Αμφίπολη - La Stampa: Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο
Το άρθρο τιτλοφορείται «το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο» με αναφορά στην πορεία των ανασκαφών της Αμφίπολης, «η αρχαιολογική ομάδα της οποίας ηγείται η Αικατερίνη Περιστέρη εφαρμόζει την επιστημονική δεοντολογία και ενημερώνει τους Έλληνες αλλά και το διεθνές κοινό, σχετικά με την πρόοδο της όλης έρευνας» τονίζει ο υπουργός πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για άσκηση γνώσης αλλά και υπομονής» και για τον λόγο αυτό, προς το παρόν «πρέπει να περιορισθεί η όποια περιέργεια».
Σε σχέση με τη σημασία του πολιτισμού για την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας ο κ. Τασούλας προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνει μεγάλο βάρος στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε με μαθηματικό τρόπο ότι επενδύοντας ένα εκατομμύριο ευρώ στον πολιτισμό, οι θετικές οικονομικές συνέπειες είναι της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ».
Η «La Stampa» υπογραμμίζει ότι τόσο ο κ. Τασούλας όσο και ο Ιταλός ομόλογός του Ντάριο Φραντσεσκίνι, συμφωνούν στο ότι ο πολιτισμός είναι βασικός παράγοντας των ευρωπαϊκών στρατηγικών ανάπτυξης.
«Το υπουργείο μας είναι παρόν με εκατόν σαράντα προγράμματα σε όλη τη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό επτακοσίων σαράντα εκατομμυρίων ευρώ χάρη και στα ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα», προσθέτει ο υπουργός πολιτισμού.
Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ευρώπη διαθέτει τρεις βάσεις: την τέχνη και το κάλλος της Ελλάδας, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική θρησκεία» και για το λόγο αυτό-καταλήγει - «όταν λέμε ότι η Ευρώπη και οι θεσμοί της πρέπει να τίθενται στις υπηρεσίες του κάθε ανθρώπου, δεν αναφερόμαστε σε κάτι το αφηρημένο, αλλά εννοούμε, ακριβώς, τον άνθρωπο που έπλασε ο ελληνό- ρωμαϊκός πολιτισμός, επηρεασμένος από τον χριστιανισμό».
Σήμερα το μεσημέρι, τέλος, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών πολιτισμού που διεξάγεται στο Τορίνο, ο Ιταλός υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι πρόκειται να παραδώσει στον Έλληνα υπουργό, σε ειδική τελετή, 80 αρχαία νομίσματα (79 αργυρά και ένα χάλκινο) τα οποία-όπως αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα- προέρχονται από τη Χαλκιδική και κατασχέθηκαν το 2008 στη Βενετία από τις ιταλικές αρχές.
«Η τελετή αυτή καθίσταται δυνατή χάρη στην άριστη συνεργασία των δυο υπουργείων μας, των καραμπινιέρων με την ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη και χάρη, βέβαια, στην εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας του 1993 η οποία τροποποιήθηκε φέτος κατά την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια οδηγία η οποία αφορά την επιστροφή στον τόπο προέλευσής των πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα», δήλωσε τέλος ο υπουργός πολιτισμού.
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Υπάρχει και πέμπτος θάλαμος; (pics)
Αμφίπολη: Bloomberg - «Οι Καρυάτιδες αναβιώνουν τις ελπίδες της Ελλάδας»