Αμφίπολη: Ποιος ήταν ο Νέαρχος;
Εξερεύνησαν μαζί τον πλανήτη! Εβλεπαν το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Εριξαν άγκυρα σε χώρες μακρινές, είδαν ξένες φυλές και γνώρισαν άλλους πολιτισμούς. Ο Μ. Αλέξανδρος με τον διοικητή του στόλου του Νέαρχο.
Γράφτηκαν στην ιστορία. Ένα κεφάλαιο σημαντικό από το οποίο λείπουν κάποιες σελίδες. Αυτές ψάχνουν οι αρχαιολόγοι προκειμένου να ανακαλύψουν σε ποιον ανήκει ο τάφος που βρέθηκε στην Αμφίπολη.
Στη πόλη αυτή είχε μεγαλώσει ο Νέαρχος; Αραγε θάφτηκε και εκεί;
Οι ανασκαφές κρύβουν καθημερινά εκπλήξεις. Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους μπροστά στο αντίκρισμα των ευρημάτων. Ζουν μία «ιστορική» στιγμή στην καριέρα τους.
Ο κόσμος περιμένει με ενδιαφέρον, να μάθει…
Εκστρατεία στην Ασία
Ο Κρητικής καταγωγής Νέαρχος, γιός του Ανδροτίμου, ήταν ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.
Ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην αρχή της εκστρατείας του, περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις (από τις οποίες 29 ήταν Αθηναϊκές) και δεκάδες μεταγωγικά.
Ο Νέαρχος ξεκίνησε από τον Υδάσπη ποταμό, έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού. Ηταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση, που έγινε χάρις στις ικανότητες του Νέαρχου.
Ο στόλος ήταν καταβεβλημένος από τα ταξίδια, χωρίς τρόφιμα και χωρίς την υποστήριξη του στρατού. Ο Νέαρχος έπρεπε κάτι να σκεφτεί. Με αποφασιστικότητα και θάρρος ξεπέρασε τα εμπόδια και τη δεισιδαιμονία των ναυτών του.
Και το ταξίδι συνεχίστηκε.
Διέσχισαν τον Ινδό ποταμό μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μία απ' τις μεγαλύτερες εποποιίες του Αρχαιοελληνικού Ναυτικού.
Συνέχισαν με την εξερεύνηση των ακτών της Αραβίας και της Κασπίας.
Σύντομα η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ελληνική λίμνη προστατευμένη από τα καράβια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών.
Το εμπόριο γνωρίζει άνθιση. Τα λιμάνια της Ασίας και της Αιγύπτου γίνονται ισχυρά. Οι Μακεδόνες επεκτείνουν συνεχώς την επικράτειά τους και μεταφυτεύουν το ελληνικό στοιχείο μέχρι τις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου.
Οι στιγμές νίκης και χαράς που βίωσαν μοναδικές. Μέχρι που ο Μ. Αλέξανδρος πέφτει νεκρός.
Ο Νέαρχος παρέμεινε στην αρχηγία του στόλου, ωστόσο παρέδωσε την διοίκηση της Λυκίας στον Αντίγονο.
Πολλοί αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν το γεγονός να ανήκει ο τάφος στον Νέαρχο.
Όπως υποστηρίζουν, η οικογένεια του Νεάρχου εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί.
Γι αυτό και είναι πολύ πιθανόν να θεωρείτο ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, προς τιμήν του οποίου θα μπορούσε να είχε χτιστεί ένας τόσο μεγαλοπρεπής τύμβος.
Η εκδοχή αυτή είναι άλλωστε πολύ λογική. Γιατί σίγουρα ο Νέαρχος με τις τόσες επιτυχίες του στην θάλασσα ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο της εποχής.
Μακάρι οι ανασκαφές να ρίξουν κι άλλο φως…και να μας δώσουν το όνομα...του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης.
Αμφίπολη: Για λαμπρό μακεδονικό τάφο μιλά η Κ. Περιστέρη
Αμφίπολη: Νέα σενάρια για τον ένοικο – Πώς προχωρούν οι ανασκαφές
Αμφίπολη: Για την δυσκολία των ανασκαφών μίλησε η Λ. Μενδώνη
Αμφίπολη: Το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον τρίτο θάλαμο