Αμφίπολη: Έχει ή δεν έχει συληθεί ο τάφος;
-«Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ότι δεν γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να έφτασαν οι τυμβωρύχοι
Νέα στοιχεία για το μνημείο στον λόφο του Καστά στην Αμφίπολη έρχονται συνεχώς στο φως, μετά την αποκάλυψη και του τρίτου θαλάμου.
Την ίδια ώρα φουντώνει η κόντρα μεταξύ των αρχαιολόγων, όχι μόνο για την ταυτότητα του «ενοίκου» αλλά και για το αν τελικά ο τάφος έχει συληθεί.
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι αρχαιολόγοι έλεγαν πως δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σύλησης του τάφου, σήμερα η κ. Μενδώνη ξεκαθάρισε πως ο τάφος έχει συληθεί αλλά δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο έχουν φτάσει οι τυμβωρύχοι.
Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε λόγο για ενδείξεις απόπειρας ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας, αλλά όπως είπε «μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε».
«Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο»
Μιλώντας για την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών που συνεχίζονται με προσεκτικά βήματα στον τρίτο θάλαμο, η κυρία Μενδώνη επανέλαβε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο οδηγεί κάπου γιατί, όπως εξήγησε, «διαφορετικά δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα».
Η ανασκαφή, συνέχισε η κυρία Μενδώνη, στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο συνεχίζεται με τη βοήθεια υποστηλώσεων προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να γίνει με ασφάλεια η είσοδος των επιστημόνων και του συνεργείου στον τρίτο θάλαμο.
Επισήμανε ακόμα ότι η συγκεκριμένη ανασκαφή «θα μας απασχολήσει για πάρα πολλά χρόνια» κάνοντας λόγο για μια σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών στα μέχρι στιγμής ευρήματα.
Περιστέρη: «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα»
Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, με δηλώσεις της στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, ευχαριστεί αρχικά τους Έλληνες της Αυστραλίας για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τις αποκαλύψεις της Αμφίπολης, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για την παραφιλολογία γύρω από τις ανασκαφές.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου".
"Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή", συνέχισε η Κ. Περιστέρη, "η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Πάντως, δεν έχει σημασία ποιος η ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος, όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν", κατέληξε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.
Διαβάστε επίσης
Αμφίπολη: «Πιθανός ένοικος η Ολυμπιάδα», λέει βρετανός αιγυπτιολόγος
Αμφίπολη - Μενδώνη: «Υπάρχει τέταρτο θύρωμα στον τάφο»
Αμφίπολη – Φάκλαρης: «Η πολιτεία έχει δικαίωμα να υποστηρίζει τις ανασκαφές»
Αμφίπολη: Γιατί αρχαιολόγος αποκαλεί μη ελληνικό τον τάφο;
Μενδώνη για Αμφίπολη: «Εξέχων και πολύ σημαντικό το μνημείο»