Αμφίπολη: Οι εργασίες, η αγωνία και η πολιτική που καρπώνεται την επιτυχία
Την ίδια ώρα, ενώ τα σενάρια για το ποιος κρύβεται μέσα στον τάφο που έχει προκαλέσει το Παγκόσμιο ενδιαφέρον, η καθηγήτρια κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Κοκορού – Αλευρά, σε δηλώσεις της στο Mega εκτιμά πως πρόκειται για ταφικό οικοδόμημα, ενώ εκφράζει την αμφιβολία της για τη χρονολόγηση του μνημείου, εκτιμώντας πως ίσως είναι και νεότερο από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.
Το βάρος των επιστημόνων έχει πέσει στον τρίτο θάλαμο και υπάρχει ελπίδα πως όσο πιο σύντομα θα καθαριστεί από τα χώματα, τόσο πιο γρήγορα θα μάθουμε και νέα στοιχεία για τον ένοικο. Μέχρι στιγμής τα έχουμε ακούσει όλα για το ποιος μπορεί να βρίσκεται εκεί μέσα. Από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, μέχρι τη γυναίκα του, τη μητέρα του, αλλά και κάποιο σημαντικό του στρατηγό.
Ωστόσο όλα αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις αρχαιολόγων και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν για την Αμφίπολη, είναι πως ήδη έχουν αποσταλεί δείγματα από το χώμα σε ειδικά εργαστήρια στην Ελβετία, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ακριβής χρονολόγηση. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα, αφού απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να βγει ένα ασφαλές πόρισμα.
Η ομάδα της κυρίας Περιστέρη δεν έχει εντοπίσει ακόμα σκαλιά και έτσι η εκτίμηση πως πίσω από την πόρτα του τρίτου θαλάμου ίσως υπάρχει ράμπα η οποία οδηγεί σε ένα θάλαμο που βρίσκεται σε μικρότερο ύψος, αφού ο επόμενος θάλαμος βρίσκεται δύο μέτρα πιο κάτω από τους πρώτους.
Αυτό που πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι πως η μαρμάρινη πόρτα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θεωρία πως πρόκειται για τάφο. Χθες και σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν ρίξει το βάρος στην απομάκρυνση των χωμάτων, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο και να αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό.
Μάλιστα, όσο δεν υπάρχουν νέα ευρήματα, τόσο καθυστερούν και οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η επόμενη ενημέρωση, είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 12 Οκτώβρη, ωστόσο αν υπάρχουν εξελίξεις θα εκδοθεί λογικά ένα Δελτίο Τύπου.
Η πολιτική αξιοποίηση του μνημείου
Από την πρώτη κιόλας μέρα που έγινε γνωστό πως κάτι σημαντικό κρύβεται στον λόγο Καστά, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει στρέψει εκεί τόσο τη δική του προσοχή, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας.
Οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά αποτελούν το τελευταίο δίμηνο την πρώτη είδηση σχεδόν σε όλο τον Τύπο της χώρας, γεγονός που έχει στρέψει και τους πολιτικούς στο να ρίξουν λίγο από το βάρος της πολιτικής ζωής του τόπου και εκεί.
Για αυτό τον λόγο το μνημείο έχει ήδη επισκεφτεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, κάνοντας δηλώσεις για κάτι σημαντικό. Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας στο μνημείο της Αμφίπολης, θα κερδίσει πόντους απέναντι στους Έλληνες. Πάντα, σε δύσκολες περιόδους, ένα σημαντικό γεγονός που τονώνει την πεποίθηση του πατριωτισμού βοηθάει τους πολιτικούς στην προσπάθειά τους να δείξουν πως προσφέρουν έργο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Αμφίπολη. Από την πρώτη κιόλας μέρα που αποκαλύφθηκαν οι δύο σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του μνημείου, έχει στηθεί από την κυβέρνηση ένα «πολιτικό πανηγυράκι» με δηλάωσεις εθνικής ανάτασης προς τους ψηφοφόρους.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, ευελπιστεί πως τώρα που φτάνει στην Ελλάδα η Αμάλ Αλαμουντίν, μέλος ομάδας διακεκριμένων νομικών που δραστηριοποιούνται για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, η αποκάλυψη του μνημείου θα διαφημιστεί ακόμα περισσότερο και στο εξωτερικό και δεν έκρυψε την άποψή του πως η Αμφίπολη ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο και στο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα.