Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Ιταλία!
Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ον αιώνα π. Χ. και προέρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική (Άκανθος και Τορώνη).
Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008 στην Ιταλική επικράτεια από τις Ιταλικές Διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Yπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες προέβησαν στον έλεγχο και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.
Οι συνεχείς και άοκνες ενέργειες της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με τις Ιταλικές Δικαστικές αρχές και τις Υπηρεσίες του Ιταλικού Υπουργείου Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα την απόδοση των παραπάνω νομισμάτων στο Ελληνικό κράτος.
Η τελετή παράδοσης παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Τορίνο παρουσία του Ιταλού Υπουργού Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Ντάριο Φραντσεσκίνι και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνου Τασούλα.
Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από Ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.
Ο επαναπατρισμός των παραπάνω νομισμάτων, εκτός από σημαντική επιτυχία των εμπλεκομένων υπηρεσιών των δυο κρατών, επιβεβαιώνει την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της πάταξης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Μετά την παράδοση των νομισμάτων ο κ. Κώστας Τασούλας ευχαρίστησε την Ιταλική Δημοκρατία και τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας προσωπικά, για την συνεργασία και την επιστροφή αυτών των πολύτιμων πολιτιστικών αγαθών σε ανταπόκριση σχετικού Ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή τους.
Καταλήγοντας ανέφερε πως το κορυφαίο αίτημα, όχι μόνο εν ονόματι της Ελλάδος αλλά και εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμένει η επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, του σημαντικότερου μνημείου του δυτικού πολιτισμού, και πως η Ελλάδα συνεχίζει αδιάκοπα αυτή τη διεκδίκηση.
Διαβάστε επίσης: