Περισσότεροι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας!
Να σημειώσουμε εδώ ότι η αυξημένη κίνηση στα μουσεία της Ελλάδας είναι προ Αμφίπολης εποχή, καθώς μέχρι τον Ιούνιο υπήρχε μόνο η φήμη ενός εντυπωσιακού οικοδομήματος στη Βόρειο Ελλάδα, αφού οι Καρυάτιδες δεν είχαν «ξυπνήσει» από το λήθαργό τους.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων κέντρισαν εκτός από τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα από τη Ρόδο μέχρι τους Δελφούς, όπου καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση στις επισκέψεις, αλλά και στα έσοδα.
Αύξηση επισκεπτών στα μουσεία
Τα μουσεία της ελληνικής επικράτειας φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες πολιτισμού, κατακτήσεων και επιτευγμάτων, γεγονός που προσελκύει στη χώρα μας όλο και περισσότερους τουρίστες. Εδώ, βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι και οι Έλληνες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στους αρχαιολογικούς θησαυρούς και «διψούν» να μάθουν περισσότερα για την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους.
Σύμφωνα λοιπόν, με την Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, η οποία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία, κατά το μήνα Ιούνιο παρουσιάστηκε πού σημαντική αύξηση των επισκεπτών των μουσείων κατά 27,7%, με το ποσοστό των εισπράξεων να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού ήταν κατά 30,1% μεγαλύτερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας και στους αρχαιολογικούς χώρους
Οι αρχαιολογικοί χώροι και οι τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Κατά το μήνα Ιούνιο του 2014, στους αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 21,3%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 14,3%, σε σχέση με το μήνα Ιούνιο της περσινής χρονιάς.
Τα ποσοστά αυτά δεν είναι ευκαταφρόνητα, καθώς ο τουρισμός είναι βασικό «όπλο» της Ελλάδας!
Όπως βλέπετε και στον πίνακα, στα μουσεία της χώρας ο αριθμός των επισκεπτών είναι αυξημένος και μάλιστα πάνω από το 20%, με το μουσείο του Ηρακλείου να παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση.
Μάλιστα μόνο κατά το μήνα Ιούνιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηράκλειου αύξησε το ποσοστό των επισκεπτών κατά 99,8% με 23.592 επισκέπτες έναντι 11.806 τον ίδιο μήνα του 2013. Ακόμα καλύτερη υπολογίζεται πως θα είναι η εικόνα που θα αποτυπώσουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το μήνα Αύγουστο, ενώ και το Σεπτέμβριο οι ανακαινισμένες αίθουσες του Ηρακλειώτικου Μουσείου ήταν γεμάτες, σύμφωνα με τα κρητικά μέσα ενημέρωσης.
Το μουσείο της Ακρόπολης παρουσίασε αύξηση στους επισκέπτες κατά 26,6% για το μήνα Ιούνιο με σχεδόν 20.000 επισκέπτες περισσότερους σε σύγκριση με πέρυσι, ποσοστό που αποδεικνύει ότι η πρωτεύουσα φέτος δέχτηκε μεγάλο κύμα από τουρίστες!
Το περίεργο ωστόσο, είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης των Αθηνών παρουσίασε πτώση κατά -1,2%, για τον Ιούνιο του 2014. Ενώ και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού παρουσίασε πτωτικές τάσεις, για τον Ιούνιο.
Για το πρώτο εξάμηνο, ωστόσο του χρόνου, τα ποσοστά όλων των αρχαιολογικών χώρων της επικράτειας, αλλά και των μουσείων είναι αυξημένα, με το Μουσείο της Ακρόπολης να δέχεται περισσότερους από 600.000 επισκέπτες.
Πολύ σημαντικές ήταν και οι εισπράξεις εξαμήνου, τα μουσεία της χώρας είδαν στα ταμεία τους 4.361.853 ευρώ κατά 26,6% πάνω σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ οι εισπράξεις από τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους ανέρχονται, για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, στα 15.600.479 ευρώ, αυξημένες κατά 17,1% σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2013.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η καταγραφή των επισκέψεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, με το μουσείο της Αμφίπολης να σπάει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας από τα μέσα Αυγούστου και μετά!
Διαβάστε επίσης:
Βεργίνα: Αυτή είναι η μάσκα του βασιλιά των Μακεδόνων (pics)