Αμφίπολη: Λιτή η τρίτη θύρα του Τύμβου
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η είσοδος των αρχαιολόγων στον τρίτο θάλαμο του τάφου, προκειμένου αυτός να αποκαλύψει τα "μυστικά" του. Ελπίζουν μάλιστα, ότι ακόμα και σήμερα ή το αργότερο αύριο θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο, σύμφωνα με το Έθνος.
Πότε θα μπουν στον τρίτο θάλαμο;
Εντατικά δούλευαν όλο το Σαββατοκύριακο στην ανασκαφή της Αμφίπολης, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί από την ανασκαφική ομάδα, η είσοδος στον τρίτο θάλαμο θα γίνει μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτό το θύρωμα αποκαλύπτεται σιγά σιγά και όλοι ελπίζουν ότι από σήμερα, ή το αργότερο από αύριο, θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ύψος των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά από τον διαφραγματικό τοίχο κατέβηκε αρκετά. Στόχος ήταν να φτάσει στο μισό. Εκεί θα πρέπει να σταματήσει η αποχωμάτωση, γιατί προκειμένου να συνεχιστεί πρέπει να ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις στον επόμενο θάλαμο, ώστε να μοιραστούν τα φορτία και να μην έχουμε καταρρεύσεις. Εφόσον η δίοδος ελευθερωθεί αρκετά, θα ξεκινήσουν οι υποστυλώσεις στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα τα υλικά για τις σκαλωσιές και τα πατάρια, δηλαδή σωλήνες και μαδέρια.
Εν τω μεταξύ, έχει απελευθερωθεί από τα χώματα ολόκληρος ο πρώτος θάλαμος, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάγλυφα των σφιγγών. Το μαρμαροθετημένο δάπεδο που αποκαλύφθηκε έχει καλυφθεί με ειδικό υλικό για να μη φθείρεται από τα πατήματα των μελών του συνεργείου και από το χώμα που μεταφέρεται. Θα μείνει καλυμμένο μέχρι το τέλος της ανασκαφής, αφού προς το παρόν δεν έχει κάποιο μυστικό να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους –κάποιες φορές τα δάπεδα έχουν σκηνές από ψηφιδωτά, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τη ζωή του νεκρού.
Τίποτα καινούριο δεν έδειξε το βάθρο των Καρυάτιδων
Με την αποκάλυψη και βάθρου των Καρυάτιδων οι επιστήμονες δεν έμαθαν κάτι καινούργιο. Επιβεβαίωσαν τα όσα ήδη γνώριζαν, ότι για την κατασκευή του τάφου έχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, όμως δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθούσε περαιτέρω στη χρονολόγηση, όπως ανάγλυφη αναπαράσταση ή κυμάτιο.
Το θύρωμα του τρίτου θαλάμου έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει. Είναι κι αυτό καμωμένο από εξαιρετικό υλικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι έχει κάποιο ανάγλυφο διακοσμητικό στοιχείο επάνω του. Χωρίς παραστάσεις φαίνεται πως είναι και οι επενδυμένοι με μάρμαρο τοίχοι του δεύτερου θαλάμου.
Όλοι ελπίζουν πως αν τις επόμενες ημέρες εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου, του οποίου ο θόλος είναι «σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα ανιχνευθούν σύντομα τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου θαλάμου. Οι ανασκαφείς θα δουν τι έχει τελικά προς την πλευρά του τέταρτου θυρώματος, αν είναι σκάλα ή ράμπα.
Στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος ή κάποιος άλλος στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου
Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «npr» φιλοξενεί δηλώσεις του φημισμένου ιστορικού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πλέον ειδικούς για τους Μακεδονικούς χρόνους.
Αναφέρει πως μέσα στον τύμβο πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποιος σαν τον Νέαρχο που ήταν και ένας από τους πιο στενούς φίλους του από την παιδική ηλικία.
Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» και σε μια αναφορά που γίνεται στον Δημάρατο τον Κορίνθιο που τάφηκε σε έναν ατομικό τύμβο που μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης (ειδικά στο μέγεθος).
«Σύμφωνα με τις υποψίες μου πρέπει να βρίσκεται μέσα στον τάφο κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλέξανδρου. Ο συγκεκριμένος στρατηγός θα πρέπει ή να γύρισε πίσω στην πατρίδα ζωντανός και όταν πέθανε να τάφηκε με τις ανάλογες τιμές ή να επέστρεψε νεκρός από το πεδίο της μάχης και να ακολουθήθηκε η αρμόζουσα ταφή προς τιμήν του».
Διαβάστε επίσης:
Αμφίπολη: Δια χειρός Δεινοκράτη το ταφικό μνημείο;