεχίζει να είναι το «κουκούλι» για τους νέους Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές. «Δεν ήταν λίγες οι φορές που η δυναμική του φεστιβάλ, επιχειρήθηκε να ανακοπεί, να υποβαθμιστεί και η διοργάνωση να μεταφερθεί σε ένα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Αυτόν όμως τον σπουδαίο θεσμό τον έπλασαν με επιμονή και υπομονή οι Δραμινοί πολίτες. Επομένως συνιστά μια σπουδαία κοινωνική κατάκτηση που απλά δεν εκχωρείται» σημείωσε ο κ. Μαμσάκος, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο πολιτιστικό κέντρο που θα παραδοθεί σε λίγους μήνες και θα φιλοξενεί στο εξής εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης.
Με μία εκλεκτή σοδειά από την εγχώρια παραγωγή μικρού μήκους ταινιών, διευρυμένο Διαγωνιστικό, ένα χορταστικό πολυεθνικό πρόγραμμα, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ Δράμας - αν και αποτελεί ένα από τα γηραιότερα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της χώρας μας - αποδεικνύει και φέτος πως είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους εξέλιξης του ελληνικού σινεμά.
Έτσι και στη 37η διοργάνωσή του συναντώνται στους κόλπους του, διαφορετικές γενιές της ελληνικής κινηματογραφίας: οι πρωτοεμφανιζόμενοι, φερέλπιδες σκηνοθέτες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο , με την «παλαιά φρουρά» ονομάτων όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος (που είναι πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής) και ο Τάσος Ψαρράς. Στους τρεις σημαντικούς δημιουργούς μάλιστα, απονεμήθηκε κατά την αποψινή τελετή έναρξης «τιμητικός Διόνυσος» , ενώ προβλήθηκαν μικρά αφιερώματα στο έργο τους.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η βράβευση, κυρίως γιατί προέρχεται από ένα φεστιβάλ που ανήκει στους νέους», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος με τη σειρά του, τόνισε, πως «αυτή η έκρηξη δημιουργικότητας που παρατηρείται στον κινηματογράφο κυρίως από την κρίση και μετά, θα μπορούσε να είναι και μία πυξίδα για την ελληνική κοινωνία να ξεκολλήσει από τα παλιά και να προχωρήσει μπροστά. «Με τις παρέες , με τη βοήθεια των φίλων γίνονται υπέροχες ταινίες. Οι νεαροί κινηματογραφιστές έχουν βάλει τα γυαλιά σε εμάς τους παλαιότερους». Ενώ ο Τάσος Ψαρράς ευχήθηκε το φεστιβάλ να συνεχίσει με την ίδια ορμή.
Ειδικότερα, στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 204 ταινίες σε όλα τα προγράμματα αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα επιλέχθηκαν 38 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ (η επιλογή έγινε μέσα από 165 αιτήσεις) και οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους εκτός από τις ταινίες μυθοπλασίας θα βρούμε επίσης ντοκιμαντέρ και animation.
Σε ό,τι αφορά το διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ τα 58 φιλμάκια από 47 χώρες που θα προβληθούν στο συγκεκριμένο τμήμα θα δώσουν μια τουλάχιστον ικανοποιητική εικόνα για τις τάσεις, τις θεματικές και τις αισθητικές κατευθύνσεις της παγκόσμιας μικρού μήκους δημιουργίας. Ένα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι του Τζέιμς Μακ Τιγκ, σκηνοθέτη της ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream». Στη Δράμα θα βρεθούν επίσης ο Σκοπιανός Μίλτσο Μαντσέφσκι για την μικρού μήκους του, «Thursday» αλλά και ο Ζαν Κλοντ Ροζέκ με τη νέα του «μικρή» «The house of dust».
Πέρα από τα διαγωνιστικά τμήματα στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται αρκετές ακόμα εκδηλώσεις αλλά και αφιερώματα όπως ένα ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013 (EFA), ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Πολωνία με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς, εργαστήριο animation κ.α.
Τέλος, στα αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, καλεσμένοι φέτος είναι οι Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου, Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος και Βασίλης Κεσίσογλου.
Διαβάστε επίσης: